30αρηδες και 40αρηδες επιστρέφουν στο… πατρικό τους

Τα ενοίκια – φωτιά και οι χαμηλοί μισθοί η αιτία

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα, η Ιταλία και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που παλεύουν να «διώξουν» τα παιδιά από το πατρικό τους σπίτι. Η στέγαση για τους νέους – ή ακόμη και για τους 40αρηδες- εξελίσσεται σε κορυφαίο πρόβλημα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η ηλικία κατά την οποία οι νέοι σε Ευρώπη και ΗΠΑ ανοίγουν το δικό τους σπίτι ή αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια, ανεβαίνει συνεχώς. Και το ζήτημα αυτό έρχεται έντονα στο προσκήνιο και στην πολιτική ατζέντα – αναδεικνυόμενο σε αγκάθι για κεντροδεξιές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις και δίνοντας «πόντους» στα λεγόμενα αντισυστημικά κόμματα.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της αμερικανικής στατιστικής υπηρεσίας, που παρουσιάζει σήμερα το Axios.com, σχεδόν το 16% των Αμερικανών millenials (27 – 43 ετών) ζούσαν με τους γονείς τους το 2022. Το ποσοστό αυτό μπορεί να μην ακούγεται υψηλό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αλλά για τα δεδομένα των ΗΠΑ είναι σχεδόν σοκαριστικό.

Τα δεδομένα της στατιστικής υπηρεσίας αποκαλύπτουν ότι ο αριθμός των Αμερικανών ηλικίας 25 – 34 ετών που ζουν στο πατρικό τους είναι σήμερα υψηλότερος κατά 87% σε σχέση με πριν από δύο δεκαετίας. Πολλοί μάλιστα υπολογίζεται ότι ενώ είχαν εγκαταλείψει την πατρική στέγη, δεν τα έβγαλαν τελικά πέρα μόνοι τους και επέστρεψαν σε αυτή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι νέοι επικαλούνται οικονομικούς λόγους και σε πολύ μικρότερο ποσοστό η απόφασή τους έχει να κάνει με την ανάγκη να φροντίσουν τους γονείς τους.

Στις ΗΠΑ μόνο το 55% των millennials είχαν στην ιδιοκτησία τους σπίτι το 2023, ενώ στους ενήλικους Gen Zers (19-26) το ποσοστό είναι 26%. Έρευνα του Harris Poll έδειξε ότι η συντριπτική πλειονότητα εκείνων που νοικιάζουν σπίτι στις ΗΠΑ αισθάνονται σημαντική πίεση στα οικονομικά τους.

Η εικόνα σε Ελλάδα και Ευρώπη

Η Eurostat έχει πραγματοποιήσει ανάλογες μετρήσεις για την ηλικιακή ομάδα 18 -34 ετών (ένα μέρος της Gen Z και ένα μέρος των millenials δηλαδή). Αυτή αποκάλυψε ότι ένα εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό (71,9%). ενήλικων Ελλήνων έως 34 ετών μένουν ακόμη με τους γονείς τους για οικονομικούς λόγους.

Ως κύριους λόγους οι πολίτες επικαλούνται τα απαγορευτικά ενοίκια της αγοράς και τους χαμηλούς μισθούς.

Με βάση τα δεδομένα της Eurostat, στην Ελλάδα καταγράφεται το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό συγκατοίκησης ενηλίκων παιδιών με γονείς. Τα αρνητικά πρωτεία έχει η Κροατία με το 78,2% των πολιτών ηλικίας 18 -34 ετών να μένει στο πατρικό του.

Σημειώνεται ότι κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. οι νέοι εγκαταλείπουν το πατρικό τους σπίτι στην ηλικία των 26,4 ετών. Στην Ελλάδα αυτό συμβαίνει μετά τα 30 έτη (30,7), ενώ στην Κροατία στα 33,4 έτη. Σε μεγάλη ηλικία ανοίγουν το δικό τους σπίτι οι νέοι σε Βουλγαρία, Ισπανία (30,3 ετών και στις δύο χώρες), Σλοβακία (30,8 ετών), Μάλτα (30,1) και Ιταλία (30 ετών).

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tο μοναδικό σούπερ γιοτ στον κόσμο από χρυσό 24 καρατίων

To μήκους 41,4 μέτρων AK Royalty λάμπει κάτω από τον αραβικό ήλιο του Ντουμπάι και είναι διαθέσιμο προς ναύλωση για 112.000 ευρώ την εβδομάδα. Οταν ήρθε η ώρα να αγοράσει το γιοτ των ονείρων του ο Aaron Fidler, ήξερε ακριβώς

Ελβετία: Τα μετρητά παραμένουν δημοφιλή παρά την αύξηση της χρήσης εφαρμογών πληρωμών στα κινητά

Η Ελβετία εξακολουθεί να είναι ερωτευμένη με τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα, σύμφωνα με έρευνα της κεντρικής τράπεζας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, παρά την ανάπτυξη των εφαρμογών πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων και των προβλέψεων για μια κοινωνία χωρίς μετρητά.

Nόμος στη Φλόριντα απαγορεύει σε νέους κάτω των 16 ετών να έχουν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το κοινοβούλιο της Φλόριντα ενέκρινε χθες, Πέμπτη, νομοσχέδιο που απαγορεύει στα παιδιά κάτω των 16 ετών να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία την ώρα που μαίνεται στις ΗΠΑ συζήτηση για τις επιπτώσεις τους στους νέους. Οι αμερικανικές

Σουηδία: Περίπου 62.000 άνθρωποι είναι ενεργοί ή έχουν διασυνδέσεις με εγκληματικά δίκτυα στη χώρα, σύμφωνα με την αστυνομία

Περίπου 62.000 άνθρωποι είναι ενεργοί ή έχουν διασυνδέσεις με εγκληματικά δίκτυα στη Σουηδία, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της χώρας, στην οποία οι αρχές αγωνίζονται εδώ και χρόνια να περιορίσουν τη βία που συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα. Τα φονικά επεισόδια

Μετάβαση στο περιεχόμενο