Χανιά: Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης παρουσίασε το ημερολόγιο του πρώτου Λιμενάρχη Πλωτάρχη Γ. Κουρκούτη

Το ημερολόγιο περιλαμβάνει καθημερινές καταγραφές με ιστορικά ντοκουμέντα της Κρητική Πολιτείας και των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν

Το ημερολόγιο του Λιμεναρχείου Χανίων, του πρώτου Λιμενάρχη Πλωτάρχη Γεωργίου Κουρκούτη Π.Ν με τίτλο «Ήμερολόγιον των ἐπικρατούντων ἀνέμων και συμβάντων ἐν τῇ περιφερείᾳ τοῦ λιμεναρχείου Χανίων ἀπό 1ης Ἰανουαρίου 1899 ἕως τέλος Δεκεμβρίου 1914» παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στα Χανιά.

Πρόκειται για ένα ημερολόγιο – ντουκούμεντο στο οποίο τηρείται καθημερινή καταγραφή από το 1899 μέχρι το 1914 στο οποίο αναγράφονται πληροφορίες για σημαντικά ιστορικά γεγονότα σε όλο το χρονικό φάσμα της Κρητικής Πολιτείας (1898-1913), ενώ παράλληλα γίνεται εκτενής καταγραφή των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν καθημερινά.

Η παρουσίαση του ημερολογίου έγινε σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, στην οποία παρευρέθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης, η βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη, πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι φορέων και εκπρόσωποι της πολιτειακής ηγεσίας.

Στην παρουσίαση του ημερολογίου μίλησαν η δρ. Ιστορίας κα. Μαρία Ευθυμίου, Ομότιμη Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, ο δρ. Ιστορίας κ. Μάνος Περάκης και η Ιστορικός-Αρχειονόμος κα. Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, Διευθύντρια ΓΑΚ – Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας (ΙΑΜΥ).

Για την παρουσίαση του ημερολογίου μίλησε ο πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης Μανώλης Περάκης ο οποίος τόνισε ότι «γιορτάζοντας τα 50 χρόνια λειτουργίας του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης και πλησιάζοντας στην επέτειο των 110 χρόνων της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα παρουσιάζομαι σήμερα ένα εξαιρετικό ημερολόγιο, του πρώτου λιμενάρχη των Χανίων που ξεκινάει λίγες μέρες μετά την έναρξη της Κρητικής Πολιτείας και φτάνει μέχρι τα επόμενα χρόνια της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα».

Στην συνέχεια στις δηλώσεις της η δρ. Μαρία Ευθυμίου τόνισε ότι το συγκεκριμένο ημερολόγιο αποτελεί μια πηγή άντλησης ιστορικών γεγονότων καθώς μπορούμε να θεωρήσουμε ότι πρόκειται για μια αντικειμενική καταγραφή ενός ανθρώπου που τα βίωνε ενώ κομμάτια του θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν ακόμα και ένθετα στην διδασκαλία της ιστορίας στα σχολεία.

Από την πλευρά της η κα. Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου ανέφερε ότι μέσα στο ημερόβιο αναφέρονται και ιστορικά γεγονότα τα οποία ήταν άγνωστα μέχρι πρότινος όπως την τοποθέτηση της ειδικής πλάκας στον Άγιος Γεώργιο στην Σούδα σε ανάμνηση της Ένωσης.

Για την οικονομία της Κρήτης και της Κρητικής Πολιτείας μίλησε ο δρ. Μάνος Περάκης ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην ναυτιλία και τα λιμάνια της Κρήτης ενώ μίλησε και για το εμπόριο τονίζοντας ότι η Κρητική πολιτεία εκείνη την περίοδο βρισκόταν στο επίκεντρο των γεγονότων.

Τέλος την ευχαρίστηση που βρίσκεται στα Χανιά και στην εκδήλωση παρουσίασης του ιστορικού ημερολογίου από το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης αναφέρθηκε ο υφυπουργός ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης.

 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τακτικές- Έκτακτες Κρίσεις Ανωτάτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων

Το ΣΑΓΕ κατά την 9η Συνεδρίασή του, της Παρασκευής 1 Μαρτίου 2024, έκρινε ως ακολούθως : 1. Στην Πολεμική Αεροπορία  α. Προήγαγε στο βαθμό του Υποπτεράρχου για πλήρωση κενών θέσεων, τους: (1) Ταξίαρχο (Ι) Τουρβαλή Ευάγγελο (2) Ταξίαρχο (Ι) Κομητούδη Αλέξανδρο (3) Ταξίαρχο

Έκτακτες Κρίσεις Ανωτάτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων

Το ΣΑΓΕ κατά την 8η Συνεδρίασή του, της Παρασκευής 1 Μαρτίου 2024, έκρινε ως ακολούθως : 1. Στο Πολεμικό Ναυτικό  Προήγαγε στο βαθμό του Αντιναυάρχου, για πλήρωση κενής θέσης, τον Υποναύαρχο (Μ) Δημητρόγλου Παναγιώτη ΠΝ 2. Στην Πολεμική Αεροπορία  Προήγαγε στο βαθμό του Αντιπτεράρχου,

Emily O’Reilly: «Πνίγηκαν 600 άνθρωποι χωρίς ένα “mayday”. Έτσι αποτρέπει τους μετανάστες η Ευρώπη;»

Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» «Όταν, μια καλοκαιρινή νύχτα στη Μεσόγειο πεθαίνουν 600 άνθρωποι, που το ταξίδι τους ήταν γνωστό ή υπό παρακολούθηση επί ώρες και, κάποιες φορές από έναν ενωσιακό Οργανισμό, από ναυτιλιακές Αρχές δύο κρατών μελών της ΕΕ, από

Υπεγράφη σύμβαση αναβάθμισης δύο Super Puma – Τον Μάρτιο οι διαγωνισμοί για νέα ελικόπτερα πυρόσβεσης

Σύμβαση για την αναβάθμιση δύο Super Puma υπέγραψε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες. Πρόκειται για έργο —μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ— συνολικής αξίας 3 εκατομμυρίων ευρώ και

Μετάβαση στο περιεχόμενο