Μηταράκης: Προαπαιτούμενο στην διαχείριση του μεταναστευτικού η αλληλεγγύη

Στόχος των Med5 (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Μάλτα) είναι να υπάρξει ένα πολιτικό κείμενο δέσμευσης των κρατών μελών της ΕΕ, για την ανάγκη μετεγκαταστάσεων από τις χώρες πρώτης υποδοχής
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης συμμετείχε στην 3η υπουργική συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης της ομάδας των Med5, το Σάββατο στη Βενετία.

Την ομάδα αποτελούν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κύπρος και η Μάλτα.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, με δήλωσή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υπουργός αναφέρθηκε στο κύριο αντικείμενο της συνάντησης και υπογράμμισε:

«Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να συμφωνήσει σε ένα νέο πλαίσιο για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου να υπάρξει καλύτερη ισορροπία μεταξύ των κρατών πρώτης υποδοχής και της αλληλεγγύης που πρέπει να επιδεικνύουν τα άλλα κράτη.

Ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την επόμενη Παρασκευή στο Λουξεμβούργο, εμείς οι χώρες της Μεσογείου συναντηθήκαμε και συνομιλήσαμε με την γαλλική προεδρία και με την επικείμενη προεδρία της Τσεχίας. Στόχος μας είναι να υπάρξει ένα πολιτικό κείμενο δέσμευσης των κρατών μελών, για την ανάγκη μετεγκαταστάσεων από τις χώρες πρώτης υποδοχής. Εξακολουθεί να είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση, αλλά είναι θετικό, πλέον, το ότι η έννοια της αλληλεγγύης αναγνωρίζεται από όλα τα κράτη μέλη, ως προαπαιτούμενο στην διαχείριση του μεταναστευτικού».

Απαντώντας σε ερώτηση για την περαιτέρω σημασία που αποκτά ο συντονισμός των χωρών της νότιας Ευρώπης, λόγω των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, πρόσθεσε:

«Η αντίδραση της Ευρώπης στην ουκρανική κρίση ήταν ιδιαίτερα θετική και η Ένωση έκανε πολλά βήματα μπροστά στο θέμα της αλληλεγγύης. Με την απόφαση του Συμβουλίου του Μαρτίου του 2022, αναγνωρίσαμε όλους τους εκτοπισμένους από την Ουκρανία και καταργήσαμε τα εσωτερικά σύνορα. Ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα στο θέμα της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών και αυτό πρέπει να αποτελέσει βάση για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Το γεγονός ότι εδώ και δυο χρόνια, με πρωτοβουλία της Ελλάδας (συνέβη το 2021, όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά στην Αθήνα) είχαμε την ισχυροποίηση των πέντε κρατών μας, με μια κοινή φωνή των χωρών πρώτης υποδοχής, έχει παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην διαπραγμάτευση. Είναι θετικό, τέλος, ότι στην Βενετία είδαμε πως και απ’ την γαλλική προεδρία θα υπάρξει πρόταση πολιτικής δέσμευσης, για την αλληλεγγύη προς όφελος των κρατών πρώτης υποδοχής, στην συνεδρίαση της 10ης Ιουνίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο».

Μηταράκης: Προαπαιτούμενο στην διαχείριση του μεταναστευτικού η αλληλεγγύη

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τι προβλέπει το πδ 11/21 για τις τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις, διαθέσεις του προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής

Ενόψη της υποβολής ενδικοφανών προσφυγών  κατά αποφάσεων μεταθέσεων και για την υποβοήθηση των μετατιθέμενων στελεχών ΛΣ  παραθέτουμε ολόκληρο το πδ 11/21 μεταθέσεων. ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 11/2021 ΦΕΚ 21/Α/10-2-2021 Τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις, διαθέσεις του προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Κρήτη: Η «μαύρη» όψη των διακοπών – Θλιβερά στοιχεία για τους πνιγμούς στις παραλίες

Το 73,6% των θυμάτων είναι αλλοδαποί/τουρίστες – Τα επίσημα στοιχεία έως τις 15 Αυγούστου Τα υψηλά ποσοστά του τουρισμού αποτελούν τη φωτεινή όψη του ελληνικού καλοκαιριού με τον ήλιο και τη θάλασσα, όμως υπάρχει και η άλλη, η πιο σκοτεινή,

Παρέμβαση προέδρου ΠΕΑΛΣ: Μονόδρομος η αποδοχή του συνόλου των προσφυγών κατά των μεταθέσεων 2022

17-08-2022 ΘΕΜΑ: “Αποδοχή του συνόλου των προσφυγών κατά των μεταθέσεων 2022” Αναλαμβάνοντας την ευθύνη και το κόστος που μου αναλογεί, παρεμβαίνω ως κάτωθι:  Λίγες ημέρες μετά την κοινοποίηση των 200 μεταθέσεων έτους 2022 και λίγες ημέρες πριν τη χορήγηση ΦΠ

Το χρονικό της περιπέτειας των 38 μεταναστών στη νησίδα του Εβρου

Ενα κορίτσι 5 ετών από την ομάδα των Σύρων και Παλαιστινίων προσφύγων έχασε τη ζωή του, οι οποίοι από τις 7 Αυγούστου βρίσκονταν εγκλωβισμένοι σε νησίδα του ποταμού Εβρου, όπου φέρονται να είχαν προωθηθεί βάσει των μαρτυριών τους υπό την απειλή