​Τουρκική διείσδυση στα Σκόπια: Κλείνουν τα νερά του Αξιού με την κατασκευή φράγματος στη Γευγελή

Εντονότατη είναι η τουρκική οικονομική διείσδυση στα Σκόπια τα οποία μετά τη συμφωνία που κατάφεραν με την Ελλάδα θεωρούν πλέον ότι μπορούν να κάνυν ΄τι θέλουν στην περιοχή.

Όπως αναφέρουν σκοπιανά δημοσιεύματα τουκρική εταιρεία πρόκειται να κατασκευάσει ένα μεγάλο φράγμα το στα νότια των Σκοπίων και πιο συγκεκριμένα κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα στη Γευγελή, εκμεταλλευόμενη τον ρου του ποταμού Αξιού.

Πρόκειται για την τουρκική εταιρεία ‘Adalı Holding’ η οποία ξεκίνησε την κατασκευή του φράγματος Κόνσκο στην περιοχή της Γευγελής με ειδική τελετή στην οποία παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, ο υπουργός Γεωργίας, Δασών και Υδάτων Λιούπτσο Νικολόφσκι, ο συμπρόεδρος της Adalı Holding, Σεβκί Αντάλι, ο πρέσβης της Τουρκίας στα Σκόπια και άλλοι αξιωματούχοι.

Στην τελετή για την έναρξη των εργασιών στο Φράγμα Κόνσκο, δήλωσε ότι αυτό θα κοστίσει 39 εκατομμύρια ευρώ και είναι το μεγαλύτερο που γίνεται στη «Μακεδονία» τα τελευταία 50 χρόνια.

Το φράγμα θα παρέχει στους ανθρώπους της περιοχής, καθαρό πόσιμο νερό, νερό για άρδευση και θα παρέχει τις κατάλληλες συνθήκες για την αύξηση της παραγωγής στην περιοχή καθώς και ηλεκτρική ενέργεια, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.

Η επιλογή της εταιρείας, σύμφωνα με τη σλαβική Βέτσερ, έγινε από τον δήμαρχο της Γευγελής Ιβάν Φράνγκοφ, ο οποίος επεσήμανε ότι η τουρκική εταιρεία επιλέχθηκε με διαγωνισμό.

Να σημειωθεί πως ο Αξιός είναι το μεγαλύτερο από τα ποτάμια της Μακεδονίας.

Πηγάζει από το σερβοαλβανικό Σκάρδο, διαγράφει ένα μεγάλο τόξο στη νότια Σερβία και δέχεται τα νερά διάφορων παραποτάμων και χειμάρρων. Κυριότεροι παραπόταμοι είναι οι ποταμοί Treska, Lepenec, Pcinja, Bregalnica και Crnaστην πρώην Γιουγκοσλαβία και οι χείμαρροι Αγιάκ και Κοτζά –ντερέ στην Ελλάδα.

Ένας από τους παραποτάμους του Αξιού είναι και ο Σακουλέβας της πεδιάδας Φλωρίνης που μπαίνει στην πεδιάδα Μοναστηρίου και συμβάλλει στον Crna.

.Ο Αξιός συναντά τα Ελληνοσκοπιανά σύνορα στην κοιλάδα της Γευγελής.

Από εκεί και κάτω διασχίζει τη γνωστή κοιλάδα του Αξιού, περνά τα στενά Τσιγγάνας μήκους δέκα χιλιομέτρων από τις δυο πλευρές. Κατόπιν ο ποταμός σε απόσταση περίπου 58 χλμ. πριν από τη θάλασσα μπαίνει στην Καμπανία πεδιάδα και τελικά καταλήγει στο Θερμαϊκό Κόλπο. Το συνολικό μήκος του ποταμού είναι 380 χλμ. περίπου. Από αυτά τα 74 χλμ. βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος.

Είναι φανερό ότι με τη δημιουργία του συγκεκριμένου φράγματος και μάλιστα από τουρκική εταιρεία, (τα Σκόπια δεν κρύβουν τις αδυναμίες τους για τους ποιους θεωρούν ως φίλους) το γειτονικό κράτος θα ελέγχει πλήρως όλη την άρδευση από τον Αξιό που γίνεται στην Ελλάδα και θα μπορεί κατά το δοκούν να κλείνει τη ροή του ποταμού.

geygeli.jpgaxios-vardar_river_map.jpg

http://www.pronews.gr/kosmos/valkania/701175_toyrk…

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν η ΕΛ.ΑΣ. συλλαμβάνει την ΕΛ.ΑΣ.

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Η είδηση πως ο αστυνομικός φρουρός του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων, ο οποίος φέρεται να έμεινε απαθής μπροστά στη γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα, που έλαβε χώρα κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια του, είχε καταδικαστεί σε οκτώ

«My coast»: Η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες – Τέσσερις αποφάσεις για την εφαρμογή των νέων κανόνων

Τέσσερις υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες εξειδικεύονται όλοι οι νέοι κανόνες για τη δημόσια περιουσία στις παραλίες, διασφαλίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα και κατοχυρώνουν όρους διαφάνειας στην παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος,

Υπ. Κλιματικής Κρίσης: Συνεδριάζει η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων

Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης

Χρονικά όρια εργασίας: Υπερεργασία και Υπερωρία

Ο επιτρεπόμενος χρόνος εργασίας είναι ένα θέμα που καθορίζεται από κανόνες δημοσίου δικαίου και αυτό γιατί πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα, αν λάβει κανείς υπόψη και τη διαφορά δυναμικής των δύο πλευρών (εργοδότη και εργαζόμενου) σε μια σύμβαση εργασίας και

Μετάβαση στο περιεχόμενο