Live blog Οι ΗΠΑ μπήκαν στη σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν πλήττωντας πυρηνικές εγκαταστάσεις, «στο τραπέζι όλες οι επιλογές για αντίποινα» λέει το Ιράν

Ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε επιθέσεις σε τρεις ιρανικές εγκαταστάσεις νωρίς την Κυριακή, συμμετέχοντας άμεσα στην προσπάθεια του Ισραήλ να εξουδετερώσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν — μια ριψοκίνδυνη κίνηση για την αποδυνάμωση ενός παλαιού εχθρού, εν μέσω απειλών της Τεχεράνης για αντίποινα, και έντονη ανησυχία από τη διεθνή κοινότητα για ευρύτερη περιφερειακή σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Σε διάγγελμά του, o Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε με θριαμβευτικό τόνο την επιτυχία των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Ιράν, κάνοντας λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Τεχεράνης. Στόχοι της επίθεσης που σημειώθηκε περί τις 03.30 (ώρα Ελλάδας) ήταν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Φορντό, στο Ισφαχάν και στη Νατάνζ. Χρησιμοποιήθηκαν διατρητικές βόμβες και πύραυλοι Τομαχοκ. Ωστόσο, οι Ιρανοί αξιωματούχοι υποβάθμισαν τις επιπτώσεις, λέγοντας ότι η επίθεση δεν είχε προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο Φορντό, παρά μονο επιφανειακές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι το Φορντό καταστράφηκε πλήρως και χαρακτήρισε το πλήγμα «καταπληκτική επιτυχία», καλώντας παράλληλα τους Ιρανούς σε ειρήνη, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα δεχθούν νέα πλήγματα. Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Χακίμ Τζέφρις, κατηγόρησε τον Τραμπ ότι ωθεί τις ΗΠΑ σε πόλεμο χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Το Ισραήλ χαιρέτισε την εμπλοκή των ΗΠΑ, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δηλώνει ότι η «τολμηρή απόφαση» θα «αλλάξει τον ρου της ιστορίας».

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν τις επιθέσεις στις τοποθεσίες, ενώ Ιρανός αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις που επλήγησαν δεν περιείχαν ραδιενεργά υλικά. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ, ανακοίνωσε ότι δεν έχει παρατηρηθεί καμία αύξηση στα επίπεδα ραδιενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ επικοινώνησαν με το Ιράν μέσω της διπλωματικής οδού το Σάββατο για να δηλώσουν ότι οι αεροπορικές επιδρομές ήταν το μόνο που σκόπευαν να κάνουν και ότι δεν υπάρχουν «προσπάθειες αλλαγής καθεστώτος». Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, καταδίκασε τις επιθέσεις χαρακτηρίζοντάς τες «εξοργιστικές» και «παράνομες». Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X δήλωσε πως τα γεγονότα «θα έχουν μακροχρόνιες συνέπειες» και υπογράμμισε το δικαίωμα του Ιράν στην αυτοάμυνα βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Εν τω μεταξύ, νυχτερινές αεροπορικές σημειώθηκαν μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, με στοχευμένες επιθέσεις μεταξύ άλλων σε στρατιωτικές βάσεις. Ιρακινά μέσα μετέδωσαν βομβαρδισμούς σε Μπαντάρ Αμπάς, Ταμπρίζ και Σιράζ, ενώ η Τεχεράνη απάντησε με επίθεση drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ.
Η διπλή επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ με ιρανικούς πυραύλους αμέσως μετά τα αμερικανικά πλήγματα, είχαν αποτέλεσμα 16 άνθρωποι να τραυματιστούν ελαφρά από θραύσματα. Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι στόχευσαν μεταξύ άλλων το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, ένα κέντρο βιολογικής έρευνας, στρατιωτικές βάσεις και κέντρα διοίκησης. Το Ισραήλ συνεχίζει και με το φως της μέρας τους βομβαρδισμούς στο Ιράν.

Όλες οι εξελίξεις απευθείας από το ΕΡΤNews

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάμερες στους δρόμους: Νέος διαγωνισμός για το έργο των 88 εκατ. ευρώ

Σε τροχιά επανεκκίνησης εισέρχεται ένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιακού εκσυγχρονισμού που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα. Ο διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση 1.000 καμερών καταγραφής τροχαίων παραβάσεων κατατέθηκε προς δημοσίευση στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα

Το Κίεβο ανέλαβε την ευθύνη για το drone που βρέθηκε στη Λευκάδα -Απολογία προς την Ελλάδα μετά το διάβημα

Την ευθύνη για το drone που εντοπίστηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, κοντά στη Λευκάδα, ανέλαβε επίσημα η Ουκρανία, απαντώντας στο αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας που υπέβαλε η Αθήνα προς το Κίεβο στα τέλη Μαΐου. Η απάντηση της ουκρανικής πλευράς ήρθε μέσω

Καρυστιανού: Ο Τσίπρας λέει ψέματα, μπορεί εύκολα το «όχι» να το κάνει «ναι» – Θα έχουμε αυτοδυναμία την επομένη των εκλογών

Επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η Μαρία Καρυστιανού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι επαγγελματίας πολιτικός που λειτουργεί όπως οι επαγγελματίες πολιτικοί: «Λέει ψέματα», τόνισε η κα. Καρυστιανού και πρόσθεσε: «Μπορεί πολύ εύκολα το “όχι” να το κάνει “ναι”, να υποσχθεί

Ο Ανδρουλάκης βάζει τέλος στα λεγόμενα Δούκα για συνεργασίες: «Το ΠΑΣΟΚ δε θα παίξει ρόλο κομπάρσου», είπε στο ΠΣ

«Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να παίξει κανέναν ρόλο κομπάρσου σε αυτό το σκηνοθετημένο πολιτικό σκηνικό», ήταν το ηχηρό μήνυμα του Νίκου Ανδρουλάκη στο Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις δηλώσεις του Χάρη Δούκα για ανοιχτούς διαύλους στις προοδευτικές δυνάμεις.