Η Κύπρος αποδομεί την Τουρκία στον ΟΗΕ- Επιστολή απάντηση σ΄όσα υποστήριξε η Άγκυρα

Η Κυπριακή Δημοκρατία απάντησε στα όσα απαράδεκτα υποστηρίζει η Τουρκία, σε επιστολή που κατέθεσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στις 16 Δεκεμβρίου 2021.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου κατέθεσε επιστολή με την οποία αποδομεί τις τουρκικές ανοησίες.

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η Κύπρος απορρίπτει στο σύνολό της το περιεχόμενο της εν λόγω επιστολής καθώς έχουμε απορρίψει όλους τους ισχυρισμούς της Τουρκίας καθώς και τις γεωγραφικές συντεταγμένες που υποτίθεται ότι δείχνουν τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο…
Ενώ η Τουρκία από μόνη της συνεχίζει να υποστηρίζει μια κατασκευασμένη εκδοχή της διεθνούς νομιμότητας, η διεθνής κοινότητα δεν έχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει μόνο ένα κράτος στην Κύπρο, το οποίο και έχει κυριαρχία σε ολόκληρο το νησί της Κύπρου και ότι η Κύπρος εκπροσωπείται από τη μόνη νόμιμη Κυβέρνηση στο νησί από τότε που η Κυπριακή Δημοκρατία αναδείχθηκε σε κράτος το 1960. Η Κύπρος θα συνεχίσει να προστατεύει ipso facto και ab initio τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της, σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα και το εφαρμοστέο διεθνές δίκαιο.
Οι μαξιμαλιστικές και επεκτατικές αξιώσεις της Τουρκίας δεν θεμελιώνονται σε καθιερωμένους κανόνες του διεθνούς δικαίου και δεν έχουν νομική ισχύ. Σκοπός τους είναι να δημιουργήσουν μια εναλλακτική πραγματικότητα, προσαρμοσμένη για να εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα και τις γεωπολιτικές επιδιώξεις.

Επιδιώκοντας τον στόχο της παράνομης ιδιοποίησης θαλάσσιων ζωνών ή τμημάτων της Κύπρου, η Τουρκία σκοπεύει να τον χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο για τον έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου.

Η προοδευτική δημιουργία γεγονότων από την Τουρκία για το σκοπό αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό και περιλαμβάνει:

(α) την παρενόχληση και τη χρήση βίας κατά πλοίων που πραγματοποιούν έρευνες υδρογονανθράκων για λογαριασμό της Κυπριακής Κυβέρνησης στις θαλάσσιες ζώνες μας. (β) αμφισβήτηση των θαλάσσιων ζωνών της Κύπρου· και (γ) η εργαλειοποίηση της αποσχιστικής πολιτικής της Τουρκίας στην Κύπρο, επίσης με σκοπό την οικειοποίηση των θαλάσσιων ζωνών της. Περιλαμβάνει επίσης επαναλαμβανόμενες απειλές, όπως αυτή που εκδόθηκε στο έγγραφο A/76/609-S/2021/1061.
Δεδομένης της ασυμβατότητας τέτοιων απειλών με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η Κύπρος προσβλέπει στα Ηνωμένα Έθνη να διασφαλίσουν ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει ξανά τη δύναμη της εναντίον της.

Η προσπάθεια να εμποδίσει ένα κράτος να ασκήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά του δικαιώματα είναι εντελώς αντίθετη με το γράμμα και το πνεύμα του Χάρτη…
Αντίθετα, η Κύπρος έχει οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ασκεί νόμιμα τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξακολουθεί να είναι έτοιμη να οριοθετήσει τα θαλάσσια σύνορά της με την Τουρκία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας ή να επιτευχθεί ειδική συμφωνία (compromis) για από κοινού υποβολή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο για τον καθορισμό οριστικού θαλάσσιου ορίου οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας/Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Κύπρου και Τουρκίας στην ίδια βάση.

Η άρνηση της Τουρκίας να επιδιώξει την ειρηνική διευθέτηση μιας τεχνητής διαφοράς που η ίδια η Τουρκία έχει δημιουργήσει απλώς επιβεβαιώνει την προτίμησή της για διευθέτηση διαφορών με βάση την ισχύ και όχι κανόνες. Η επίκληση παράδοξων αξιώσεων των Τουρκοκυπρίων και η απόρριψη της διευθέτησης των διαφορών με ειρηνικά μέσα, δημιουργεί ένα βολικό αλλά ελαττωματικό προπέτασμα καπνού. Αρκεί να αναφέρω ότι οι αξιώσεις της Τουρκίας θα ισοδυναμούσαν με ιδιοποίηση του 44 τοις εκατό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, στερώντας το από όλους τους Κύπριους, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων. Νομικά, φυσικά, κάθε επιχείρημα που βασίζεται στην απόσχιση και την προώθηση μιας οντότητας που είναι καρπός επιθετικότητας είναι άκυρο. Η συνεργασία της Τουρκίας με μια υποτιθέμενη οντότητα που ίδρυσε μέσω της παράνομης χρήσης βίας, διατηρεί μέσω μιας συνεχιζόμενης κατοχής και ελέγχει πλήρως προκειμένου να διεκδικήσει δικαιώματα επί της Κύπρου, αψηφά τη λογική ή την κοινή λογική».

Η Κύπρος αποδομεί την Τουρκία στον ΟΗΕ- Επιστολή απάντηση σ΄όσα υποστήριξε η Άγκυρα

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συντρόφισσες και σύντροφοι…

Ούτε οι δήθεν «θυμωμένοι» φταίνε μόνο ούτε οι δήθεν «χαρισματικοί» αρκούν. Αν η Αριστερά δεν κοιτάξει κατάματα τον ελέφαντα στο δωμάτιο, δεν θα βγει σε ξέφωτο. Είναι άραγε τα πρόσωπα που ευθύνονται για την αδυναμία της Κεντροαριστεράς να βρει βηματισμό και κυβερνητική

Το τέρας και το ρίσκο

Το κόμμα της Λεπέν είναι φαβορί για τις βουλευτικές εκλογές μετά την πρωτιά στις ευρωεκλογές, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Ηγαλλική πολιτική τάξη ξορκίζει αυτό το τέρας επί δεκαετίες. Το Εθνικό Μέτωπο του πατρός Λεπέν

Χανιά: Στην Σούδα το πρωί της Τρίτης το αεροπλανοφόρο Dwight D. Eisenhower

Μετά από πολύμηνη παραμονή σε Μεσόγειο και Ερυθρά Θάλασσα, το Σάββατο 22/6 το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower πέρασε από το Σουέζ και μπήκε στην ανατολική Μεσόγειο. Η επιστροφή του IKE στην βάση του στο Νόρφολκ των ΗΠΑ ήταν

«Κ@ρι#λ@» – Σοκάρει ο ξυλοδαρμός 43χρονης ασκούμενης από πασίγνωστο δικηγόρο – Όλο το φρικιαστικό χρονικό

Όλο το χρονικό του ξυλοδαρμού της γυναίκας από τον πασίγνωστο δικηγόρο Σοκ έχει προκαλέσει το νέο περιστατικό ξυλοδαρμού με δράστη γνωστό δικηγόρο. Το 43χρονο θύμα κατέθεσε μήνυση σε βάρος του 69χρονου άντρα για ξυλοδαρμό και εξύβριση, με αποτέλεσμα την αναζήτησή του

Μετάβαση στο περιεχόμενο