Ελληνικά σκάφη κατά ρωσικής κορβέτας και πλοίου υποστήριξης ανοιχτά της Πελοποννήσου (βίντεο) – (upd)

Ελληνικά σκάφη του Λιμενικού (ΕΛ/ΑΚΤ) έσπευσαν να αναχαιτίσουν μία ρωσική κορβέτα κι ένα πλοίο υποστήριξης του Στόλου της Ανατολικής Μεσογείου, όταν οι αμερικανικές δυνάμεις συνοδείας του αεροπλανοφόρου USS George HW Bush (CVN-77) που κατευθυνόταν στον Πειραιά για ελλιμενισμό, «διασταυρώθηκε» με αυτές, από την νοτιοδυτική, μέχρι τη νοτιοανατολική περιοχή της Πελοποννήσου.

Ρωσικές και ιταλικές πηγές συμφωνούν ότι τα ρωσικά πλοία (πλοίο υποστήριξης και ηλεκτρονικού πολέμου Akademik Pashin και κορβέτα Steregushchiy) που κινούνται στον άξονα Αδριατικής-Πελοποννήσου, συνάντησαν την Μοίρα του USS George HW Bush (CVN-77) και πλησίασαν αρκετά κοντά, χωρίς πάντως να το παρενοχλήσουν, αφού αυτό έτσι ή αλλιώς είναι πολύ δύσκολο λόγω της διαφοράς μεγέθους και ισχύος των δύο πλευρών.

Όμως τα ρωσικά πλοία δέχθηκαν την επίσκεψη σκαφών του Λιμενικού, καθώς κινούντο κοντά στα Εθνικά Χωρικά Ύδατα (χωρίς πάντως να τα παραβιάσουν) και βέβαια η εμπλοκή τους κρίθηκε απαραίτητη για παροχή “sea policing” στην αμερικανική Μοίρα.

 

Όπως αναφέρουν οι πηγές αυτές: «Καθώς το ρωσικό πλοίο υποστήριξης Akademik Pashin συνέχιζε να κινείται προς τα νότια, ένα ελικόπτερο τύπου USN Sikorsky MH-60R απογειώθηκε από μονάδα του αμερικανικού Ναυτικού και τέθηκε σε τροχιά γύρω από το ρωσικό πλοίο» αναφέρει το εξειδικευμένο παρατηρητήριο Itamilradar.

«Πάντα 2 Φεβρουαρίου το P-8A Poseidon του πολεμικού ναυτικού ΗΠΑ εξακολουθεί να περιπολεί κοντά στο ρώσικο πολεμικό πλοίο Akademik Pashin . Επίσης το ελληνικό Λιμενικό μπαίνει στη δράση!»

Την 1 Φεβρουαρίου το ρωσικό πλοίο Akademik Pashin άλλαξε πορεία, κατευθυνόμενο πλέον νότια, πλέοντας στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Το πρωί, ένα Boeing P-8A ηλεκτρονικού πολέμου και επιτήρησης του USN πέταξε πάνω από την περιοχή.

Στη συνέχεια, ελικόπτερο MH-60R , οπλισμένο με αντιπλοϊκά και ανθυποβρυχιακά όπλα, πλησίασε τα δύο ρωσικά σκάφη, το πλοίο υποστήριξης Akademik Pashin και την κορβέτα Steregushchiy.

Ο οπλισμός του αμερικανικού ελικοπτέρου δεν ήταν τυχαίο: Στην περιοχή, αναφέρουν πηγές του ελληνικού Στρατηγείου Διοίκησης Ανατολικής Μεσογείου (ΣΔΑΜ) περιπολεί τουλάχιστον ένα ρωσικό υποβρύχιο κλάσης Kilo ΙΙ με βλήματα cruise, όπως βλήματα cruise μεταφέρει και η κορβέτα Steregushchiy.

Να σημειώσουμε ότι υπάρχει από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου ένα άτυπο ρωσικό αγκυροβόλιο στην περιοχή των Κυθήρων…

Μεγαλύτερη εντύπωση κάνει η επέμβαση του ελληνικού Λιμενικού κατά των ρωσικών πλοίων, μία εμπλοκή του συνήθως αποφεύγεται, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις είναι υπερ-αρκετές για να αυτοπροστατευθούν, καθώς οι Μοίρες των πυρηνικών αεροπλανοφόρων είναι τα ισχυρότερα πλωτά συγκροτήματα μάχης που έχουν εμφανιστεί στην παγκόσμια ιστορία.

Τελικά μετά την όλη ένταση στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε την Παρασκευή το πρωί το πυρηνοκίνητο αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS George HW Bush (CVN-77), το οποίο ανήκει στη δύναμη του 6ου στόλου των ΗΠΑ και ελλιμενίστηκε  ανοιχτά του Φαληρικού Όρμου στον Πειραιά στο Αιγαίο Πέλαγος.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πετρέλαιο: Η Ισπανία ζητά πιο αυστηρούς κανόνες στη μεταφορά ρωσικού αργού

Σε εκκλήσεις στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) προχώρησε η Ισπανία ζητώντας να μπει ένας έλεγχος στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο για να αποφευχθεί κάποια περιβαλλοντική καταστροφή. Παράλληλα η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να αυστηροποιήσει τους κανόνες της σχετικά

Το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο σε Νέα Πορεία

Η αλλαγή πλεύσης του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, του αρχαιότερου ασφαλιστικού φορέα της Ελλάδας, και τα αποτελέσματα της προσπάθειας εκσυγχρονισμού του, που οδήγησαν στο να γίνει ο πρώτος φορέας χωρίς ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, έχοντας μηδενίσει τις χιλιάδες εκκρεμότητες στις απονομές κύριων και επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ,

Αυτές είναι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που ψηφίζει σήμερα η Βουλή – Δείτε τις ρυθμίσεις κατά άρθρο

Σειρά αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα ψηφίζονται σήμερα στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης που εισήχθη στη Ολομέλεια. Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν κυρίως σε ζητήματα που σχετίζονται με την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, αναβάθμιση του τιμωρητικού πλαισίου για σιδηροδρομικά

10 νεκροί από πυρκαγιά σε επιβατικό πλοίο στις Φιλιππίνες

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 230 διασώθηκαν όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε επιβατικό πλοίο στα ανοικτά των ακτών της επαρχίας Μπασίλαν των Φιλιππίνων χθες το βράδυ, ανακοίνωσε αξιωματικός της ακτοφυλακής του αρχιπελάγους. Άλλοι εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας της

Μετάβαση στο περιεχόμενο