Χανιά: Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης παρουσίασε το ημερολόγιο του πρώτου Λιμενάρχη Πλωτάρχη Γ. Κουρκούτη

Το ημερολόγιο περιλαμβάνει καθημερινές καταγραφές με ιστορικά ντοκουμέντα της Κρητική Πολιτείας και των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν

Το ημερολόγιο του Λιμεναρχείου Χανίων, του πρώτου Λιμενάρχη Πλωτάρχη Γεωργίου Κουρκούτη Π.Ν με τίτλο «Ήμερολόγιον των ἐπικρατούντων ἀνέμων και συμβάντων ἐν τῇ περιφερείᾳ τοῦ λιμεναρχείου Χανίων ἀπό 1ης Ἰανουαρίου 1899 ἕως τέλος Δεκεμβρίου 1914» παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στα Χανιά.

Πρόκειται για ένα ημερολόγιο – ντουκούμεντο στο οποίο τηρείται καθημερινή καταγραφή από το 1899 μέχρι το 1914 στο οποίο αναγράφονται πληροφορίες για σημαντικά ιστορικά γεγονότα σε όλο το χρονικό φάσμα της Κρητικής Πολιτείας (1898-1913), ενώ παράλληλα γίνεται εκτενής καταγραφή των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν καθημερινά.

Η παρουσίαση του ημερολογίου έγινε σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, στην οποία παρευρέθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης, η βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη, πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι φορέων και εκπρόσωποι της πολιτειακής ηγεσίας.

Στην παρουσίαση του ημερολογίου μίλησαν η δρ. Ιστορίας κα. Μαρία Ευθυμίου, Ομότιμη Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, ο δρ. Ιστορίας κ. Μάνος Περάκης και η Ιστορικός-Αρχειονόμος κα. Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, Διευθύντρια ΓΑΚ – Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας (ΙΑΜΥ).

Για την παρουσίαση του ημερολογίου μίλησε ο πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης Μανώλης Περάκης ο οποίος τόνισε ότι «γιορτάζοντας τα 50 χρόνια λειτουργίας του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης και πλησιάζοντας στην επέτειο των 110 χρόνων της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα παρουσιάζομαι σήμερα ένα εξαιρετικό ημερολόγιο, του πρώτου λιμενάρχη των Χανίων που ξεκινάει λίγες μέρες μετά την έναρξη της Κρητικής Πολιτείας και φτάνει μέχρι τα επόμενα χρόνια της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα».

Στην συνέχεια στις δηλώσεις της η δρ. Μαρία Ευθυμίου τόνισε ότι το συγκεκριμένο ημερολόγιο αποτελεί μια πηγή άντλησης ιστορικών γεγονότων καθώς μπορούμε να θεωρήσουμε ότι πρόκειται για μια αντικειμενική καταγραφή ενός ανθρώπου που τα βίωνε ενώ κομμάτια του θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν ακόμα και ένθετα στην διδασκαλία της ιστορίας στα σχολεία.

Από την πλευρά της η κα. Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου ανέφερε ότι μέσα στο ημερόβιο αναφέρονται και ιστορικά γεγονότα τα οποία ήταν άγνωστα μέχρι πρότινος όπως την τοποθέτηση της ειδικής πλάκας στον Άγιος Γεώργιο στην Σούδα σε ανάμνηση της Ένωσης.

Για την οικονομία της Κρήτης και της Κρητικής Πολιτείας μίλησε ο δρ. Μάνος Περάκης ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην ναυτιλία και τα λιμάνια της Κρήτης ενώ μίλησε και για το εμπόριο τονίζοντας ότι η Κρητική πολιτεία εκείνη την περίοδο βρισκόταν στο επίκεντρο των γεγονότων.

Τέλος την ευχαρίστηση που βρίσκεται στα Χανιά και στην εκδήλωση παρουσίασης του ιστορικού ημερολογίου από το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης αναφέρθηκε ο υφυπουργός ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης.

 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντοπίστηκε το ναυάγιο του Σπερχειού – Η μεγάλη ναυτική τραγωδία που συγκλόνισε το πανελλήνιο τη Μεγάλη Τετάρτη του 1945

Ένα από τα πλέον τραγικά ναυάγια των ελληνικών θαλασσών εντόπισε η ομάδα υποβρυχίων ερευνών του Κώστα Θωκταρίδη σε βάθος 153 μέτρων βορειοανατολικά της Ύδρας: Το ναρκαλιευτικό ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ που βυθίστηκε Μεγάλη Τετάρτη, τον Μάιο του 1945, και έγινε υγρός τάφος 98 ανθρώπων. «Το

Τραγωδία στη Λαμία: Στρατιωτικός αυτοπυροβολήθηκε με καραμπίνα

Νεκρός μέσα στο σπίτι του, στο κέντρο της Λαμίας, βρέθηκε 70χρονος συνταξιούχος στρατιωτικός. Τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport, ο 70χρονος δεν απαντούσε στις κλήσεις των συγγενών του, με αποτέλεσμα η αδερφή του να ανησυχήσει και να βρεθεί το απόγευμα

Η ακρίβεια αναγκάζει τους πολίτες να τρώνε από τα έτοιμα – «Χάθηκαν» καταθέσεις άνω των €4,5 δισ. το α’ 3μηνο

Η παρατεταμένη ακρίβεια και οι περιορισμένες αυξήσεις που έχουν δοθεί στους εργαζομένους τα τελευταία χρόνια έχουν ως αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα και αυτό περιγράφεται περίτρανα από την πορεία των καταθέσεων, ειδικά τους τελευταίους μήνες, όπου και καταγράφεται σημαντική πτώση. Οι πολίτες,

Χ. Στυλιανίδης: Η ασφάλεια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών είναι για μας, πρώτη προτεραιότητα

«Η ασφάλεια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών είναι για μας, πρώτη προτεραιότητα» δήλωσε το πρωί ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος επισκέφθηκε το λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα την πύλη Ε-7, ενόψει της εξόδου των εκδρομέων του Πάσχα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο