Τα 20 μεγαλύτερα υπό κατασκευή έργα για το 2ο μισό του 2023 – Που βρίσκονται, ποιοι τα ανέλαβαν

Καθώς προχωρά ο χρόνος στο Β` εξάμηνο του 2023, το ypodomes.com σας παρουσιάζει τα 20 μεγαλύτερα υπό κατασκευή έργα του έτους, όπως έχουν διαμορφωθεί μετά και τις προσθήκες των τελευταίων μηνών. Πρόκειται για μια παράδοση που έχει εισάγει το ypodomes εδώ και αρκετά χρόνια. Στην παρακάτω λίστα θα δούμε αλλαγές σε σχέση με αυτή που παρουσιάσαμε στις αρχές του έτους. Αυτό όμως συμβαίνει γιατί τα έργα αλλάζουν. Κάποια προστίθενται, κάποια αφαιρούνται από τη λίστα.

Με το ΕΣΠΑ 2014-2020 να πλησιάζει χρονικά την ολοκλήρωση του, βρισκόμαστε σε μια περίοδο που παρατηρούμε αρκετά και σημαντικά νέα έργα σε αυτή τη λίστα, ενώ βλέπουμε ότι αρκετά από τα έργα είναι σε ώριμη κατασκευαστικά φάση και πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2023. Πολλά από αυτά είναι στην πρώτη δεκάδα των μεγάλων έργων της χώρας μας.

Πιο συγκεκριμένα φέτος από την λίστα που ακολουθεί εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το έργο για την Αμβρακία Οδό, τις Μονάδες Απορριμμάτων στην Πελοπόννησο,  η Λιγνιτική Μονάδα “Πτολεμαϊδα ΙV”, η ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης κ.α.

Παράλληλα έχουν ενεργοποιηθεί και τα πρώτα μεγάλα έργα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης με κορυφαίο το έργο για το βόρειο τμήμα του Ε65 ενώ αναμένονται και τα πρώτα έργα από το ΕΣΠΑ 2021-2027.

Σήμερα σας παρουσιάζουμε τα 20 μεγαλύτερα (από άποψη κόστους) υπό κατασκευή έργα στην Ελλάδα, όπως τα έχουμε συλλέξει για το Β` εξάμηνο του 2023. Η κατάταξη τους έχει ως παρακάτω:

Θέσεις 20-16

20. ΒΟΑΚ: Τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος: €186 εκατ.: Πρόκειται για το ανατολικό τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης που θα έχει χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου. Είναι το πρώτο τμήμα του ΒΟΑΚ που ξεκίνησε το Φθινόπωρο του 2022.  Το κατασκευάζει η ΑΚΤΩΡ. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο ΥΠΟΜΕ. Υπεγράφη το 2022.

19. Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών: €210 εκατ.: Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο υποδομής της Εύβοιας και από τα μεγαλύτερα της Στερεάς Ελλάδας. Το κατασκευάζει η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο ΥΠΟΜΕ. Υπεγράφη το 2023.

18. Φωτοβολταϊκό Πάρκο 550 MW Πτολεμαΐδα: €216εκατ.: Σε φάση έναρξης κατασκευής.  Το κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ. Αναθέτουσα Αρχή είναι η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ. Η ολοκλήρωση της κατασκευής του τοποθετείται το 2025. Υπεγράφη το 2023.

17. Οδικό έργο Μπράλος-Άμφισσα: €286 εκατ.:  Είναι τμήμα του διαγώνιου άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο.  Η ολοκλήρωση του τοποθετείται το 2027. Το κατασκευάζει η ΑΒΑΞ. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο ΥΠΟΜΕ. Υπεγράφη το 2023.

16. Έργα Υποδομών Ελληνικού: €300 εκατ.: Πρόκειται για έργα δημιουργίας υποδομών στην επένδυση του Ελληνικού. Περιλαμβάνει τη δημιουργία δικτύων, δρόμων, αντιπλημμυρικά, εξυγιαντικά έργα και την υπογειοποίηση κατά 2,5 χλμ. της Λεωφόρου Ποσειδώνος. Κατασκευάζει η ΑΒΑΞ. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Lamda Development. Υπεγράφη το 2022.

Θέσεις 15-11

15. Νότιο Τμήμα Αυτοκινητόδρομου Ε65- Λαμία-Ξυνιάδα: €300εκατ.: Τα έργα εκκίνησαν στις αρχές του 2019 και ήδη έχει αποδοθεί ένα τμήμα 14χλμ. Επίσης διανοίχθηκε και η Σήραγγα Όθρυος. Το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2024. Το κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ. Αναθέτουσα Αρχή είναι  το υπουργείο ΥΠΟΜΕ. Υπεγράφη το 2019.

14. Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος: €310 εκατ.: Το έργο υλοποιεί η Ολυμπία Οδός  και είναι είναι σε εξέλιξη.  Την κατασκευή έχουν αναλάβει τμηματικά οι: ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ. Η ολοκλήρωση εκτιμάται για το 2025. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Υπεγράφη το 2022.

13. Οδικός Άξονας Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη: €312 εκατ.: Πρόκειται για έργο-ΣΔΙΤ που εκτελείται στη Μεσσηνία και θα βελτιώσει σημαντικά την οδική ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Θεωρείται ως η φυσική συνέχεια του αυτοκινητόδρομου Μορέα. Κατασκευάζεται από το σχήμα ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Υπεγράφη το 2023.

12. Ηλεκτρική Διασύνδεση Σερίφου-Μήλου-Σαντορίνης-Φολεγάνδρου: €328 εκατ.: Πρόκειται για διπλό έργο που θα διασυνδέσει τα 4 νησιά των Κυκλάδων με το Ηπειρωτικό Σύστημα. Η ολοκλήρωση εκτιμάται για το τέλος του 2024. Κατασκευάζουν οι Hellenic Cables και η Prysmian. Αναθέτουσα Αρχή είναι ο ΑΔΜΗΕ. Υπεγράφη το 2023.

11. Riviera Tower: €350 εκατ.: Αφορά το μεγαλύτερο κτιριακό έργο της χώρας και βρίσκεται στο χώρο της επένδυσης του Ελληνικού. Κατασκευάζεται από το σχήμα INTRAKAT-BOUYGUES.Αναθέτουσα Αρχή είναι η Lamda Development. Υπεγράφη το 2023.

Τα 10 μεγαλύτερα projects της χώρας είναι τα παρακάτω:

10. ΒΟΑΚ: Τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη: €360 εκατ.: Πρόκειται για το μεσαίο τμήμα του αυτοκινητόδρομου, μήκους 22 χλμ. Κατασκευάζεται ως έργο-ΣΔΙΤ από το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Υπεγράφη το 2023.

9. Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Κομοτηνής: €375 εκατ.: Ένα έργο που υπεγράφη το 2022.  Είναι μια μονάδα με καύσιμο το φυσικό αέριο. Το κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ για λογαριασμό της Κ/Ξ MOTOR OIL-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Θα ολοκληρωθεί το 2024. Υπεγράφη το 2021.

8. Βόρειο Τμήμα αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65 Τρίκαλα-Εγνατία: €442 εκατ.: Έργο είναι σε εξέλιξη που ολοκληρώνει στο σύνολο του τον αυτοκινητόδρομο Ε65 από τη Λαμία μέχρι την Εγνατία. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2024. Το κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο ΥΠΟΜΕ. Υπεγράφη το 2021.

7. Flyover Περιφερειακής Θεσσαλονίκης: €480 εκατ.:  Το έργο-ΣΔΙΤ  είναι σε αρχικό στάδιο. Εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει το 2027. Το έχει αναλάβει το σχήμα ΑΒΑΞ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο ΥΠΟΜΕ. Υπεγράφη το 2022.

6. Νέο Αεροδρόμιο Καστέλι Ηρακλείου: €500εκατ.:  Πλέον είμαστε στις πρόδρομες εργασίες. Από το 2021 αναμένουμε την έναρξη του κυρίως έργου. Εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2026. Το κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ για λογαριασμό της Κ/Ξ ΤΕΡΝΑ-GMR. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο ΥΠΟΜΕ. Υπεγράφη το 2019.

Τα 5 μεγαλύτερα projects της χώρας είναι τα παρακάτω:

5. Μετρό Θεσσαλονίκης: Κλάδος 25ης Μαρτίου-Μίκρα: €500 εκατ.: Το έργο είναι σε προχωρημένη κατασκευή. Εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει το 2024. Το κατασκευάζει η ΑΚΤΩΡ. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Ελληνικό Μετρό. Υπεγράφη το 2012.

4. Ηλεκτρική Διασύνδεση Αττικής-Κρήτης: €1 δισ.: Οι πολλαπλές εργολαβίες είναι σε εξέλιξη και το έργο στο σύνολο του εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2023. Ανάδοχοι: NEXANS, PRYSMIAN, K/Ξ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ-ΝΚΤ, Κ/Ξ SIEMENS-ΤΕΡΝΑ. Αναθέτουσα Αρχή είναι ο ΑΔΜΗΕ. Υπεγράφη το 2020.

3. Βασική Γραμμή Μετρό Θεσσαλονίκης: €1,1 δισ.: Πρόκειται για το παλαιότερο έργο υποδομής της λίστας με πολυετείς καθυστερήσεις και το μοναδικό με χρηματοδότηση από τρία συνεχόμενα ΕΣΠΑ. Εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει εντός του 2024. Το κατασκευάζει το σχήμα  ΑΚΤΩΡ-WEBUILD-HITACHI. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Ελληνικό Μετρό. Υπεγράφη το 2006.

