Και σημειώνει ο αρθρογράφος
Με την ευκαιρία αυτή, χρήσιµο θα ήταν να επισηµανθεί η ανάγκη, ώστε οι τοπικοί µας άρχοντες, να ασχοληθούν, κυρίως σε επίπεδο ενηµέρωσης και ορισµένων προτάσεων, µε τη λειτουργία, προσφορά, αλλά και τα προβλήµατα του Ναυτικού Νοσοκοµείου Κρήτης, το γνωστό στους Χανιώτες ως ΝΝΚ.
Πρόκειται για ένα στιβαρό νοσηλευτικό ίδρυµα, η εποπτεία και λειτουργία του οποίου αφορά αποκλειστικά το υπουργείο Εθνικής Άµυνας.
Το ΝΝΚ είναι ένα από τα µόνιµα στρατιωτικά νοσοκοµεία που δηµιουργήθηκαν στις µεγάλες πόλεις της Ελλάδας όπως η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, η ∆ράµα και η Αλεξανδρούπολη, τα οποία σύµφωνα µε µελέτες και ερευνητές, «…άνοιξαν το δρόµο στη σύγχρονη ιατρική ιστορία της νεότερης Ελλάδας µε την εφαρµογή νέων ιατρικών µεθόδων και τη χρήση νέων τεχνολογιών».
Είναι τα νοσοκοµεία όπως το ΝΝΚ εδώ στον τόπο µας, όπου εργάστηκαν και εργάζονται, αξιόλογοι επιστήµονες, διακεκριµένοι στρατιωτικοί ιατροί ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που στο πλαίσιο της επιστηµονικής λειτουργίας και προσφοράς του, στρατιωτικοί γιατροί αναγορεύτηκαν καθηγητές Πανεπιστηµίων της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας.
Γεγονός αδιαµφισβήτητο πως το Ναυτικό Νοσοκοµείο Κρήτης, σε συνεργασία µε τα µεγάλα Στρατιωτικά Νοσοκοµεία της Χώρας όπως Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, αλλά και του εξωτερικού, έχουν προάγει όχι µόνο τις Ιατρικές Πράξεις αλλά έχουν βοηθήσει µεταξύ άλλων στη διατήρηση καλής δηµόσιας υγείας στο νόµο µας.
Όµως η πραγµατικότητα, η καθηµερινότητα έρχεται να θέσει τις σωστές βάσεις στην αλήθεια, η οποία σχετικά µε το ΝΝΚ έχει ως εξής.
Προβλήµατα στη στελέχωση του Ναυτικού Νοσοκοµείου Κρήτης, πολλές καταγγελίες και παράπονα τόσο από στελέχη των Ενόπλων ∆υνάµεων που υπηρετούν στα Χανιά και την Κρήτη, όσο και µέλη των οικογενειών τους, ελλείψεις σε ειδικότητες και κτιριακές ανισορροπίες που προκαλούν τεράστια ερωτήµατα και στρες στους εργαζόµενους του ΝΝΚ.
Μιλώντας µε εργαζόµενους, ιατρούς και στελέχη των Ενόπλων ∆υνάµεων, διαπιστώνουµε πως λίγο απέχει η πραγµατικότητα των Γενικών Νοσοκοµείων από αυτή του ΝΝΚ.
∆εν υπάρχει 2ος ακτινολόγος, αναγκάζονται αρκετές φορές να στέλνουν από την Αθήνα για να καλύψει είτε κενά, είτε ανάγκες του τµήµατος, δεν υπάρχει 2ος ορθοπεδικός, δεν υπάρχει γυναικολόγος παρά τον µεγάλο αριθµό υπηρετούντων γυναικών στις Ε.∆. σε Χανιά και Κρήτη, δεν υπάρχει παιδίατρος και δεν υπάρχει ενδοκρινολόγος, θέση που µετά που παραιτήθηκε ο ενδοκρινολόγος που υπηρετούσε, ουδέποτε καλύφθηκε.
Ταυτόχρονα τα προβλήµατα στους νοσηλευτές είναι µεγάλα, δηµιουργούνται δυσλειτουργίες και σήµερα το ΝΝΚ λειτουργεί αποκλειστικά µε τους επικουρικούς νοσηλευτές, οι οποίοι βρέθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκοµείο µε τις συµβάσεις που έγιναν επί εποχής κορωνοϊού, συµβάσεις οι οποίες απλά ανανεώνονται, άγνωστο µέχρι πότε.
Ένα επίσης πολύ µεγάλο πρόβληµα που καταµαρτυρούν οι εργαζόµενοι αφορά στις κτηριακές εγκαταστάσεις οι οποίες είναι πολύ παλιές κι οι όποιες προσπάθειες επούλωσης πληγών, είναι ανούσιες. Όπως χαρακτηριστικά λένε: «…σαν να ρίχνουµε λεφτά για συντηρήσεις σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο”.
Τα µέλη των οικογενειών όσων ένστολων υπηρετούν σε Χανιά και Κρήτη, όπως φυσικά όλοι µα όλοι οι πολίτες, έχουν ανάγκη να αισθάνονται ασφαλείς για θέµατα υγείας και τη σιγουριά ότι η επίσηµη πολιτεία, περί τούτου µεριµνά και όχι να αναγκάζονται να προστρέχουν αποκλειστικά και µόνο στον ιδιωτικό τοµέα µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον οικογενειακό τους προϋπολογισµό.
Σύμφωνα πάντα με τα xaniotika – nea
Στη Βουλή τα προβλήματα του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης
Η Βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη κατέθεσε Κοινοβουλευτική Ερώτηση απευθυνόμενη στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Δένδια, σχετικά με το Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «στην ερώτηση της επεσήμανε ότι υπάρχουν διαμαρτυρίες τόσο από στελέχη των Ενόπλων ∆υνάµεων που υπηρετούν στα Χανιά και την Κρήτη, όσο και από µέλη των οικογενειών τους, για κτιριακές ανισορροπίες που προκαλούν τεράστια ερωτήματα και αγωνία στους εργαζόμενους του ΝΝΚ.
Επιπρόσθετα, τόνισε ότι υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα με την στελέχωση του εν λόγω Νοσοκομείου και πολλές φορές αναγκάζονται να στέλνουν προσωπικό από την Αθήνα για να καλύψει τα κενά, ενώ σε επίπεδο νοσηλευτών το ΝΝΚ λειτουργεί αποκλειστικά µε τους επικουρικούς, οι οποίοι βρέθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο µε τις συμβάσεις που έγιναν επί εποχής κορονοϊού και ανανεώνονται.
Κλείνοντας η Βουλευτής ρωτά τον Υπουργό σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί, ώστε να μπορεί το Νοσοκομείο να λειτουργεί απρόσκοπτα και με ασφάλεια για τους εργαζόμενους αλλά και για τους νοσηλευόμενους»