ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Επιστρέφει το «ΝΑΥΤΙΛΟΣ» με καταγραφές για το δυστύχημα με το Phantom F-4

Το ωκεανογραφικό – ερευνητικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «ΝΑΥΤΙΛΟΣ» επιστρέφει στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Έπειτα από 7 ημέρες παραμονής του στο σημείο συντριβής του μοιραίου Phantom F-4, το ωκεανογραφικό – ερευνητικό πλοίο «ΝΑΥΤΙΛΟΣ» του Πολεμικού Ναυτικού επιστρέφει στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας με πολλές σημαντικές καταγραφές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr το «ΝΑΥΤΙΛΟΣ» ολοκλήρωσε την πρώτη φάση των ερευνών στην θαλάσσια περιοχή 20 μίλια νότια από τον διάδρομο της 117 Πτέρυγας Μάχης στην Ανδραβίδα, 8 μίλια δυτικά από τις ακτές του Κατάκολου.

Πρόκειται για μία θαλάσσια περιοχή με έντονες εδαφολογικές εξάρσεις στον πυθμένα, αφού όπως έχουμε γράψει στο enikos.gr υπάρχουν δύο μεγάλες χαράδρες ενώ και το σημείο νοτιότερα που είναι πιο «καθαρό» έχει διάφορες διακυμάνσεις.

Παρότι το ερευνητικό πλοίο του ΠΝ συλλέγει κι απεικονίζει σε «πραγματικό χρόνο» τα δεδομένα, υπάρχουν όμως κάποια επιπλέον συμπεράσματα τα οποία θα εξαχθούν από την αναλυτική αξιολόγηση των καταγραφών. Αυτό σημαίνει ότι σε δεύτερο χρόνο θα επανέλθει για νέες, στοχευμένες έρευνες.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί αρκετοί υποψήφιοι στόχοι, οι οποίοι χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης πριν προχωρήσει το ΠΝ στην επόμενη φάση.

Η δεύτερη φάση των «στοχευμένων ερευνών» θα υποδείξει τα ακριβή σημεία που βρίσκονται τα τμήματα του αεροσκάφους, όπως για παράδειγμα οι πτέρυγες, το ουραίο και η άτρακτος. Η αμερικανική βοήθεια, που από την πρώτη στιγμή τεθεί στην διάθεση του ΓΕΕΘΑ από τον ίδιο τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα Τζωρτζ Τσούνης, θα ενεργοποιηθεί αμέσως μόλις καταλήξουν οι έρευνες για το ακριβές σημείο του βυθού όπου βρίσκεται το κυρίως τμήμα της ατράκτου και όποια άλλα μέρη κρίνονται απαραίτητα για τη συγκέντρωση των στοιχείων που θα δώσουν πλήρεις απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται για τις συνθήκες του δυστυχήματος. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στον εντοπισμό του κόκπιτ και την ανάκτηση του καταγραφέα σε Video Hi8, που βρίσκεται στο πίσω δεξί μέρος και λειτουργεί σαν «μαύρο κουτί», καταγράφοντας σημαντικές πληροφορίες από τη στιγμή που απογειώνεται το μαχητικό μέχρι την επιστροφή του.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκε προσωπικά για τον απόπλου του «Ναυτίλος» λαμβάνει συνεχή πληροφόρηση για τις πορείες των ερευνών κι είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας τόσο με τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά όσο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Οι τρεις Αρχηγοί έχουν αγαστή συνεργασία επιθυμώντας την γρηγορότερη συλλογή των στοιχείων που θα υποδείξουν το ακριβές σημείο όπου βρίσκεται η άτρακτος του μοιραίου Phantom F-4, που συνετρίβη την Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του Αντιπτεράρχου (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη 31 ετών και του Αντιπτεράρχου Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρωσία: Με την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, Σουηδία και Φινλανδία θα μετατραπούν σε «θεμιτούς στόχους»

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα μετατραπούν σε «θεμιτούς στόχους» μέτρων «αντιποίνων» της Ρωσίας αφού γίνουν κράτη μέλη του NATO, διεμήνυσε χθες Τρίτη ο Ρώσος πρεσβευτής στη Στοκχόλμη, επαναφέροντας στο προσκήνιο την απειλητική ρητορική της Μόσχας. «Μετά την ένταξη της

Δημόσιο: Ποιοι οι δικαιούχοι πριμ παραγωγικότητας ως 15% του βασικού μισθού

Ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή του πριμ παραγωγικότητας σε υπαλλήλους στο Δημόσιο. Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, παρουσίασαν στο υπουργικό συμβούλιο τα κριτήρια απονομής και τον τρόπο υπολογισμού του συστήματος κινήτρων και

Οι 53 μέρες που θα κρίνουν τις κάλπες – Με ποιους στόχους προσέρχονται τα κόμματα

Σε 53 ημέρες θα κριθούν οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, αφού το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα και των εκλογών της δεύτερης κάλπης, αρχές Ιουλίου, εφόσον αυτές χρειαστούν. Τα κόμματα προσέρχονται

Ναυάγιο της Ζακύνθου: Γρίφος το άνοιγμα της παραλίας – Διίστανται οι απόψεις των επιστημόνων

Έναν δυσεπίλυτο γρίφο καλούνται να λύσουν μέσα στον επόμενο μήνα οι αρμόδιοι φορείς που είναι υπεύθυνοι για μια από τις διασημότερες παραλίες του κόσμου, το Ναυάγιο της Ζακύνθου, ενώ σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή

Μετάβαση στο περιεχόμενο