Χαιρετισμός Επίτιμου Προέδρου Π.Ε.Α.Λ.Σ. στο 15ο Πανελλήνιο συνέδριο

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ  ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ  ΠΕΑΛΣ ΣΤΟ 15Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Σεβασμιότατε Αρχιεπίσκοπε Κρήτης κ.κ Ευγένιε

Κύριε Αρχηγέ ΛΣ, φαντάζομαι ότι σήμερα εκπροσωπείται τον κ. υπουργό αν και θα ήταν επιθυμητό έως και αναγκαίο να έχει περιληφθεί στο πρόγραμμα του Υπουργού η παρουσία του στη σημερινή εκδήλωση των Αξιωματικών ΛΣ. Είναι θέμα έκφρασης εμπιστοσύνης αλλά και τιμής απέναντι στους Αξιωματικούς του σώματος.

 κύριοι Βουλευτές

κύριοι Εκπρόσωποι κομμάτων,

κύριοι πρόεδροι  Οργανώσεων,  Ομοσπονδιών και ενώσεων,

κύριοι Ναύαρχοι

Αγαπητοί μου συνάδελφοι /σες

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και την ευκαιρία που μου δίνετε να βρίσκομαι σήμερα κοντά σας. Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να απευθύνομαι για άλλη μια  φορά στο Σώμα της Συνέλευσης σας.

Γνωρίζω πολύ καλά από την σημερινή μου θέση, ότι η κοινωνία σέβεται, εκτιμά και αναγνωρίζει τους κόπους, τις θυσίες και γενικά το έργο που επιτελείτε και βεβαίως τις συνθήκες υπό τις οποίες διεκπεραιώνετε την αποστολή σας.

Ξέρω πως, τις περισσότερες φορές, τα λόγια δε λένε πολλά· κάποιες φορές ίσως και τίποτα.

Ειδικά σ΄αυτές τις περιόδους και τις περιπτώσεις που παράλληλα με τις καθημερινές δυσκολίες της υπηρεσιακής του αποστολής, το προσωπικό του Σώματος, εσείς –  όλοι σας, έχετε να αντιμετωπίσετε και σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο τις συνέπειες μιας νέας οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο, ακόμη κι αν οι δημοσιονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν, προς το παρόν , την αποκατάσταση του εισοδήματός σας ή έστω την δραστική άμβλυνση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, πρέπει να συνεχίσετε να επιδιώκετε ρυθμίσεις, που θα σας διευκολύνουν και θα σας ανακουφίζουν.

Να διεκδικείτε  μέτρα σύμφωνα και με το διεκδικητικό σας πλαίσιο διορθώνουν χρόνιες στρεβλώσεις, που αμβλύνουν τις επιπτώσεις της καθημερινότητας, που αποκαθιστούν αδικίες του παρελθόντος, που δίνουν προοπτική στο μέλλον, όπως:

– Ο επαναπροσδιορισμός της δράσης των Υπηρεσιών, με εξορθολογισμό των προτεραιοτήτων και επαναπροσδιορισμό του τρόπου αξιολόγησης της αποδοτικότητάς τους.

– Η Θεσμοθέτηση ρεαλιστικού και αξιοκρατικού Συστήματος Κρίσεων – Προαγωγών και εξασφάλιση αντικειμενικότητας και πλήρους διαφάνειας.

– Η Εκπαίδευση – Μετεκπαίδευση (κατάρτιση, ειδίκευση, δια βίου μάθηση), σύγχρονη, άρτια επαγγελματική με μελέτες και σαφή προσανατολισμό, με κοινωνική κατάρτιση, υλικοτεχνική υποδομή, εκπαιδευτές με προδιαγραφές, χωρίς ερασιτεχνισμούς. Η ανάγκη συνεχούς μορφωτικής και επαγγελματικής ενδυνάμωσης των Λιμενικών πρέπει να μην δίνει μόνο έμφαση στις γνώσεις τους σε σχέση με την εφαρμογή των νόμων, αλλά και στην επίλυση των προβλημάτων των πολιτών, που ουσιαστικά συνιστά και τον κοινωνικό ρόλο του ΛΣ.

– Ο ουσιαστικός εκσυγχρονισμός και εκδημοκρατισμός των Κανονισμών του Σώματος, με ταυτόχρονη απλοποίησή τους μέσω της κωδικοποίησής τους.

