Το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης διοργάνωσε με επιτυχία την πρώτη συνάντηση διαβούλευσης της Εθνικής Τεχνικής Επιτροπής BLUE PORTS στο πλαίσιο του ομώνυμου ευρωπαϊκού έργου, στις 4 Απριλίου 2024 στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς, με την υποστήριξη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος και του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Το BLUE PORTS (BLUE careers in net zero energy PORTS), που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (EMFAF) και συντονίζεται πανευρωπαϊκά από το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, στηρίζει την “πράσινη” μετάβαση των λιμένων, αναπτύσσοντας εξειδικευμένο Σχήμα Κατάρτισης και Πιστοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο θα καλύπτει πράσινες, βιώσιμες λύσεις, για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας, με εστίαση σε μικρά και μεσαία λιμάνια. Στόχος της συνάντησης ήταν ο καθορισμός βασικών παραμέτρων του Σχήματος, λαμβάνοντας υπόψη μελλοντικές ανάγκες σε πράσινες δεξιότητες και προϋποθέσεις ευρείας εφαρμογής σε εθνικό επίπεδο.
Την εκδήλωση καλωσόρισαν ο καθηγητής κ. Θεοχάρης Τσούτσος, διευθυντής Εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων, Πολυτεχνείο Κρήτης, o κ. Μανώλης Κουτουλάκης, γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και ο κ. Βασίλειος Μάμαλης, εκτελεστικός διευθυντής, Ένωση Λιμένων Ελλάδος. Ειδικά στοχευμένες παρουσιάσεις έγιναν από την κα Σταυρούλα Τουρνάκη, Συντονιστή BLUE PORTS, Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων, Πολυτεχνείο Κρήτης και τον κ. Χρήστο Καριώτη, TÜV Hellas. Τη συμμετοχική άσκηση συντόνισαν ο κ. Μηνάς Παπαδάκης, διευθύνων σύμβουλος, Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, ο κ. Βιργίνιος Βουδούρης, αντιπρόεδρος Πιστοποίησης Προσώπων, TÜV HELLAS, και ο κ. Τσούτσος, ενώ rapporteur ήταν η κα Mαρία Φράγκου και ο κ. Νικόλαος Σκαράκης (Πολυτεχνείο Κρήτης).
Σε αυτή την πρώτη συνάντηση παρευρέθηκαν τα επίσημα μέλη της νεοσύστατης Εθνικής Τεχνικής Επιτροπής του έργου, η οποία απαρτίζεται από ενδιαφερόμενους φορείς της Γαλάζιας Οικονομίας που ενεργοποιούν την τετραπλή έλικα βιώσιμης καινοτομίας και κάθε κρίκο της αλυσίδας αξίας, όπως: Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ένωση Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΝΕΕ), Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), Ινστιτούτο Εργασίας Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ ΓΣΕΕ) και Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).