​Η G20 κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη

Ενώ ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις εξακολουθεί, η Ομάδα των Είκοσι (G20) εξέφρασε την Κυριακή στο Μπουένος Άιρες την ανησυχία της ότι θα πλήξει την παγκόσμια ανάπτυξη, καλώντας σε διάλογο, την ώρα που οι ΗΠΑ παραμένουν άκαμπτες ως προς τους επιπρόσθετους δασμούς που επιβάλλουν κι απειλούν με κυρώσεις.

Οι είκοσι πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη επισήμαναν την Κυριακή ότι η παγκόσμια ανάπτυξη είναι μεν «ισχυρή», αλλά απειλείται «βραχυμεσοπρόθεσμα (…) από την αύξηση των εμπορικών και γεωπολιτικών εντάσεων».

Η τελική ανακοίνωση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20, το οποίο συνεδρίασε το Σάββατο και την Κυριακή στο Μπουένος Άιρες, κάνει επίσης λόγο περί «ανάγκης να ενισχυθεί ο διάλογος» και να αναληφθούν «ενέργειες για να περιοριστούν οι κίνδυνοι και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη».

Αφού επέβαλε επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, στοχοθετώντας πάνω απ’ όλους την Κίνα, βάζοντας φωτιά στο μπαρούτι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ τώρα απειλεί να επιβάλλει πρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα αλλά και να επιβάλλει κυρώσεις στις χώρες οι οποίες συναλλάσσονται με το Ιράν, ενώ διαμηνύει πως σκοπεύει να περιορίσει δραστικά τις αγορές κινεζικών αγαθών.

Στο Μπουένος Άιρες, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν επικύρωσε αυτή την αμφιλεγόμενη πολιτική, επιμένοντας ότι δεν πρόκειται για προστατευτισμό από μέρους της Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μεταβαίνει μεθαύριο Τετάρτη στην Ουάσινγκτον μαζί με την επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ για συνομιλίες, με την ελπίδα να εξασφαλίσουν εξαιρέσεις για την ΕΕ.

Ευρώπη, η κακοποιημένη σύμμαχος

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε την Κυριακή ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να έχουν «καθεστώς συμμάχου, όχι εχθρού αλλά συμμάχου», προφανώς αναφερόμενος στη λέξη που χρησιμοποίησε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την Παρασκευή χαρακτήρισε «εχθρό» την Ευρώπη, επικρίνοντας την νομισματική της πολιτική και απειλώντας να επιβάλλει επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ασφαλώς δεν είναι υπεύθυνη για τις σημαντικότερες εμπορικές ανισορροπίες. Η στοχοθέτησή μας είναι ασφαλώς ανάρμοστη», έκρινε ο ευρωπαίος επίτροπος, ερωτηθείς εάν η Ευρώπη είναι παράπλευρη απώλεια του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

«Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε γέφυρες», πρόσθεσε ο Μοσκοβισί.

Απέναντι στην Ουάσινγκτον, η Γαλλία παίζει ηγετικό ρόλο σε μια Ευρώπη ενωμένη στο ζήτημα του εμπορίου και θα αντισταθεί σθεναρά στη «βαρβαρότητα και στο νόμο της ζούγκλας» που επιβάλλει η Ουάσινγκτον, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. «Αρνούμαστε να διαπραγματευτούμε με το πιστόλι στον κρόταφο. Εναπόκειται στις ΗΠΑ να κάνουν ένα βήμα για να υπάρξει αποκλιμάκωση, να διευθετηθούν όλα αυτά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ο Μνούτσιν έδωσε στο Μπουένος Άιρες «την εντύπωση ότι οι αμερικανοί αναζητούν έναν δρόμο εξόδου από τον εμπορικό πόλεμο» βλέποντας ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να διαρκέσει.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι ο εμπορικός πόλεμος που μαίνεται εδώ και κάποιους μήνες θα μειώσει την παγκόσμια ανάπτυξη πιθανόν «κατά μισή μονάδα» σε ετήσια βάση. Στο τέλος της G20, απηύθυνε έκκληση για «την επίλυση των εμπορικών συγκρούσεων διαμέσου της διεθνούς συνεργασίας».

Μοναχικός καβαλάρης

Ο Στίβεν Μνούτσιν, ο εκπρόσωπος της ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου, προφανώς μονοπώλησε το ενδιαφέρον. Κάλεσε την Κίνα και την ΕΕ να κάνουν υποχωρήσεις για να υπάρξει μια πιο ισορροπημένη εμπορική σχέση, λίγα 24ωρα μετά τις δηλώσεις του Τραμπ που κατέταξε στους «εχθρούς» των ΗΠΑ στο πεδίο του εμπορίου αν μη τι άλλο το Πεκίνο, τις Βρυξέλλες και τη Μόσχα.

Στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα οι ΗΠΑ καταγγέλλουν το έλλειμμα 376 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέγραψαν το 2017 και σκοπεύουν να το μειώσουν δραστικά. Η κυβέρνηση Τραμπ απείλησε να επιβάλλει τιμωρητικούς δασμούς στο σύνολο των εισαγόμενων κινεζικών αγαθών, που είχαν αξία 500 δισεκ. δολαρίων το 2017.

Στη συνέντευξη Τύπου στο κλείσιμο της G20, ο Μνούτσιν υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον θέλει ένα «πιο ισορροπημένο εμπόριο» και αξίωσε να παραχωρηθεί «η ίδια πρόσβαση για τις αμερικανικές εταιρείες στην Κίνα με αυτή που απολαύουν οι κινεζικές εταιρείες στις ΗΠΑ».

Το Πεκίνο κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι ετοιμάζεται να αρχίσει «τον χειρότερο εμπορικό πόλεμο στην οικονομική ιστορία» κι έχει ήδη αντιδράσει επιβάλλοντας πρόσθετους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα.

Οι κινέζοι απεσταλμένοι δεν έκαναν καμιά δήλωση στα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της G20 Finances.

Τα μέρη φάνηκαν να επιμένουν στις θέσεις τους στο Μπουένος Άιρες. Απέναντι στην πολιτική America First («Πρώτα η Αμερική») της Ουάσινγκτον, οι άλλες χώρες εμφανίστηκαν περίπου σαν οι δεκαεννέα απόστολοι της πολυμερούς συνεργασίας.

Το τελικό ανακοινωθέν κάνει πάντως λόγο περί προόδων στο πεδίο της φορολόγησης του ηλεκτρονικού εμπορίου και το πλαίσιο των νέων ψηφιακών νομισμάτων, η «κρυπτονομισμάτων», στην ορολογία των παροικούντων την ψηφιακή Ιερουσαλήμ.

Η σύνοδος των αρχηγών των κρατών της G20 πρόκειται να διεξαχθεί στα τέλη του Νοεμβρίου στο Μπουένος Άιρες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα βρίσκεται εκεί, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεταναστευτικές ροές: «Αποσυμπίεση» στην Ελλάδα, μεγάλη αύξηση στην Κύπρο

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος στη Γηραιά Ήπειρο προκύπτουν από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο με τα στοιχεία να αποτυπώνουν μία ξεκάθαρη αποκλιμάκωση όσον αφορά στην Ελλάδα, την ώρα που άλλες χώρες βιώνουν πιέσεις

Viral: Ψαράς ανασύρει ψάρι – τέρας βάρους 177 κιλών και μήκους 2,5 μέτρων από τον βυθό της Νορβηγίας

Ένα ψάρι – τέρας ανέσυρε από τα παγωμένα νερά της Νορβηγίας ο Βρετανός ψαράς Πολ Στίβενς. Το ψάρι πρόκειται για έναν ιππόγλωσσο βάρους 177 κιλών και με μήκος 2, 5 μέτρων!   Με βάση τις διαστάσεις του ψαριού, η ηλικία

Απεργία στο λιμάνι Felixstowe του Ηνωμένου Βασιλείου από τις 21 εως τις 29 Αυγούστου

Αποκαλύφθηκαν κάποιες λεπτομέρειες για την μεγάλη απεργία στο λιμάνι Felixstowe, η οποία θα προκαλέσει περαιτέρω αποσταθεροποίηση στη μεταφορά των ευρωπαϊκών εμπορευματοκιβωτίων. Πιο συγκεκριμένα, περίπου 1.900 εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων του Ηνωμένου Βασιλείου, θα πραγματοποιήσουν οκταήμερη απεργία από τις 21

Navibulgar: Εξαγορά τεσσάρων eco-lake bulk carriers έναντι $128 εκατομμυρίων

Η ναυτιλιακή εταιρεία Navibulgar αναμένεται να καταβάλει 128 εκατομμύρια δολάρια σε τέσσερα eco-lake handysize bulk carriers. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η βουλγαρική πλοιοκτήτρια εταιρεία παράγγειλε πλοία από το ναυπηγείο Yangzijiang στο πλαίσιο των σχεδίων επέκτασης και ανανέωσης του στόλου της.