2. Νέα Λιγνιτική Μονάδα Πτολεμαϊδα ΙV:  €1,4 δισ.: Για πολλά χρόνια ήταν το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας. Θα λειτουργήσει μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Το κατασκευάζει το σχήμα ΤΕΡΝΑ-HITACHI. Αναθέτουσα Αρχή είναι η ΔΕΗ. Υπεγράφη το 2012.

  1. Νέα Γραμμή 4 Μετρό Αθήνας: €1,8 δισ.: Ένα έργο το οποίο θα μας κρατήσει συντροφιά για αρκετά χρόνια. Λαμβάνει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και την ΕΤΕπ και μελλοντικά από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης που υπεγράφη τον Ιούνιο του 2021 θα ολοκληρωθεί το 2029. Το κατασκευάζει το σχήμα  η ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Ελληνικό Μετρό. Υπεγράφη το 2021.

Αλλαγή στην κυριαρχία των έργων

Αυτό που παρατηρούμε είναι πως σε αυτή τη χρονική στιγμή τα κυρίαρχα μεγάλα έργα στη χώρα είναι σταθερής τροχιάς (σιδηροδρομικά και έργα Μετρό), οδικά αλλά και σημαντικά ενεργειακά έργα.

Στο επόμενο διάστημα, που αφορά τους επόμενους 12 μήνες αυτή η λίστα πρόκειται να αλλάξει καθώς κάποια έργα ολοκληρώνονται αλλά κάποια άλλα έργα θα τα δούμε να εισέρχονται. Νέα και πολυαναμενόμενα έργα που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν είναι η παράκαμψη της Λεωφόρου Κύμης, η ολοκλήρωση του Προβλήτα 6 στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το κυρίως τμήμα του ΒΟΑΚ, Χανιά-Χερσόνησος, μεγάλα κτιριακά έργα στο Ελληνικό όπως το Vouliagmenis Mall κ.α.

Γενικά φέτος έχει υπάρξει μία χρονιά στην οποία βλέπουμε σημαντικές ανακατατάξεις στην διαβάθμιση των μεγάλων έργων με κυρίαρχο στοιχείο πλέον την επαναφορά πολλών μεγάλων οδικών έργων αλλά και την είσοδο κτιριακών.

Επίσης ενισχύεται η παρουσία πολλών ενεργειακών έργων τα οποία παίρνουν τη σκυτάλη ως τα πλέον σημαντικά έργα για την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας στη γεωπολιτική σκακιέρα. Παράλληλα απουσιάζουν τα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα.

Ποια έργα μπήκαν στη λίστα – Ποια έφυγαν

Στο σημερινό TOP-20 έχουμε την είσοδο τεσσάρων μεγάλων έργων. Το πρώτο είναι το οδικό έργο Καλαμάτα-Μεθώνη, το δεύτερο είναι η Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών, το τρίτο είναι το Riviera Tower που είναι το μεγαλύτερο αμιγώς κτιριακό έργο της χώρας και το τέταρτο είναι το οδικό έργο του μεσαίου τμήματος του ΒΟΑΚ Χερσόνησος-Νεάπολη.

Από την άλλη, τα έργα που εξήλθαν από τον κατάλογο, δηλαδή αυτά βγήκαν εκτός λίστας λόγω συγκέντρωσης μεγαλύτερων έργων είναι το σιδηροδρομικό έργο Αίγιο-Ρίο, η εργολαβία-σκούπα Άκτιο-Αμβρακία το οποίο ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του έτους, η επέκταση του προβλήτα κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά που παραμένει παγωμένο και οι Μονάδες Απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιμενικό: Πάνω από 65 μετανάστες διασώθηκαν στο Αιγαίο

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 66 άτομα εντόπισαν οι δυνάμεις του Λιμενικού σε Οινούσσες, Φαρμακονήσι και Μεγίστη. Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού εντόπισε το βράδυ της Πέμπτης ταχύπλοο σκάφος να αποβιβάζει ικανό αριθμό αλλοδαπών σε βραχώδη ακτή βορειοδυτικά της ν.

Αναστέλλεται κάθε δραστηριότητα στο ΟΑΚΑ λόγω προβλήματος με τη στατικότητα του στεγάστρου Καλατράβα

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ) ενημερώνει ότι κατόπιν μελέτης για την στατικότητα των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα προέκυψε πρόβλημα και ως εκ τούτου αναστέλλεται από σήμερα (29/9) κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό

ΥΠΟΙΚ: Εγκρίθηκε η αγορά 4 ελικοπτέρων βαρέος τύπου για την ενίσχυση της Πυροσβεστικής

Στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Πολιτική Προστασία 2021- 2027», με δικαιούχο το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, εντάσσεται η πράξη «Προμήθεια ελικοπτέρων βαρέως τύπου». Η σχετική πράξη εκδόθηκε σήμερα από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο