Περιζήτητοι οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι

Το 75% των εταιρειών παγκοσμίως αναφέρει δυσκολία στην εύρεση ταλέντων

Ο ανθρώπινος παράγοντας παραμένει η κινητήριος δύναμη για το μέλλον της εργασίας, με καταλύτη βέβαια την τεχνολογία που επηρεάζει κάθε πτυχή της καθημερινής μας ζωής. Στην παγκόσμια έρευνα της ManpowerGroup για τη σημασία του ταλέντου στον κόσμο της απασχόλησης, καταδεικνύεται η ανάγκη για εξειδίκευση, ως μία από τις πλέον βασικές τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της εργασίας και επηρεάζουν τους εργοδότες της εποχής μας και τους ανθρώπους που απασχολούν. Διαπιστώθηκε δε, ότι αν και οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι ήταν πάντα επιθυμητοί, σήμερα η ζήτηση είναι πιο έντονη από ποτέ. Είναι ενδεικτικό ότι το 75% των εταιρειών παγκοσμίως αναφέρει δυσκολία στην εύρεση ταλέντων.

Στην έκθεση της Manpower-Group για τις τάσεις στον κόσμο της απασχόλησης για το 2023, με τίτλο «Η Νέα Ανθρώπινη Εποχή», αναλύονται οι βασικές τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της εργασίας και επηρεάζουν τους εργοδότες της εποχής μας και τους ανθρώπους που απασχολούν.

To τέλος της «μεγάλης παραίτησης»

Μεταξύ αυτών, είναι και η εναλλαγή των δημογραφικών δεδομένων, στην οποία οφείλουν οι εργοδότες να προσαρμοστούν, χωρίς όμως να εστιάζουν μόνο σε μια γενιά, αποκλείοντας άλλες, μικρότερης ή μεγαλύτερης ηλικίας. Αναλυτικά, η άνοδος της γενιάς Ζ (γεννημένοι μεταξύ 1996 και 2012) στο ανθρώπινο δυναμικό οδήγησε τις επιχειρήσεις να επανεξετάσουν τον τρόπο που εξυπηρετούν τους νεότερους εργαζομένους. Στο πλαίσιο αυτό όμως, οι εργοδότες χρειάζεται να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες προσδοκίες των εργαζομένων της γενιάς Ζ, οι οποίοι θα αποτελέσουν το 27% του ανθρώπινου δυναμικού έως το 2025. Και αυτό, γιατί η γενιά Ζ ανεβάζει συνεχώς τον πήχυ σε θέματα διαφορετικότητας, ισότητας, ένταξης και ανήκειν (DEIB) καθώς και σε ζητήματα της κλιματικής αλλαγής.

Βέβαια, και παρά την άνοδο της γενιάς Ζ στο ανθρώπινο δυναμικό, παρατηρείται σοβαρή έλλειψη ταλέντου, καθώς μεγάλο μέρος των ηλικιωμένων εργαζομένων φτάνει στην ηλικία της συνταξιοδότησης καθημερινά.

Μικρή υποχώρηση της ανεργίας στο 11,1% τον Ιούνιο

Χώρες με υψηλούς ρυθμούς πρόωρης συνταξιοδότησης, όπως η χώρα μας, καθώς και η Γαλλία και η Ελβετία, αντιμετωπίζουν αυτή την έλλειψη. Ως αποτέλεσμα, οι εργοδότες πρέπει να επανεκπαιδευτούν για να προσδιορίσουν πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν καλύτερα τους εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας. Οι μελέτες πάντως δείχνουν, σύμφωνα με τη Manpower, ότι μόνο το 19% των διευθυντών προσλήψεων επιδιώκουν ενεργά να προσλάβουν συνταξιούχους που επιθυμούν να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας.

Τα παραπάνω δείχνουν πως η εστίαση μόνο σε μια ηλικιακή ομάδα ή δημογραφικό σύνολο θα περιορίσει σοβαρά τη δυνατότητα μιας επιχείρησης να βρει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και τα ταλέντα.

Μετά την πανδημία, οι εργαζόμενοι αναζητούν εργοδότες που αναγνωρίζουν και υποστηρίζουν ενεργά μια πιο υγιή ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Μόνο στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, 1,7 εκατ. γυναίκες αποχώρησαν από την εργασία τους, ενώ το 81% των εργαζόμενων παγκοσμίως δηλώνει πως η πανδημία επηρέασε τον τρόπο που σκέφτονται για την εργασία. Τρεις στους δέκα εργαζομένους και σχεδόν το ήμισυ (42%) των millennials (γεννημένοι μεταξύ 1980 και 1995) επιθυμούν μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι (63%) αναγνωρίζουν πως η τεχνολογία και η καινοτομία έχουν βελτιώσει την εργασία. Πλέον, επισημαίνει η Manpower, μένει στις επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη της τεχνολογίας για να επαναπροσδιορίσουν τον χώρο εργασίας.

Οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι πάντα ήταν επιθυμητοί, αλλά σήμερα η ζήτηση είναι πιο έντονη από ποτέ, με το 75% των εταιρειών παγκοσμίως να αναφέρει δυσκολία στην εύρεση ταλέντων. Όλοι θέλουν να προσλάβουν εργαζομένους από την τοπική αγορά εργασίας, ωστόσο η πραγματικότητα είναι παγκόσμια. Στον Δείκτη Συνολικού Ανθρώπινου Δυναμικού (TWI) της ManpowerGroup Talent Solutions, οι τρεις κορυφαίες αγορές για εξειδικευμένα ταλέντα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σιγκαπούρη και ο Καναδάς.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιμενικό: Πάνω από 65 μετανάστες διασώθηκαν στο Αιγαίο

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 66 άτομα εντόπισαν οι δυνάμεις του Λιμενικού σε Οινούσσες, Φαρμακονήσι και Μεγίστη. Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού εντόπισε το βράδυ της Πέμπτης ταχύπλοο σκάφος να αποβιβάζει ικανό αριθμό αλλοδαπών σε βραχώδη ακτή βορειοδυτικά της ν.

Αναστέλλεται κάθε δραστηριότητα στο ΟΑΚΑ λόγω προβλήματος με τη στατικότητα του στεγάστρου Καλατράβα

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ) ενημερώνει ότι κατόπιν μελέτης για την στατικότητα των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα προέκυψε πρόβλημα και ως εκ τούτου αναστέλλεται από σήμερα (29/9) κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό

ΥΠΟΙΚ: Εγκρίθηκε η αγορά 4 ελικοπτέρων βαρέος τύπου για την ενίσχυση της Πυροσβεστικής

Στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Πολιτική Προστασία 2021- 2027», με δικαιούχο το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, εντάσσεται η πράξη «Προμήθεια ελικοπτέρων βαρέως τύπου». Η σχετική πράξη εκδόθηκε σήμερα από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο