Πως “γεννήθηκε¨το σήμα της θρυλικής Ομάδας Ζ

Έτος 1979. Ιδρύεται η Ομάδα “” με απόφαση της τότε ηγεσίας της Α.Π.

Τα επόμενα χρόνια και ειδικά μετά την ενοποίηση των Σωμάτων σε Ελληνική Αστυνομία, οι “Ζητάδες” πληθαίνουν στον Νομό Αττικής, ενώ η δράση τους επεκτείνεται και σε άλλα αστικά κέντρα, όπως η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα.

Το αρχικό σήμα της Ομάδας “Ζ” ξεκίνησε από μια ιδέα του Αρχιφύλακα Κωνσταντίνου Καβαλινάκη λίγο πριν την ενοποίηση της Ελληνικής Χωροφυλακής με την Αστυνομία Πόλεων.

Υλοποιήθηκε στο εργαστήριο με την επωνυμία Taboo στην οδό Μάγερ, στο κέντρο της Αθήνας, όπου φιλοτεχνήθηκε τόσο από τον ιδιοκτήτη αυτού Παναγιώτη Μπιτζιλέκη, όσο και από τον Αστυφύλακα της Ομάδας “Ζ”, Βασίλειο Τσάτσο καταλήγοντας στην τελική μορφή του σήματος, η οποία ήταν μαύρη με χρυσά περιγράμματα.

Το σήμα ήταν μεταλλικό και φοριόταν αριστερά στο στήθος, στο ύψος της καρδιάς, με ξεκάθαρο συναισθηματικό συμβολισμό…

Η νεότερη έκδοσή του είναι ασημένια, χρωματισμένη με υγρό σμάλτο -όπως η εικονιζόμενη- και συμπληρώνεται από κεντητό σήμα στο δεξί μπράτσο, αντιδιαμετρικά από το σήμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

** Οι πληροφορίες αναρτήθηκαν στη σελίδα στο fb της  “ΜΝΗΜΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ”

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Ο σεισμός στην Τουρκία δείχνει την ανάγκη οι γείτονες να δίνουν ο ένας χείρα βοηθείας στον άλλον

Τα συλλυπητήρια της Ελλάδας για την απώλεια ζωών από τον σεισμό στην Τουρκία εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι «επαναφέρει τελικά στο προσκήνιο την ανάγκη οι γείτονες ο ένας να

Υποψήφιοι του ΚΚΕ από τον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε, σε εκδήλωση του Τμήματος της ΚΕ του Κόμματος για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε χτες, τις υποψηφιότητες για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές από τον συγκεκριμένο χώρο. Οι υποψήφιοι είναι: –Γιάννης Αγγέλου, συνταγματάρχης ε.α, υποψήφιος στα Δωδεκάνησα.

«Ever Acme»: Το πέρασμα του γιγαντιαίου containership από τη Διώρυγα του Σουέζ [Video]

Το παρθενικό του ταξίδι σε έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς κόμβους θαλάσσιων μεταφορών πραγματοποίησε το γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Ever Acme», τραβώντας πάνω του όλα τα βλέμματα. Το «Ever Acme» παραδόθηκε τον περασμένο μήνα από την κινεζική ναυπηγική εταιρεία Hudong-Zhonghua

Οκτώ επενδυτικά σχήματα για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε.

Οκτώ επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν στις 3/2/2023 στο ΤΑΙΠΕΔ φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε., μέσω πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού. Τα επενδυτικά σχήματα είναι τα εξής (με αλφαβητική σειρά):