Π.Ο.Λ. Στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ ΄΄εγκλωβισμένα στην απόσπαση΄΄

Ανακοίνωση π.ο.λ.

Η Ομοσπονδία μας έχει πολλάκις αναδείξει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την (μη) εφαρμογή του Π.Δ Μεταθέσεων 11/21 αλλά και την κακοδιαχείριση της κατανομής των οργανικών θέσεων του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ .

Συμπληρώνονται 3 έτη χωρίς στην ουσία να έχουν πραγματοποιηθεί τακτικές μεταθέσεις.

  • Για το έτος 2020 κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ΠΔ. Μεταθέσεων 33/09 οι ελάχιστες τακτικές μεταθέσεις που αποφασίστηκαν από το συμβούλιο για τους υπηρετούντες στα νησιά, προέβλεπαν την εκτέλεση τους μετά την έλευση αντικατάσταση. Μέχρι και 2 έτη ανέμεναν τα στελέχη τον αντικαταστάτη τους
  • Το 2021 και στο πρώτο εγχείρημα εφαρμογής του νέου ΠΔ Μεταθέσεων 11/21 δεν πραγματοποιήθηκαν μεταθέσεις υποχρεώνοντας την Ομοσπονδία μας να προσφύγει στη δικαιοσύνη  για τη μη τέλεση της διαδικασίας των τακτικών μεταθέσεων καταθέτοντας παράλληλα αίτηση ακύρωσης του ΠΔ Μεταθέσεων στο ΣτΕ.
  • Το 2022 μετά το φιάσκο του Γενάρη και την διακοπή των συμβουλίων που αναμένονταν να ολοκληρώσουν ένα κύκλο εργασιών με πάνω από 1500 μεταθέσεις αποφασίστηκε ακόμα μια νομοθετική ρύθμιση (τον Απρίλιο του 2022 με το νόμο του ΥΝΑΝΑΠ  4926/22)  βάσει της οποίας δίνονταν η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν τόσες μεταθέσεις όσες μπορούσαν να καλυφθούν από τα ποσά που είχαν προβλεφθεί για το οικονομικό έτος. Ο αριθμός αυτός ορίστηκε στις 200 μεταθέσεις.

Δυστυχώς όμως το στρεβλό σύστημα μεταθέσεων προέβλεπε μετακινήσεις από τα νησιά αυτών που είχαν υψηλό αριθμό μορίων χωρίς όμως να επιθυμούν μετάθεση. Ολοκληρώνοντας μια αλλοπρόσαλλη διαδικασία φτάσαμε στο σημείο να μετατίθενται από τα νησιά αυτοί που επιθυμούσαν να παραμείνουν και τα στελέχη που επιθυμούσαν μετά από πολλά έτη να μετατεθούν αποφασίστηκε να παραμείνουν!!! 

Καθίσταται κατανοητό πως επί 3 έτη οι τακτικές μεταθέσεις αποτέλεσαν “μελανό” σημείο αναφοράς της διαχείρισης του προσωπικού που υπηρετεί στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Στο χρονικό διάστημα αυτό τα αιτήματα των στελεχών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας τόσο οι ίδιοι όσο και μέλη της οικογένειας, οι περιπτώσεις όσων είχαν εγκλωβιστεί στα νησιά ως θύματα του στρεβλού καθεστώτος μεταθέσεων , η κάλυψη κενών που δημιουργήθηκαν στις υπηρεσίες, καλύφθηκαν με αποσπάσεις που πλέον έχουν φτάσει σε ιστορικό ρεκόρ κοντά στις 1.500 με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται κάθε μήνα .

Η προσέγγιση σε ένα τόσο πολυδιάστατο ζήτημα όπως αυτό των αποσπάσεων χρήζει προσεκτικού χειρισμού καθώς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σοβαρά θέματα υγείας αλλά και την ικανοποίηση των αιτημάτων όσων δικαιωματικά έπρεπε να μετατεθούν στον τόπο επιλογής τους από τη στιγμή που οι μεταθέσεις τα τελευταία 3 χρόνια γίνονταν με το σταγονόμετρο.

