5G – Καβγάς στις ΗΠΑ για τις «ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές» στα αεροπλάνα

Tο σήμα των νέων δικτύων ίσως επηρεάζει τα ραδιοϋψόμετρα, όργανα που δείχνουν το ύψος πτήσης.

Δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ απέρριψαν το αίτημα της κυβέρνησης να αναβάλλουν το λανσάρισμα των δικτύων 5G λόγω φόβων για παρεμβολές στα ηλεκτρονικά συστήματα των αεροσκαφών.

Την Παρασκευή, το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) ζήτησαν από την AT&T και τη Verizon να αναβάλλουν το πολύ για δύο εβδομάδες την εμπορική διάθεση της υπηρεσίας, μετά την προειδοποίηση της Airbus και της Boeing ότι το 5G θα μπορούσε να έχει «τεράστιες αρνητικές συνέπειες για την αεροπορική βιομηχανία».

Η ανησυχία εστιάζεται στην «ζώνη C» του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος που χρησιμοποιείται στο 5G, της οποίας τα δικαιώματα χρήσης κόστισαν στις εταιρείες κινητής 80 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με την FAA το σήμα της ζώνης C ίσως προκαλεί παρεμβολές σε ευαίσθητα ηλεκτρονικά συστήματα όπως τα ραδιοϋψόμετρα, όργανα που  δείχνουν το ύψος πτήσης.

Η AT&T και Verizon δήλωσαν την Κυριακή ότι δεν θα αναπτύξουν εξοπλισμό 5G γύρω από αεροδρόμια για διάστημα έξι μηνών, απέρριψαν όμως άλλους περιορισμούς στη χρήση της ζώνης C.

Το σήμα της ζώνης C του 5G ίσως επηρεάζει την ένδειξη για το ύψος πτήσεις(Frans Zwart, CC BY-NC-ND)

Υποστηρίζουν μάλιστα πως η αποδοχή του αιτήματος για αναβολή «θα ήταν ανεύθυνη παραίτηση του λειτουργικού ελέγχου που απαιτείται για την ανάπτυξη ανταγωνιστικών δικτύων επικοινωνίας παγκόσμιας κλάσης».

Οι δύο εταιρείες θα ορίσουν πάντως «ζώνες αποκλεισμού» γύρω από τα αεροδρόμια, πρακτική που εφαρμόζεται προληπτικά στη Γαλλία.

«Οι νόμοι της φυσικής είναι ίδιοι στις ΗΠΑ και τη Γαλλία» έγραψαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των δύο εταιρειών σε κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Μεταφορών.

«Εφόσον οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έχουν άδεια να πραγματοποιούν καθημερινά πτήσεις στη Γαλλία, τότε οι ίδιες συνθήκες λειτουργίας θα πρέπει να τους επιτρέπουν να κάνουν το ίδιο και στις ΗΠΑ».

Η FAA υποστηρίζει από την πλευρά της ότι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας στη Γαλλία εκπέμπουν σε χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας συγκριτικά με τις ΗΠΑ. Επιπλέον, τα γαλλικά δίκτυα χρησιμοποιούν στο 5G τμήμα του φάσματος που βρίσκεται πιο μακριά από το φάσμα των ραδιοϋψομέτρων.

Η Verizon διαβεβαιώνει ότι αρχικά θα χρησιμοποιεί το ίδιο εύρος φάσματος με τη Γαλλία και θα ορίσει μεγαλύτερες ζώνες αποκλεισμού στις ΗΠΑ για να αντισταθμίσει τις διαφορές των δύο χωρών στα επίπεδα ισχύος.

Αναβολή στο λανσάρισμα του 5G ζήτησαν επίσης τα συνδικάτα των πιλότων και των αεροσυνοδών, αναφέρει το Reuters.

Η διαμάχη μπορεί να οδηγηθεί στα δικαστήρια, καθώς η ένωσης της αμερικανικής αεροπορικής βιομηχανίας Airlines for America είχε απειλήσει με προσφυγή αν δεν αναβληθεί το λανσάρισμα του 5G.

H FAA δήλωσε πως εξετάζει τα επιχειρήματα της AT&T και της Verizon και πως παραμένει αισιόδοξη για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Η ένωση CTIA της βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας ανέφερε από την πλευρά της ότι το 5G χρησιμοποιείται ήδη σε 40 χώρες χωρίς ενδείξεις κινδύνου για τα αεροσκάφη.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποναύαρχος Στέλιος Φενέκος ΠΝ: Παρακολουθήσεις επικοινωνιών ΓΕΕΘΑ

ΑΡΧΗ ΣΟΦΙΑΣ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ – ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΘΕΣΜΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ Σήμερα το πρωί βρέθηκα σε τηλεοπτική συζήτηση στην εκπομπή “ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ” στον ANT1, όπου συζητήσαμε το ζήτημα της πληροφορίας που δημοσιεύθηκε, ότι παρακολουθούντο οι επικοινωνίες του Α/ΓΕΕΘΑ (οι Τούρκοι δεν έχασαν

ΣΑΣΜΥ: «Επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει Επαναφορά των επιδομάτων, Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας»

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μόνιμων Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ) εξέδωσε ανακοίνωση με θέμα: «Επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει Επαναφορά των επιδομάτων, Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας». Η ανακοίνωση της ΣΑΣΜΥ: Αξιότιμε κ. Υπουργέ Ο ΣΑΣΜ Υ(Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών) μετά από παρότρυνση των

Νωρίτερα θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου – Οι νέες ημερομηνίες

Νωρίτερα από τις καθιερωμένες ημερομηνίες θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου 2023 για την οικονομική διευκόλυνση των συνταξιούχων, ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει ο e-ΕΦΚΑ σε ανακοίνωσή του, το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και

Κρήτη: Συναγερμός στο Ηράκλειο για ένα κοριτσάκι 2 ετών που ήπιε χλωρίνη

«Συναγερμός» σήμανε νωρίς το μεσημέρι στο ΕΚΑΒ στο Ηράκλειο, για την παροχή των πρώτων βοηθειών σε ένα παιδάκι που ήπιε χλωρίνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ένα κοριτσάκι μόλις 2 ετών, το οποίο οι διασώστες παρέλαβαν από τον καταυλισμό των Ρομά στο Ηράκλειο. Το παιδάκι μεταφέρθηκε