Γυρίζουν την πλάτη τα νοικοκυριά στις καταθέσεις προθεσμίας

Με την «ψαλίδα» ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων να έχει ανοίξει στο 5,77%, τα νοικοκυριά γυρίζουν την πλάτη στις προθεσμιακές καταθέσεις, καθώς οι αποδόσεις παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά μόλις στο 1,36%, αντίθετα τις προτιμούν οι επιχειρήσεις με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,20%.

Την ίδια ώρα οι τράπεζες σχεδιάζουν και λανσάρουν νέα «έξυπνα» αποταμιευτικά προϊόντα Αμοιβαίων Κεφαλαίων διάρκειας 18-24 μηνών, τα οποία απευθύνονται και σε «μικρά πορτοφόλια», προϊόντα που είναι ελκυστικά στους επενδυτές και προσφέρουν τα προνόμια προθεσμιακών καταθέσεων. Τα νέας γενιάς αποταμιευτικά προϊόντα προσφέρονται για ποσά από 5.000 ευρώ και πάνω.
Τα τραπεζικά στελέχη παραδέχονται πως η «στροφή» στις καταθέσεις προθεσμίας δεν είναι η αναμενόμενη, καθώς τα επιτόκια τους, αν και έχουν αυξηθεί σημαντικά, εξακολουθούν να μην προσφέρουν ελκυστικές αποδόσεις.
Προς το παρόν, η διείσδυση των επενδυτικών προϊόντων βρίσκεται χαμηλά στη χώρα μας, μόλις στο 10%, όταν στην Ιταλία φτάνει το 56%, στην Ισπανία το 33% και το 20% στην Πορτογαλία.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι τοποθετήσεις των Ελλήνων σε επενδυτικά προϊόντα αναμένεται ότι θα αυξηθούν στα 28 δις ευρώ, από 16 δισ. ευρώ σήμερα.
Τα νοικοκυριά διαθέτουν σήμερα στις τράπεζες καταθέσεις πάνω από 140 δις ευρώ και άλλα 50 δις ευρώ οι επιχειρήσεις.
Όμως τα στοιχεία του ΤΕΚΕ έχουν δείξει ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων καταθετών, δηλαδή ποσοστό 72,5%, έχουν υπόλοιπα έως 1000 ευρώ και «μοιράζονται» μόνο το 1,4% των συνολικών καταθέσεων δηλαδή περίπου 2,6 δις. ευρώ.
Το 12,4% των αποταμιευτών έχουν καταθέσεις ύψους 9 δις ευρώ (που αντιστοιχούν στο 5% των συνολικών καταθέσεων) και αφορούν καταθετικούς λογαριασμούς με υπόλοιπα από 1.000 ευρώ έως 5.000 ευρώ.
Το 13% των καταθετών έχουν υπόλοιπα λογαριασμών κατάθεσης από 5001-έως 50.000 ευρώ (αντιστοιχούν στο 35,7% των καταθέσεων).
Καταθέσεις από 50. 000 έως 100.000 ευρώ έχει το 1,4% των καταθετών, με τα υπόλοιπα τους να προσεγγίζουν τα 30 δις ευρώ.
Το 42% των συνολικών καταθέσεων, δηλαδή ποσά πάνω από 77 δις ευρώ, το ελέγχει το 0,7% των καταθετών που έχουν λογαριασμούς με υπόλοιπα πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις μικρές αυξήσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις, η Ελλάδα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, προσφέρει από τα χαμηλότερα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις, καθώς παραμένει 4η από το τέλος σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το μέσο επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις διαμορφώνεται στην Ευρωζώνη στο 3,16% για τις επιχειρήσεις και στο 2,73% για τα νοικοκυριά. Και στην Ελλάδα τα αντίστοιχα επιτόκια είναι στο 1,36% για τα νοικοκυριά και στο 2,2% για τις επιχειρήσεις.
Τα επιτόκια προθεσμίας για ποσά έως 100.000 ευρώ, που αποτελούν μια μέση αποταμίευση, κυμαίνονται μεσοσταθμικά μεταξύ 1,40%-1,55% και με την προϋπόθεση ότι ο καταθέτης θα διατηρήσει τα χρήματά του σε κλειστό λογαριασμό και δεν θα τα «σηκώσει» πριν από το τέλος της προγραμματισμένης περιόδου, δηλαδή για διάστημα από 12 μήνες μέχρι και 2 χρόνια.
Έφη Καραγεώργου

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tουρκικοί «τσαμπουκάδες» με πολεμικά έξω από την Κάσο -η απάντηση της Αθήνας

Πρώτα βάφτισαν με Νavtex «τουρκική υφαλοκρηπίδα» περιοχή νότια της Καρπάθου, μετά έστειλαν και πολεμικά πλοία «για να παρακολουθούν» το ιταλικό ερευνητικό «Ievoli Relume», που πραγματοποιεί έρευνες για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρυχίων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου.

Στουρνάρας: «Θα χρειαστούμε άλλα 40 χρόνια για να διασφαλίσει η Ελλάδα την ευημερία της»

Άλλα 40 χρόνια -και υπό την προϋπόθεση ότι σε αυτή την περίοδο θα προχωρήσουν αποφασιστικά ορισμένες βασικές μεταρρυθμίσεις και ότι θα καταφέρνουμε να επιτυγχάνουμε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2% του ΑΕΠ ετησίως- θα χρειαστούν για να διασφαλίσει η Ελλάδα την ευημερία της

Το Λιμενικό απαντά μέσω πηγών στην τουρκική προπαγάνδα: Προστατεύουμε νόμιμα τα σύνορά μας

Στην κατηγορηματική διάψευση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, που δημοσιοποίησε βίντεο στο οποίο ελληνικές αρχές δήθεν προχωρούν δια θαλάσσης σε επαναπροώθηση μεταναστών προχώρησαν πηγές του Λιμενικού Σώματος. Πηγές της Ελληνικής Ακτοφυλακής επιβεβαίωσαν το περιστατικό, ωστόσο τόνισαν ότι δεν πρόκειται για επαναπροώθηση,

Στ. Γκίκας: «Ενδυνάμωση της θεσμικής συνεργασίας ΥΝΑΝΠ και ΚΕΔΕ με επίκεντρο τα νησιά και τη θεσμική αναβάθμιση της νησιωτικοτητας με μετρήσιμα αποτελέσματα και εξειδικευμένους πόρους»

Στην 1η Συνεδρίαση της Επιτροπής Νήσων και Κοινωνικής Συνοχής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, συμμετείχε σήμερα 22/7/2024 ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη, παρουσία των Δημάρχων των

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο