19 Μαρτίου 2024: Μακάρι του χρόνου να γίνει κάτι καλύτερο…

Στις 29 Νοεμβρίου 2017 θεσπίστηκε με το νόμο 4504 (άρθρο 143 παρ. 9) η εξής διάταξη: «Η 19η Μαρτίου καθιερώνεται ως επίσημη ημέρα εκδήλωσης τιμής προς το εν αποστρατεία και το εν ενεργεία προσωπικό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.)».

Χτες, λοιπόν, ανήμερα της 19ης Μαρτίου, στο προαύλιο του κτιρίου ΥΝΑΝΠ/Αρχηγείου ΛΣ στη Δραπετσώνα, έγινε η τελετή για «να βγει κι αυτή η υποχρέωση».

Εννοείται, βέβαια, ότι πέραν τούτης, δεν έγινε άλλη πουθενά αλλού στην Ελλάδα.

Μια τελετή που, ενώ απέβλεπε να αποδώσει τιμή προς «…το εν αποστρατεία και το εν ενεργεία προσωπικό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.)…», παραδόξως οι ομιλητές της αναφέρθηκαν, άλλοι στην ίδρυση του ΛΣ (παρότι, η γενέθλια ημέρα του είναι η 22α Μαρτίου), άλλοι στην αιώνια μνήμη των (ηρωικώς και υπηρεσιακώς) πεσόντων του ΛΣ και, άλλοι στα χρονίζοντα προβλήματα των αποστράτων και την πιεστική ανάγκη επίλυσής τους.

Μια τελετή, που κλήθηκαν (και μίλησαν) εκπρόσωποι ετερόκλητων οντοτήτων αμφίβολης συνάφειας προς τους/τις τιμώμενους/-ες της ημέρας.

Μια τελετή, που μαζί με την κατάθεση στεφάνων και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, κράτησε ελάχιστα πάνω από 30’, ήταν «κτιριοκεντρική» (αφού, ουδεμία άλλη έγινε σε όλη την Ελλάδα) και εξόχως «διεκπεραιωτική» (αφού, κάποιοι παράτησαν δουλειές στη μέση για βρίσκονται εκεί και, πού να βρεθεί χρόνος να καλούν σε καφέ και κρουασάν τους καλεσμένους μια ημέρα εργάσιμη σαν τη χθεσινή).

Παρότι, η διάταξη ισχύει τόσα χρόνια τώρα (2017), φαίνεται ότι, κάποιοι αδυνατούν να κατανοήσουν το βαθύτερο νόημα αυτής.  Νόημα που έχει να κάνει με την ενίσχυση της ενότητας του προσωπικού ΛΣ-ΕΛΑΚΤ (είτε είναι ε.α. είτε είναι ε.ε.).

Όταν κατανοήσουν το βαθύτερο νόημα της ημέρας, θα αντιληφθούν ότι η ημέρα εκδήλωσης τιμής προς το εν αποστρατεία και το εν ενεργεία προσωπικό του Λιμενικού Σώματος δεν πρέπει να είναι εργάσιμη.

Θα καταλάβουν ότι ο εορτασμός της δεν πρέπει να περιορίζεται στο κτίριο του ΥΝΑΝΠ/Αρχηγείου ΛΣ στη Δραπετσώνα, αλλά να εκτείνεται σε όλη την επικράτεια, μέσω των περιφερειακών υπηρεσιών του ΛΣ.

Θα καταλάβουν ότι η ημέρα αυτή είναι μια ευκαιρία σύσφιξης σχέσεων του ε.α. και του ε.ε. προσωπικού, είναι μια ευκαιρία αναγνώρισης του έργου και της προσφοράς τους από τις τοπικές κοινωνίες που διαβιούν και από τις εκκλησιαστικές, πολιτικές, αυτοδιοικητικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου τους.  Επομένως, οι προσκαλούμενοι δεν πρέπει να περιορίζονται σε όσους ήταν χτες στη Δραπετσώνα.

Θα καταλάβουν, τέλος πάντων, ότι η ημέρα αυτή ούτε βήμα έκφρασης παραπόνων είναι, ούτε ευκαιρία για νουθεσίες.  Θα αντιληφθούν ότι πρόκειται για πολύτιμη συγκυρία εμβάθυνσης των σχέσεων του προσωπικού ΛΣ (ε.α. & ε.ε.) με την κοινωνία και περαιτέρω ενίσχυσης του γνήσιου δεσμού τους με το Λιμενικό Σώμα που επέλεξαν να σταδιοδρομήσουν.

Μακάρι του χρόνου να γίνει κάτι καλύτερο…

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

72,5 ετών στη σύνταξη οι σημερινοί έφηβοι

Ένας νέος που γεννήθηκε στην Ελλάδα μέσα στην κρίση και θα ενταχθεί στην αγορά εργασίας κάπου κοντά στο 2030 θα πρέπει να εργαστεί τουλάχιστον 38,5 χρόνια για να μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί περίπου το 2070. Αν και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής θεωρείται «βιολογικό προνόμιο» και

Άγιοι Ανάργυροι: Ολοκληρώνεται η ΕΔΕ για τους αστυνομικούς – Ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη, κανείς δεν… είδε

Σε ένα τραγικό πινγκ- πονγκ ευθυνών φέρεται να εξελίσσεται η υπόθεση της Κυριακής, που έχασε τη ζωή της έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, με τους αρμόδιους αξιωματούχους των Αρχών λίγο πριν την ολοκλήρωση της ΕΔΕ να δηλώνουν άγνοια για

Σκύρος: Έτοιμη για την “πράσινη” ακτοπλοΐα – Πρόταση για ναυπήγηση πλοίου με μειωμένες εκπομπές άνθρακα

Έτοιμο να πρωτοστατήσει στην πράσινη μετάβαση της ακτοπλοΐας, παρουσιάζοντας συγκεκριμένη πρόταση μελέτη μέσω του Πολυτεχνείου, για τη ναυπήγηση ενός νεότευκτου πλοίου με μειωμένες εκπομπές άνθρακα, δηλώνει το νησί της Σκύρου. Ήδη ο χρόνος μετράει αντίστροφα έως το 2030 με βάση

Αιφνίδιος θάνατος βαθμοφόρου: Διευκρινίσεις ΥΥ/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ

Προς διευκρίνιση των αναγκαίων λεπτομερειών για την ορθή ενημέρωση όλων και κατά το μέρος που αφορά την εμπλοκή της Υπηρεσίας Υγειονομικού (Υ.Υ.) Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ στην υπόθεση του αιφνίδιου θανάτου του συναδέλφου μας που υπηρετούσε στο Π.Α.Θ. 80, εκτός υπηρεσίας, σας γνωρίζουμε

Μετάβαση στο περιεχόμενο