Μηταράκης: Προαπαιτούμενο στην διαχείριση του μεταναστευτικού η αλληλεγγύη

Στόχος των Med5 (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Μάλτα) είναι να υπάρξει ένα πολιτικό κείμενο δέσμευσης των κρατών μελών της ΕΕ, για την ανάγκη μετεγκαταστάσεων από τις χώρες πρώτης υποδοχής
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης συμμετείχε στην 3η υπουργική συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης της ομάδας των Med5, το Σάββατο στη Βενετία.

Την ομάδα αποτελούν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κύπρος και η Μάλτα.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, με δήλωσή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υπουργός αναφέρθηκε στο κύριο αντικείμενο της συνάντησης και υπογράμμισε:

«Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να συμφωνήσει σε ένα νέο πλαίσιο για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου να υπάρξει καλύτερη ισορροπία μεταξύ των κρατών πρώτης υποδοχής και της αλληλεγγύης που πρέπει να επιδεικνύουν τα άλλα κράτη.

Ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την επόμενη Παρασκευή στο Λουξεμβούργο, εμείς οι χώρες της Μεσογείου συναντηθήκαμε και συνομιλήσαμε με την γαλλική προεδρία και με την επικείμενη προεδρία της Τσεχίας. Στόχος μας είναι να υπάρξει ένα πολιτικό κείμενο δέσμευσης των κρατών μελών, για την ανάγκη μετεγκαταστάσεων από τις χώρες πρώτης υποδοχής. Εξακολουθεί να είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση, αλλά είναι θετικό, πλέον, το ότι η έννοια της αλληλεγγύης αναγνωρίζεται από όλα τα κράτη μέλη, ως προαπαιτούμενο στην διαχείριση του μεταναστευτικού».

Απαντώντας σε ερώτηση για την περαιτέρω σημασία που αποκτά ο συντονισμός των χωρών της νότιας Ευρώπης, λόγω των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, πρόσθεσε:

«Η αντίδραση της Ευρώπης στην ουκρανική κρίση ήταν ιδιαίτερα θετική και η Ένωση έκανε πολλά βήματα μπροστά στο θέμα της αλληλεγγύης. Με την απόφαση του Συμβουλίου του Μαρτίου του 2022, αναγνωρίσαμε όλους τους εκτοπισμένους από την Ουκρανία και καταργήσαμε τα εσωτερικά σύνορα. Ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα στο θέμα της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών και αυτό πρέπει να αποτελέσει βάση για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Το γεγονός ότι εδώ και δυο χρόνια, με πρωτοβουλία της Ελλάδας (συνέβη το 2021, όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά στην Αθήνα) είχαμε την ισχυροποίηση των πέντε κρατών μας, με μια κοινή φωνή των χωρών πρώτης υποδοχής, έχει παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην διαπραγμάτευση. Είναι θετικό, τέλος, ότι στην Βενετία είδαμε πως και απ’ την γαλλική προεδρία θα υπάρξει πρόταση πολιτικής δέσμευσης, για την αλληλεγγύη προς όφελος των κρατών πρώτης υποδοχής, στην συνεδρίαση της 10ης Ιουνίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο».

Μηταράκης: Προαπαιτούμενο στην διαχείριση του μεταναστευτικού η αλληλεγγύη

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΑΛΣ: Σε ζεστή, φιλική ατμόσφαιρα η εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΠΕΑΛΣ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Σε μια ζεστή, φιλική ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024, η εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΠΕΑΛΣ, στον κατάμεστο από μέλη, φίλους και προσκεκλημένους της Ένωσης φιλόξενο χώρο του bar – restaurant “Μαντζάρου 3” στο Κολωνάκι.

Η κοπή της πίτας του Συλλόγου Αποστράτων Λιμενικού Σώματος Κρήτης και Δωδ/σων (φωτο)

Μέσα σε ζεστό οικογενειακό και συναδελφικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες 24-2-24 η κοπή της πίτας του Συλλόγου Αποστράτων Λιμενικού Σώματος Κρήτης και Δωδ/σων στη Ταβέρνα ΑΛΩΝΑΚΙ. Η εκδήλωση μας έχει γίνει πλέον θεσμός και αυτό το δείχνει η αθρόα και μαζική

ΕΛΣΤΑΤ: Συνεχίζεται η συρρίκνωση του ελληνικού νηολογίου

Περαιτέρω μείωση κατά 0,5% (9 πλοία) κατέγραψε ο αριθμός των υπό ελληνική σημαία πλοίων (άνω των 100 κοχ) το Δεκέμβριο 2023 (1816 πλοία) σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό του Δεκεμβρίου 2022 (1825 πλοία), σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή

Χολέρα: Lockdown σε κρουαζιερόπλοιο λόγω κρουσμάτων

Τουλάχιστον 15 άτομα έχουν απομονωθεί λόγω «ύποπτης ασθένειας», ενώ επιβάτης ανέφερε ότι ο καπετάνιος τον ενημέρωσε ότι πρόκειται για χολέρα. Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές του Μαυρικίου. Το κρουαζιερόπλοιο Norwegian Dawn παραμένει ανοικτά του λιμανιού αφού του έχει απαγορευτεί να δέσει

Μετάβαση στο περιεχόμενο