Εαρινή Ισημερία 2024: Μπήκε και επίσημα σήμερα η άνοιξη!

Μπήκε και επίσημα σήμερα, Τετάρτη 20 Μαρτίου, στις 05:06 το πρωί, η άνοιξη καθώς διανύουμε την εαρινή ισημερία. Πρόκειται για το αστρονομικό φαινόμενο, κατά το οποίο η ημέρα και η νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια.

Τι είναι η εαρινή ισημερία

Η εαρινή ισημερία συμπίπτει πάντα με την 20η ή 21η Μαρτίου για το βόρειο ημισφαίριο και σηματοδοτεί την πρώτη ημέρα της άνοιξης, μιας από τις τέσσερις εποχές του έτους.

Από την ισημερία και μετά, η ημέρα μεγαλώνει και η νύχτα μικραίνει, ώσπου η ημέρα να φθάσει στο ζενίθ της κατά το θερινό ηλιοστάσιο της 21ης Ιουνίου.

Αντίθετα, στο νότιο ημισφαίριο η ισημερία του Μαρτίου σηματοδοτεί την έναρξη του φθινοπώρου, για αυτό καλείται φθινοπωρινή.

Η νύχτα μεγαλώνει και η ημέρα μικραίνει, ώσπου η νύχτα να φθάσει στο ζενίθ της κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο της 21ης Ιουνίου.

Η Ελλάδα δεν έχει ακριβώς ίση ημέρα και ίση νύχτα σήμερα

Σημειωτέον ότι στην Ελλάδα η μέρα της ισημερίας δεν συμπίπτει με την ημέρα όπου υπάρχει ακριβώς ίση ημέρα και ίση νύχτα.

Η ίση μέρα-ίση νύχτα συμβαίνει μόνο στις περιοχές που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον Ισημερινό της Γης. Σε όσες βρίσκονται είτε πάνω – όπως η χώρα μας – είτε κάτω από τον Ισημερινό, η ίση μέρα-ίση νύχτα συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την «ισημερία». 

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πράσινη ναυτιλία» και πράσσειν άλογα…

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Και ξαφνικά έκαναν οι πολιτικοί μας την συγκλονιστική ανακάλυψη. Έχουμε ναυτιλία, που είναι και η πρώτη! Καλά που υπάρχουμε κι εμείς, δηλαδή, που προβάλλουμε τα της ναυτιλίας μας σε αντίθεση με το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ

Κρήτη: Το μαρτύριο της σταγόνας και η «δεξαμενή» με τα μέτρα

Ύστερα από έναν εξαιρετικά άνυδρο χειμώνα, τον δεύτερο συνεχόμενο στο νησί, την 1/4/2024 η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης απέστειλε σε δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις νερού, ένα έγγραφο με την ένδειξη «Επείγον». Τίτλος του: «Ανομβρία τρέχοντος υδρολογικού έτους- Προτεινόμενα μέτρα λειψυδρίας».

Βέλγιο: Ακροδεξιά και κίνδυνος πολιτικής παράλυσης

Στην ολλανδόφωνη Φλάνδρα του βελγικού βορρά, η Ακροδεξιά καλπάζει. Κάποτε στο περιθώριο, τώρα πρώτη δύναμη στις δημοσκοπήσεις εν όψει των εθνικών εκλογών που θα διενεργούν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές την 9η Ιουνίου. Ο σχηματισμός κυβέρνησης ήταν ανέκαθεν «Γολγοθάς» σε ένα κατακερματισμένο και περίπλοκο πολιτικό τοπίο. Στις προσεχείς κάλπες

Μετάβαση στο περιεχόμενο