Δυστυχώς όμως όσο και αν ,έστω και προσωρινά, οι αποσπάσεις καλύπτουν ανάγκες στελεχών που σε πολλές περιπτώσεις δικαιούνται να υπηρετούν στον τόπο συμφερόντων τους ,κανείς δεν έχει σκεφτεί πως οι συνάδελφοι αυτοί:

-έχουν μετακομίσει μαζί με τις οικογένειές  τους σε ένα νέο μέρος ,

-ξενοικιάζοντας τα σπίτια που διέμεναν ,

-εγγράφοντας τα παιδιά τους σε νέα σχολεία,

-δημιουργώντας μία νέα ζωή με νέες απαιτήσεις και υποχρεώσεις .

Έχοντας ως δεδομένο πως η  πολιτική ηγεσία διανύει τους τελευταίους μήνες θητείας της στο ΥΝΑΝΠ μεταφέρουμε την αγωνία των εκατοντάδων συνάδελφων που έχουν εγκλωβιστεί σε αποσπάσεις με ημερομηνία λήξης , καθώς  το μέλλον τους να διαγράφεται αβέβαιο ζητώντας ως Π.Ο.Λ. επιτέλους να ληφθεί σοβαρά η παράμετρος πως πίσω από τα νούμερα και τους αριθμούς μητρώου υπάρχουν οικογένειες που έχουν ανάγκη για σταθερότητα και σιγουριά στη ζωή τους .

Ίσως έφτασε η στιγμή που θα πρέπει να παρθούν γενναίες αποφάσεις και ένα μεγάλο μέρος αυτών των αποσπάσεων μετατραπούν σε μεταθέσεις εφόσον ,βέβαια, πληρούνται οι προϋποθέσεις που καθιστούν τις μετακινήσεις σύννομες ,δίκαιες και υπό το πρίσμα της ιεράρχησης βάσει μορίων , ετών υπηρεσίας και των οργανικών θέσεων που μπορεί να καλύψει κάθε υπηρεσία. Προκειμένου όλα αυτά να μπορέσουν να τεθούν σε ρεαλιστική βάση θα πρέπει , πρωτίστως, να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια .

Διαφορετικά θα ζήσουμε τραγικές στιγμές όταν θα έρθουν οι επόμενοι να διαπιστώσουν πως έφταιγαν οι προηγούμενοι .

Για το ΔΣ

%25CF%2583%25CF%2586%25CF%2581%25CE%25B1%25CE%25B3%25CE%25B9%25CE%25B4%25CE%25B1%2B%25CF%2580%25CF%2584%25CE%25BF%25CE%25B5%25CE%25B4%25CF%2581%25CE%25B5%25CE%25B9%25CE%25BF%25CF%2585

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συντάξεις: Τέλος Φεβρουαρίου η διπλή αύξηση – Ποιοι δικαιούνται μπόνους προσωπικής διαφοράς

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταβολής των αυξημένων συντάξεων, 1,7 εκατ. συνταξιούχοι είδαν μετά από 12 χρόνια επιπλέον ποσά στους λογαριασμούς τους. Η αύξηση «τρέχει» από 1/1/2023.  Ωστόσο, τα αναδρομικά του Ιανουαρίου θα πληρωθούν τέλη Φεβρουαρίου με τις συντάξεις Μαρτίου.

Πώς άλλαξε το αμυντικό δόγμα

Φέτος συμπληρώνονται 27 χρόνια από την κρίση των Ιμίων και πέρα από τη μνήμη των τριών στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού, που οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων κρατούν ζωντανή, στην Ιστορία έχει

Φιάσκο με το μαγικό φίλτρο Πανοραμίξ  κατανομής των οργανικών θέσεων των Λ/Φ στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ηρεμία επικρατεί στο Γαλατικό Χωριό των Λιμενικών παρά το γεγονός, ότι μειώθηκε και με την βούλα η εισαγωγή για το έτος 2023 των Λ/Φ κατά 40%. Φούσκα αποδείχθηκε και στην πράξη το «μαγικό φίλτρο» κατανομής των οργανικών θέσεων που κατασκεύασε

Πίτα ΕΑΑΛΣ: Οι τυχεροί της χρονιάς

Αναδημοσιεύουμε ενημέρωση της Ε.Α.Α.Λ.Σ. που αναρτήθηκε πριν λίγο στην ιστοσελίδα της: “Όπως επιτάσσει το έθιμο, αλλά και η δεοντολογία είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τους τυχερούς της χρονιάς για την Ένωσή μας, που έτυχαν τα τέσσερα φλουριά που είχαν