ΙΓ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων (Σκιάθος, 17-19/5/2024)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ΙΓ΄ Πανελληνίου Συνεδρίου των Ναυτικών Μουσείων από τις 17 Μαΐου έως τις 19 Μαΐου 2024, που διοργανώθηκε από το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου και τον Δήμο Σκιάθου και ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο θεσμός των Πανελλήνιων συνεδρίων των ναυτικών μουσείων που ξεκίνησαν το 1996 και είναι η μοναδική κοινή δράση των θεματικών αυτών μουσείων του ελλαδικού χώρου. Για πρώτη χρονιά το φετινό συνέδριο αποτελεί την κοινή συμμετοχή των ελληνικών ναυτικών μουσείων στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων στις 18 Μαΐου.
Στόχος των συνεδρίων είναι η δικτύωση και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Ελληνικών Ναυτικών Μουσείων για τη χάραξη μιας κοινής πολιτιστικής πολιτικής στους τομείς της μελέτης, διάσωσης και προβολής της ναυτικής ιστορίας και παράδοσης.
Στα συνέδρια αυτά συμμετέχουν, εκτός από μουσεία, φορείς και ιδρύματα ναυτικής κληρονομιάς που παρουσιάζουν τις πολιτιστικές τους δράσεις στο πλαίσιο ανάπτυξης γόνιμου διαλόγου για τη διάχυση καλών πρακτικών στον τομέα της διαχείρισης του ναυτικού πολιτιστικού αποθέματος που έχουν στην ευθύνη τους. Παράλληλα στο πλαίσιο διεξαγωγής αναπτύσσεται ένα ειδικό θέμα, πάντοτε σχετικό με τη ναυτική ιστορία και πολιτιστική παράδοση της περιοχής που έχει την έδρα του το μουσείο που κάθε φορά έχει αναλάβει την διοργάνωσή του.
Στο φετινό συνέδριο η πρώτη μέρα, 17 Μαΐου, ήταν αφιερωμένη στη Σκιάθο και το ειδικό της θέμα ήταν: «Ναυτική Κληρονομιά της Σκιάθου: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον». Δέκα ειδικά προσκεκλημένοι ομιλητές παρουσίασαν πτυχές του ναυτικού παρελθόντος του νησιού και της πρόσληψης του από την σύγχρονη τοπική κοινωνία.
Η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη στα ναυτικά μουσεία και ιδρύματα με ναυτικές συλλογές και η συνεδρία είχε τίτλο: «Ναυτικά Μουσεία: Προκλήσεις και δράσεις για την προστασία και προβολή της τοπικής ναυτικής παράδοσης». Σε αυτήν οι συμμετέχοντες παρουσίασαν το έργο που επιτελεί ο φορέας τους και είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Στο τέλος της συνεδρίας έγινε συζήτηση για τη διατύπωση των κυριότερων συμπερασμάτων του συνεδρίου.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εργασίες της 1ης μέρας του Συνεδρίου στο :
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εργασίες της 2ης μέρας του Συνεδρίου στο :
Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, κλαρινέτο, βιολί, φλάουτο, όμποε και κείμενο
Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, βιολί, κλαρινέτο, εξέδρα και κείμενο
Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα, εξέδρα και κείμενο
Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, κλαρινέτο, βιολί και κείμενο
Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, φωτισμός και κείμενο
Μπορεί να είναι εικόνα 14 άτομα και κείμενο
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, κλαρινέτο και κείμενο
Μπορεί να είναι εικόνα 14 άτομα και φωτισμός
Μπορεί να είναι εικόνα 14 άτομα και κείμενο
Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα και κείμενο
Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, εξέδρα και κείμενο
Μπορεί να είναι εικόνα 8 άτομα
Μπορεί να είναι εικόνα 8 άτομα, φωτισμός και κείμενο
Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, παπούτσια σε στιλ wingtip, κουστούμι και εσωτερικοί χώροι
Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα
Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα
Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα, μνημείο και κείμενο
Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα και Στάρι Μοστ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μνήμη ελέφαντα αποκτά με το νέο Taxis η εφορία

Για περισσότερες από τρεις γενεές θα διατηρεί τα στοιχεία των φορολογουμένων η εφορία στο νέο Taxis, που θα ξεκινήσει να χτίζεται το επόμενο διάστημα. Η φορολογική μνήμη της εφορίας θα πηγαίνει έναν αιώνα πίσω, καθώς θα διατηρούνται οι κινήσεις των τραπεζικών

Βίντεο με τη στιγμή της επίθεσης των Χούτι σε ελληνόκτητο πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

Το φως της δημοσιότητας είδε το βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης των Χούτι στο ελληνόκτητο πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα. Το πλοίο είναι το Transworld Navigator, και την επίθεση ανακοίνωσε χθες Κυριακή ο Γιαχία Σαρία, εκπρόσωπος των ανταρτών Χούθι της Υεμένης. Υπενθυμίζεται πως στην

Πειραιάς: Γνώρισε 23χρονη στο Facebook, της επιτέθηκε με φίλους του και αποπειράθηκε να τη βιάσει

Εφιαλτικές στιγμές έζησε πριν μερικές μέρες μία γυναίκα στον Πειραιά όταν δέχθηκε επίθεση από τρεις άνδρες με έναν εξ αυτών να την χτυπά και να αποπειράται να την βιάσει. Το συγκλονιστικό είναι ότι η γυναίκα είχε γνωρίσει τον εν λόγω άνδρα μέσω Facebook και διατηρούσαν

Ύδρα: Νέο βίντεο από τη φωτιά – Τι πραγματικά συνέβη στον όρμο Μπίστι το βράδυ της Παρασκευής

Νέες λεπτομέρειες και ντοκούμεντα για το τι συνέβη το βράδυ της Παρασκευής στον όρμο Μπίστι της Ύδρας φέρνει στη δημοσιότητα το protothema.gr. Δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες λίγη ώρα μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς   Τα στοιχεία καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς των μελών του πληρώματος του

Μετάβαση στο περιεχόμενο