– η αξιοποίηση σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων για τη μέτρηση της επαγγελματικής εξάντλησης του προσωπικού·

– ο εξορθολογισμός και η προσαρμογή των χρονικών ορίων προαγωγής/παραμονής του προσωπικού στην ενεργό υπηρεσία, σε σχέση με το νέο ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί·

– η νομοθετική διόρθωση των αδικιών και των στρεβλώσεων που έχουν διαπιστωθεί στο σύστημα των μεταθέσεων και των αποσπάσεων του προσωπικού

– η εξασφάλιση στέγασης για τους μετατιθέμενους σε ακριτικές περιοχές της χώρας

– η εξασφάλιση δικαιώματος έστω και ολιγοήμερου παραθερισμού για εσάς και τις οικογένειες σας σε θέρετρα και κέντρα των ΕΔ, πρέπει να αποτελούν μέρος αυτών των πρωτοβουλιών.

– η θέσπιση επιπλέον αδειών για την αντιμετώπιση ιδιαίτερων ή σοβαρών ατομικών ή οικογενειακών ζητημάτων·

Θέλω, λοιπόν να πιστεύω, πως οι προθέσεις σας, η βούλησή σας, η βούληση και οι ενέργειες της ηγεσίας του Σώματος, εναρμονίζονται με τις προσδοκίες και τα ρεαλιστικά αιτήματα σας.

Άλλωστε, όλοι γνωρίζουμε, όλοι κατανοούμε, πως η δύναμη, το «μυστικό» μας, το εφόδιο που μας επιτρέπει να διατηρούμε τη συνοχή και την αποτελεσματικότητά μας διαχρονικά, περισσότερο ίσως από οποιονδήποτε άλλον φορέα αυτήν ειδικά τη κρίσιμη για τη χώρα και την κοινωνία περίοδο, είναι η σύμπνοια, η αλληλεγγύη, η υπευθυνότητα και η βαθιά συναίσθηση του χρέους· του χρέους απέναντι στη πατρίδα, στην κοινωνία, στις οικογένειες μας, στον εαυτό μας.

Στο σημείο αυτό θέλω, να επισημάνω την καθοριστική συμβολή του συνόλου των Συνδικαλιστικών Φορέων του προσωπικού στη διατήρηση της συνοχής αυτής και την υπευθυνότητα με την οποία κατά κανόνα προσεγγίζει τα ζητήματα που απασχολούν το προσωπικό.

Είμαι βέβαιος πως έτσι θα συνεχίσετε. Ενωμένοι, δυνατοί, προσηλωμένοι στο στόχο σας, στο χρέος σας.

Δυσκολίες υπάρχουν. Πάντοτε υπήρχαν και πάντοτε θα υπάρχουν. Όμως, όλοι μαζί θα παλέψετε/ουμε για να ξεπεραστούν. Έχετε τη δύναμη και την ικανότητα, και όπως διαπιστώνω είσαστε αποφασισμένοι γι’ αυτό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Υπό το πρίσμα της διττής μου ιδιότητας επιτρέψτε μου επίσης να αναφερθώ στην ιδιαίτερη αξία της ενότητας και των στιβαρών δεσμών των εν ενεργεία στελεχών με τους απόστρατους.

Μια ενότητα που το τελευταίο διάστημα σφυρηλατείται συστηματικά και ήδη έδωσε τους πρώτους καρπούς της.

Όπως ήδη θα διαπιστώσατε αρκετή φασαρία έγινε πρόσφατα με την κατάργηση της μνημονιακής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης 1%, που από το 2011 και για 11 συναπτά έτη βάραινε τις ακαθάριστες αποδοχές των εν ενεργεία στελεχών του Σώματος.

Μια κατάργηση που το αποτέλεσμά της θα είναι η κατά τι αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός σας και η ελάφρυνση (έστω και κατ’ ελάχιστο) του δυσβάσταχτου οικονομικού βάρους της καθημερινότητάς σας.

Μια κατάργηση που είναι βέβαιο ότι αν δεν αντιδρούσαμε με τον τρόπο που αντιδράσαμε, ενωμένα απόστρατοι και εν ενεργεία, θα συνέχιζε να βαρύνει τις αποδοχές σας.

Υπήρξαν βέβαια και εξαιρέσεις, προς τούτο από το βήμα αυτό καλώ όλους όσους ακόμα αντιτίθενται στη ρύθμιση αυτή να αναθεωρήσουν την στάση τους.

Οι μνημονικές ρυθμίσεις ήταν ρυθμίσεις ειδικού σκοπού και σήμερα ήρθε η ώρα να καταργηθούν. Αυτό εξάλλου ειπώθηκε και δια στόματος του κ. Πρωθυπουργού.

Διατηρώντας ακέραια την ιστορική μνήμη θα πρέπει να γνωρίζεται ότι ο πόρος αυτός ουδέποτε θεσμοθετήθηκε υπερ των μετοχικών ταμείων αλλά υπερ του ΟΑΕΔ.

