Παραδόθηκαν πέντε υπερσύγχρονα ταχύπλοα στην Πυροσβεστική

Με νέα, διασωστικά, ταχύπλοα σκάφη, που εντάσσονται στο δυναμικό της Πυροσβεστικής, ενισχύεται ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας της χώρας.

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, στις εγκαταστάσεις του 5ου Πυροσβεστικού Σταθμού Λιμένα Πειραιά (Πύλη Ε11), πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης πέντε νέων διασωστικών ταχύπλοων σκαφών, τα οποία έχουν και δυνατότητα πυρόσβεσης.

Η προσθήκη αυτή ενισχύει σημαντικά την επιχειρησιακή απόκριση της Πολιτικής Προστασίας και γίνεται στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», προσφέροντας νέα εργαλεία στη μάχη κατά των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Υπερσύγχρονα «εργαλεία» για πυρόσβεση και διάσωσηΠρόκειται για ταχύπλοα τύπου Rafnar 1200, μήκους 12 μέτρων, τα οποία διαθέτουν την εντυπωσιακή ισχύ άνω των 1.000 ίππων.

Τα συγκεκριμένα σκάφη είναι αποκλειστικά σχεδιασμένα για ειδικές επιχειρήσεις, όπως η άμεση επέμβαση σε μαρίνες και λιμάνια και η ταχεία απομάκρυνση πολιτών, που βρίσκονται σε κίνδυνο, ενώ συνοδεύονται από τρέιλερ μεταφοράς για μέγιστη ευελιξία.

Ο σχεδιασμός τους επιτρέπει τη διενέργεια απαιτητικών αποστολών έρευνας, διάσωσης αλλά και πυρόσβεσης, ακόμα και σε περιβάλλοντα με εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

«Το Πυροσβεστικό Σώμα αποκτά παρουσία στον θαλάσσιο χώρο»Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, υπογράμμισε τη σημασία της πολυεπίπεδης θωράκισης της χώρας.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κλιματική κρίση δεν δημιουργεί απλώς περισσότερα περιστατικά. Δημιουργεί περιστατικά πιο σύνθετα, πιο απαιτητικά και συχνά ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία της επικράτειας», δήλωσε ο υπουργός.

Σημείωσε πως η ανθεκτικότητα της Ελλάδας εξαρτάται από τις δυνατότητες που διαθέτει ταυτόχρονα σε στεριά, αέρα και θάλασσα.

«Η σημερινή προσθήκη υπηρετεί ακριβώς αυτή τη λογική. Επιτρέπει στο Πυροσβεστικό Σώμα να αναπτύσσει παρουσία στον θαλάσσιο χώρο, όχι περιστασιακά, αλλά ως μόνιμη, προβλέψιμη επιχειρησιακή δυνατότητα», τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως αυτή η εξέλιξη μεταφράζεται σε μεγαλύτερη ασφάλεια για νησιά και ακτές, αλλά και σε πιο ισχυρή εμπιστοσύνη πολιτών και επισκεπτών.

«Κερδίζει ακόμα το Πυροσβεστικό Σώμα αυξημένη επιχειρησιακή ευελιξία, καθώς μπορεί να επιχειρεί συνδυαστικά από ξηράς, αέρος και θαλάσσης», ανέφερε, εστιάζοντας παράλληλα στη σημασία της διαλειτουργικότητας με το Λιμενικό Σώμα.

«Ταχύτητα και αξιοπιστία στην πρώτη γραμμή»Από την πλευρά του, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος, Θεόδωρος Βάγιας, επεσήμανε την τεχνολογική υπεροχή των νέων αποκτημάτων.

«Το Πυροσβεστικό Σώμα παραλαμβάνει πέντε σύγχρονα πυροσβεστικά ταχύπλοα σκάφη. Τα νέα αυτά σκάφη συνδυάζουν ταχύτητα, αξιοπιστία, προηγμένη τεχνολογία και θα μας επιτρέψουν να ανταποκριθούμε ταχύτερα σε κάθε κατάσταση», κατέληξε ο Αρχηγός.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελετή Εορτασμού του Προφήτη Ηλία, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού

Την Κυριακή 19 και την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΛΟΧΑΓΟΥ (ΠΒ) ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ» στα Μέγαρα Αττικής, ο εορτασμός του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και η «Ημέρα Μνήμης και Τιμής της Αεροπορίας Στρατού».

Politico: Η Ελλάδα «φρενάρει» το σχέδιο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή νέων, εκτεταμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας το βράδυ της Τετάρτης (22.07.2026), καθώς η Ελλάδα μπλόκαρε τα μέτρα για την προστασία της ναυτιλιακής βιομηχανίας καυσίμων, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.

Μοίρα Πυροσβεστικών Αεροσκαφών – Το «ευχαριστώ» στα πληρώματα και το τεχνικό προσωπικό

«Το έργο των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας υπερβαίνει τα στενά όρια μιας στρατιωτικής αποστολής. Τα πληρώματα, το τεχνικό προσωπικό, επιχειρούν κάθε μέρα, πολλές φορές υπό ακραίες συνθήκες, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας, του φυσικού πλούτου, των φυσικών πόρων της

Επιχείρηση «IRINI»: Ρεσάλτο ευρωπαϊκών δυνάμεων σε πλοίο του ρωσικού σκιώδους στόλου

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Μεσόγειο Θάλασσα στο πλαίσιο της επιχείρησης «IRINI» αναχαίτισαν και επιβιβάστηκαν σε ένα ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 20 Ιουλίου. «Το πετρελαιοφόρο MV SOUTH STAR, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι έπλεε υπό ψευδή σημαία κατά παράβαση του