Κυριάκος Μητσοτάκης: Πακέτο ∆ΕΘ για τον δύσκολο xειµώνα

Ενα «γενναιόδωρο» πακέτο μέτρων για τη στήριξη των οικονομικά αδύναμων, της μεσαίας τάξης, αλλά και των νέων, το οποίο φιλοδοξεί αφενός να αποτελέσει «αντίδοτο στον δύσκολο χειμώνα» που επέρχεται και αφετέρου να δείξει το «κοινωνικό πρόσωπο» της κυβέρνησης, αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης που ανοίγει τις πύλες της στις 10 Σεπτεμβρίου. Εχοντας ως επιπρόσθετο στόχο «να μην κατακλυστεί η πολιτική ατζέντα από την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών», το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο δημοσιονομικού χώρου που προκύπτει από την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας για να ανακουφίσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που θα βρεθούν στη μέγγενη της συνεχιζόμενης παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

Με γνώμονα και το γεγονός ότι «η φετινή ΔΕΘ είναι η τελευταία πριν από τις εκλογές του 2023», συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι η παρουσία των πολιτικών αρχηγών στο βήμα της Εκθεσης «θα στείλει ισχυρά πολιτικά μηνύματα και θα καταδείξει ποιος έχει απαντήσεις για τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία». Η επισημοποίηση -από χθες Σάββατο- του τέλους της δωδεκαετούς μνημονιακής εποπτείας, σε συνδυασμό με τις θετικές επιπτώσεις για το δημόσιο ταμείο που έχει η καλύτερη του αναμενομένου τρέχουσα τουριστική σεζόν, αλλά και την ενισχυμένη ροή πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, «λύνει τα χέρια της κυβέρνησης» για να προχωρήσει σε στοχευμένες κινήσεις που η ίδια θεωρεί ότι θα της αποδώσουν εκλογικά.

Αναλυτική κοστολόγηση

Υπό αυτό το πνεύμα, ήδη πριν από τον Δεκαπενταύγουστο σε σύσκεψη που συνεκλήθη στο Μέγαρο Μαξίμου δόθηκε οδηγία στο οικονομικό επιτελείο να προετοιμάσει μια ευρεία γκάμα από πιθανά μέτρα που μπορεί να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ, όπως αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, επέκταση του Fuel Pass, «επιταγή ακρίβειας» κ.λπ. Για καθένα από αυτά τα μέτρα, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, θα καθορίζονται επακριβώς, πέραν της αναλυτικής κοστολόγησής του, ο στόχος που εξυπηρετείται και οι κοινωνικές ομάδες που θα είναι αποδέκτες. Και αυτό διότι, όπως επισημαίνεται, «κεντρική στόχευση είναι τα μέτρα που θα προκριθούν να πιάσουν τόπο και να κατευθυνθούν στους πολίτες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης».

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται να ληφθούν το επόμενο δεκαπενθήμερο. Με βάση, ωστόσο, τις σχετικά φειδωλές διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου, κορωνίδα ανάμεσα στα μέτρα τα οποία θα ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να αποτελέσει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την παροχή φθηνής στέγης σε νέους που έχουν επεξεργαστεί οι υπουργοί Επικρατείας Ακης Σκέρτσος και Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο θα απαντά σε αντίστοιχες προτάσεις που έχουν ήδη διατυπωθεί από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. και τον ΣΥΡΙΖΑ και θα περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων για τη χρηματοδότηση των οποίων θα διατεθούν κονδύλια ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Ανάμεσα στα ειδικότερα στεγαστικά «εργαλεία»-μέτρα που σχεδιάζονται είναι:
■ Κατασκευή, ανακατασκευή, και παραχώρηση-ενοικίαση κοινωνικών κατοικιών μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).
■ Επιδότηση ενοικίου και χορήγηση επιδοτούμενων δανείων για την απόκτηση κατοικίας από φοιτητές, νέα ζευγάρια ή μονογονεϊκές οικογένειες που δεν διαθέτουν ιδιόκτητη στέγη.
■ Ενοικίαση διαμερισμάτων για ορισμένο χρονικό διάστημα με δυνατότητα μελλοντικής αγοράς τους («rent to own»). Στο διάστημα πάντως που μεσολαβεί μέχρι την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, το κυβερνητικό επιτελείο προγραμματίζει μια «επικοινωνιακή καταιγίδα» προκειμένου, όπως λένε συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, «να πληροφορηθούν οι πολίτες όσα έγιναν στη χώρα την τελευταία τριετία αλλά και να συγκριθούν οι προτάσεις και τα προγράμματα όλων των πολιτικών δυνάμεων για την επόμενη περίοδο μετά τις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της άνοιξης».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πακέτο ∆ΕΘ για τον δύσκολο xειµώνα

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος: Έκθεση αφιερωμένη στον «ζωγράφο της θάλασσας»

Η έκθεση αναμένεται να αποτελέσει μια ακόμη σημαντική αναφορά στο έργο του μεγάλου Έλληνα θαλασσογράφου. Θα παρουσιαστούν 52 πίνακες της συλλογής του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, η οποία είναι η μεγαλύτερη συλλογή έργων του κορυφαίου Έλληνα θαλασσογράφου. Επίσης το κοινό θα

Συνάντηση ΥΠτΠ, Μ. Χρυσοχοΐδη με Εκτελεστικό Διευθυντή FRONTEX, H. Leijtens

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε, χτες, Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Frontex, Hans Leijtens. Στο πλαίσιο της συνάντησης τους, συζήτησαν το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στα σύνορα δεδομένων των γεωπολιτικών εξελίξεων, όπως και

Ένα αεροπλανοφόρο πλάι στο…Κ.Λ. Πειραιά

Απο τις σπάνιες εμφανίσεις στο λιμάνι του Πειραιά του Ισπανικού μίνι αεροπλανοφόρου Juan Carlos I (L 61). Είναι μάλιστα δεμένο σε σημείο όπου ο καθένας μπορεί να απολαύσει από πολύ μικρή απόσταση τα Harriers. Σπάνιο θέαμα. Όσοι έχουν χρόνο, ας

Το μακρύτερο road-trip του πλανήτη μας

Από Βορρά η διαδρομή ξεκινά από την Αλάσκα και στο Νότο καταλήγει στην Παταγονία (Γη του Πυρός). Διατρέχει 14 διαφορετικές χώρες της Αμερικανικής ηπείρου και έχει μήκος 48.000 χιλιόμετρα ή 29.825,817 μίλια. Όσοι σκεφτόσαστε να πάρετε τον ομματιών σας, μη

Μετάβαση στο περιεχόμενο