Οδηγήθηκε αργότερα μετά από την σφοδρή τότε αντίδραση του συνδικαλιστικού κινήματος των εν ενεργεία, στα μετοχικά ταμεία, αφού το διάστημα εκείνο δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, εάν σήμερα οι διοικήσεις των ταμείων κρίνουν ότι θα πρέπει  να επιβληθεί μια νέα κράτηση στο ύψος της καταργούμενης, οφείλουν τεκμηριωμένα να ενημερώσουν πρώτα τα στελέχη για την ανάγκη, προσκομίζοντας βέβαια τα στοιχεία εκείνα που  επιβάλουν τη λήψη μέτρων. Σε αυτή την περίπτωση είναι βέβαιο ότι  η ανταπόκριση όλων μας θα είναι προς θετική κατεύθυνση.

Αυτή λοιπόν η κατάργηση επετεύχθη χάρις στην άμεση αντίδραση, στις κοινές προσπάθειες των θεσμικών εκπροσώπων τόσο των εν ενεργεία όσο και των απόστρατων στρατιωτικών.  Το μικρό αυτό «επίτευγμα» το αναφέρω σαν παράδειγμα της κοινής δράσης, που πρέπει να είναι προϋπόθεση για τέτοιου είδους διεκδικήσεις, αλλά και ως υπόδειγμα τακτικής γι’ άλλες, ακόμα σοβαρότερες διεκδικήσεις, που θα ακολουθήσουν, το αμέσως προσεχές διάστημα.

Διεκδικήσεις που πάλι θα απαιτήσουν τη συστράτευση όλων μας, που πάλι θα απαιτήσουν αρραγές μέτωπο και κοινή ενωτική δράση των εν ενεργεία και απόστρατων στελεχών του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, στο σύνολό τους.

Διεκδικήσεις, που μια από αυτές θα αφορά στην κατάργηση των μειώσεων του ν. 4093/2012 με επακόλουθη αύξηση στα μερίσματα μας!

Μερίσματα, όμως, που επηρεάζουν (ανοδικά) και το ύψος των Β.Ο.Ε.Α. που δικαιούνται τα παιδιά μας, άσχετα αν έχουν  γονείς στην ενέργεια ή στην αποστρατεία.

Μια άλλη ακόμα πιο σοβαρή διεκδίκηση κοινού ενδιαφέροντος εν ενεργεία και απόστρατων, είναι κι αυτή που αφορά στην απροκάλυπτη επιδίωξη των Υπουργείων Οικονομικών και Άμυνας, να τροποποιήσουν νομοθεσία που ισχύει εδώ κι 60 χρόνια, μόνο και μόνο για να μειωθεί δραματικά το ποσό που καταβάλει το Κράτος στα Μετοχικά Ταμεία μας από τις εξοπλιστικές προμήθειες.

Όλοι μας έχουμε ακούσει για το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα, που έχει σε εξέλιξη το Πολεμικό Ναυτικό μας, το συμβατικό τίμημα του οποίου (φρεγάτες και κορβέτες, μαζί) αναμένεται να ξεπεράσει τα €10 δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα λοιπόν με τα επί 60 και πλέον χρόνια ισχύοντα, το Κράτος οφείλει και υποχρεούται το 6% αυτών των €10 δισεκατομμυρίων να το αποδώσει στο ΜΤΝ.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πόσο αυτή η χρηματοδότηση θα στερεώσει τη βιωσιμότητά του ΜΤΝ για τα επόμενα πολλά-πολλά ακόμη χρόνια.

Και, συνάμα, αντιλαμβάνεστε πόσο σκληρή μάχη θα απαιτηθεί να δώσουμε μαζί, ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε μεταβολή του ισχύοντος νομικού πλαισίου υπολογισμού και κατανομής αυτής της κρατικής χρηματοδότησης.

Κρατικής χρηματοδότησης που όχι μόνο γίνεται κάθε 20 χρόνια, δηλ. όποτε γίνονται εξοπλιστικά προγράμματα τέτοιου μεγέθους (φρεγάτες Belharra, κορβέτες, μαχητικά Rafale, τεθωρακισμένα Marder), αλλά είναι και η μοναδική χρηματοδότηση που δίνει το Κράτος στα Μετοχικά Ταμεία μας.

Αυτό το νομικό πλαίσιο πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε θυσία.  Κάθε άλλη διαφορετική εξέλιξη θα είναι καταστροφική για τα Μετοχικά Ταμεία μας.

Στον αγώνα αυτό δεν χωράνε σκοπιμότητες, συντεχνιακά καπρίτσια, μωροφιλοδοξίες και μικροεγωισμοί.

Για την επιτυχή του έκβαση απαιτείται ενωτική και συντονισμένη δράση, συνεχής συνεννόηση, αλληλοενημέρωση, σχέδιο και στρατηγική.

Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς είτε εκπροσωπεί εν ενεργεία είτε εν αποστρατεία στελέχη.  Είτε εκπροσωπεί στελέχη στο κέντρο, είτε στην περιφέρεια.

Οι διχόνοιες, η έριδα και οι αντιπαλότητες υπονομεύουν την επίτευξη των διεκδικήσεων μας, εξυπηρετούν αυτούς που επιχαίρουν να βλέπουν τους ένστολους διαιρεμένους να αλληλοφαγώνονται και έτσι να ζημιώνονται οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Η ενότητα όλων των ενστόλων εν ενεργεία και απόστρατων είναι αναγκαία.

Να μείνετε ενωμένοι στους αγώνες σας, είναι το μήνυμα που σήμερα σας απευθύνω.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ως επίτιμος Πρόεδρος της ΠΕΑΛΣ ότι θα είμαι παρών σε κάθε σας διεκδίκηση, θα είμαι παρών σε κάθε απόπειρα αλλοίωσης του χαρακτήρα και της αυτονομίας αυτής της ένωσης, που με πολύ κόπο, θυσίες και κόστος κτίσαμε βήμα – βήμα για την προάσπιση της θέσης του Αξιωματικού ΛΣ, ως επαγγελματία, σκληρά εργαζομένου.

Κύριε Πρόεδρε 

Με αφορμή την αναφορά σας στην παράδοση αντιμετώπισης των αιρετών της ΠΕΑΛΣ από την εκάστοτε εξουσία…

Επειδή δύναμαι να εκφράζω την ζωντανή μνήμη αυτής της παράδοσης θέλω από το βήμα αυτό να μοιραστώ μαζί σας ότι ουδέποτε το συνδικαλιστικό κίνημα των Αξιωματικών του ΛΣ πτοήθηκε από διώξεις που υπέστησαν οι αιρετοί εκπρόσωποι του.

Θέλω λοιπόν να προτρέψω όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις πρακτικές εκφοβισμού και να αξιοποιήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα ως σύμμαχο και όχι ως αντίπαλο.

Εύχομαι αυτό το συνέδριο να είναι η απαρχή μιας μακράς περιόδου ειρήνευσης.

Αγαπητοί συνάδελφοι

Με αυτές τις γενικές σκέψεις, σας καλώ μέσα από τα αποτελέσματα του συνεδρίου, να μεταφέρετε ένα κλίμα προσφοράς σε όλη τη χώρα, διότι έτσι επιβάλλεται να κάνετε ως στελέχη  του ΛΣ.

Εσείς θα πρέπει να είσαστε σε κάθε περίπτωση, υψηλών αντοχών και υπομονής διότι έτσι επιβάλλεται να πράξετε.

Σας Ευχαριστώ για την προσοχή σας και εύχομαι καλή επιτυχία και ευόδωση των σκοπών του Συνεδρίου.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάσχα σε νησιά: Δείτε πόσα χρήματα θα δώσετε για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλει μια τετραμελή οικογένεια που θέλει να κάνει διακοπές το Πάσχα σε κάποιο νησί καθώς το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτήριων είναι αρκετά υψηλό. Το MEGA παραθέτει  τη λίστα με το κόστος των ακτοπλοϊκών

Μεσοπρόθεσμο: Επιπλέον €400 εκατ. λόγω πρόωρων συνταξιοδοτήσεων

Επιπλέον κονδύλι ύψους 400 εκατ. ευρώ θα διαθέσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για να καλύψει το μαζικό κύμα συνταξιοδοτήσεων. Τα σενάρια για μελλοντική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2027 λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής «σπρώχνει» όλο και περισσότερους

Επιβάτης πλοίου μετέφερε 800 gr κάνναβης στη Ρόδο

Αμέσως μετά την αποβίβασή του στο λιμάνι της Ρόδου από το πλοίο της γραμμής από Πειραιά, βρέθηκε περικυκλωμένος από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών ένας 21χρονος Έλληνας ο οποίος μετέφερε ναρκωτικά με το αυτοκίνητο που οδηγούσε, το πρωί της Μ. Τρίτης. Οι αστυνομικοί

Κάλυμνος: Εξαρθρώθηκε συμμορία που διακινούσε κοκαΐνη – Συνελήφθησαν τρία άτομα

Εξαρθρώθηκε έπειτα από επισταμένη έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Καλυμνίων, εγκληματική ομάδα που διακινούσε κοκαΐνη στην Κάλυμνο και συνελήφθησαν τα μέλη της. Πρόκειται για τρεις ημεδαπούς ηλικίας 33, 36 και 38 ετών, σε βάρος των οποίων  σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση

Μετάβαση στο περιεχόμενο