ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Επιστρέφει το «ΝΑΥΤΙΛΟΣ» με καταγραφές για το δυστύχημα με το Phantom F-4

Το ωκεανογραφικό – ερευνητικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «ΝΑΥΤΙΛΟΣ» επιστρέφει στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Έπειτα από 7 ημέρες παραμονής του στο σημείο συντριβής του μοιραίου Phantom F-4, το ωκεανογραφικό – ερευνητικό πλοίο «ΝΑΥΤΙΛΟΣ» του Πολεμικού Ναυτικού επιστρέφει στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας με πολλές σημαντικές καταγραφές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr το «ΝΑΥΤΙΛΟΣ» ολοκλήρωσε την πρώτη φάση των ερευνών στην θαλάσσια περιοχή 20 μίλια νότια από τον διάδρομο της 117 Πτέρυγας Μάχης στην Ανδραβίδα, 8 μίλια δυτικά από τις ακτές του Κατάκολου.

Πρόκειται για μία θαλάσσια περιοχή με έντονες εδαφολογικές εξάρσεις στον πυθμένα, αφού όπως έχουμε γράψει στο enikos.gr υπάρχουν δύο μεγάλες χαράδρες ενώ και το σημείο νοτιότερα που είναι πιο «καθαρό» έχει διάφορες διακυμάνσεις.

Παρότι το ερευνητικό πλοίο του ΠΝ συλλέγει κι απεικονίζει σε «πραγματικό χρόνο» τα δεδομένα, υπάρχουν όμως κάποια επιπλέον συμπεράσματα τα οποία θα εξαχθούν από την αναλυτική αξιολόγηση των καταγραφών. Αυτό σημαίνει ότι σε δεύτερο χρόνο θα επανέλθει για νέες, στοχευμένες έρευνες.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί αρκετοί υποψήφιοι στόχοι, οι οποίοι χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης πριν προχωρήσει το ΠΝ στην επόμενη φάση.

Η δεύτερη φάση των «στοχευμένων ερευνών» θα υποδείξει τα ακριβή σημεία που βρίσκονται τα τμήματα του αεροσκάφους, όπως για παράδειγμα οι πτέρυγες, το ουραίο και η άτρακτος. Η αμερικανική βοήθεια, που από την πρώτη στιγμή τεθεί στην διάθεση του ΓΕΕΘΑ από τον ίδιο τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα Τζωρτζ Τσούνης, θα ενεργοποιηθεί αμέσως μόλις καταλήξουν οι έρευνες για το ακριβές σημείο του βυθού όπου βρίσκεται το κυρίως τμήμα της ατράκτου και όποια άλλα μέρη κρίνονται απαραίτητα για τη συγκέντρωση των στοιχείων που θα δώσουν πλήρεις απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται για τις συνθήκες του δυστυχήματος. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στον εντοπισμό του κόκπιτ και την ανάκτηση του καταγραφέα σε Video Hi8, που βρίσκεται στο πίσω δεξί μέρος και λειτουργεί σαν «μαύρο κουτί», καταγράφοντας σημαντικές πληροφορίες από τη στιγμή που απογειώνεται το μαχητικό μέχρι την επιστροφή του.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκε προσωπικά για τον απόπλου του «Ναυτίλος» λαμβάνει συνεχή πληροφόρηση για τις πορείες των ερευνών κι είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας τόσο με τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά όσο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Οι τρεις Αρχηγοί έχουν αγαστή συνεργασία επιθυμώντας την γρηγορότερη συλλογή των στοιχείων που θα υποδείξουν το ακριβές σημείο όπου βρίσκεται η άτρακτος του μοιραίου Phantom F-4, που συνετρίβη την Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του Αντιπτεράρχου (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη 31 ετών και του Αντιπτεράρχου Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρόβλεψη για δεύτερη οικονομική κρίση το 2026 για Ελλάδα και άλλες χώρες

Ως ορόσημο αναγνωρίζεται το 2026 για την ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, που προειδοποιούν πως χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα, αλλά και η Ιταλία και η Γαλλία, θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο επιστροφής σε μια δημοσιονομική

Η υπερφορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων – Πώς τα €50 της αύξησης γίνονται €1 την ημέρα (Παραδείγματα)

Στους φτωχούς και πολύ φτωχούς συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα με τα εισοδήματα που εισπράττουν, στηρίζεται η εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα με το οποίο θα πληρωθούν τα χρέη του παρελθόντος. Σύμφωνα με τα

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΑ στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, επισκέφτηκε την Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, όπου τον υποδέχθηκαν o Διοικητής της 117 Πτέρυγας Μάχης (117ΠΜ), Ταξίαρχος (Ι) Ιωάννης Καραμάνης και ο Διοικητής του Κέντρου

Διεξαγωγή Σχολείου με Αντικείμενο «Στρατηγικός Σχεδιασμός Ανάπτυξης και Μετακίνησης Δυνάμεων»

Από την Δευτέρα 11 έως την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 διοργανώθηκε από την Διεύθυνση Υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του ΓΕΕΘΑ το Διακλαδικό Σχολείο Εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ με αντικείμενο «Στρατηγικός Σχεδιασμός Ανάπτυξης και Μετακίνησης Δυνάμεων» (Strategic Deployment and Movement Planning), στις εγκαταστάσεις

Μετάβαση στο περιεχόμενο