Bloomberg: Ενίσχυση της αντιπυραυλικής άμυνας στην Τουρκία εξετάζει το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ μελετά πρόσθετα μέτρα αντιπυραυλικής προστασίας στην Τουρκία, καθώς ο πόλεμος στο Ιράν δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο για κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, αφορά στην ενίσχυση της άμυνας γύρω από το ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης στο Κουρετσίκ και την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ,που φιλοξενεί αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg, η Συμμαχία έχει ήδη τοποθετήσει συστοιχία Patriot στην ανατολική Τουρκία με στόχο την ασφάλεια του ραντάρ που παρακολουθεί πυραυλικές δραστηριότητες σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Παράλληλα εξετάζεται η αποστολή δεύτερης συστοιχίας για την κάλυψη της βάσης Ιντσιρλίκ.

NATO is looking into reinforcing further its ballistic missile defense capacity in Turkey against threats from neighboring Iran, according to people familiar with the matter. https://t.co/eQzealf1qp

— Bloomberg (@business) March 16, 2026

Εκτιμήσεις για τους πιθανούς στόχους

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το αμερικανικό ραντάρ AN/TPY-2 στο Κουρετσίκ εκτιμάται πως βρέθηκε στο επίκεντρο πρόσφατης ιρανικής πυραυλικής επίθεσης. Ως πιθανός στόχος αναφέρεται και η βάση Ιντσιρλίκ, όπου υπηρετούν εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιωτικοί και δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Η Συμμαχία εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης συστοιχίας PAC-3 στο Ιντσιρλίκ. Εκεί λειτουργεί ήδη για περισσότερο από δέκα χρόνια ισπανικό σύστημα PAC-2 που, σύμφωνα με πηγές, προορίζεται κυρίως για αντιμετώπιση μαχητικών και πυραύλων cruise, και θεωρείται λιγότερο αποτελεσματικό απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Πηγές αναφέρουν ότι τα αντιαεροπορικά συστήματα της Συμμαχίας στην ανατολική Μεσόγειο έχουν ήδη αναχαιτίσει τρεις πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν στη διάρκεια των τελευταίων επιχειρήσεων στην σύγκρουση που είναι σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή.

ΠΗΓΗ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελετή Εορτασμού του Προφήτη Ηλία, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού

Την Κυριακή 19 και την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2026, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΛΟΧΑΓΟΥ (ΠΒ) ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ» στα Μέγαρα Αττικής, ο εορτασμός του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου, Προστάτη της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και η «Ημέρα Μνήμης και Τιμής της Αεροπορίας Στρατού».

Politico: Η Ελλάδα «φρενάρει» το σχέδιο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή νέων, εκτεταμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας το βράδυ της Τετάρτης (22.07.2026), καθώς η Ελλάδα μπλόκαρε τα μέτρα για την προστασία της ναυτιλιακής βιομηχανίας καυσίμων, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.

Μοίρα Πυροσβεστικών Αεροσκαφών – Το «ευχαριστώ» στα πληρώματα και το τεχνικό προσωπικό

«Το έργο των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας υπερβαίνει τα στενά όρια μιας στρατιωτικής αποστολής. Τα πληρώματα, το τεχνικό προσωπικό, επιχειρούν κάθε μέρα, πολλές φορές υπό ακραίες συνθήκες, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας, του φυσικού πλούτου, των φυσικών πόρων της

Επιχείρηση «IRINI»: Ρεσάλτο ευρωπαϊκών δυνάμεων σε πλοίο του ρωσικού σκιώδους στόλου

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Μεσόγειο Θάλασσα στο πλαίσιο της επιχείρησης «IRINI» αναχαίτισαν και επιβιβάστηκαν σε ένα ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 20 Ιουλίου. «Το πετρελαιοφόρο MV SOUTH STAR, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι έπλεε υπό ψευδή σημαία κατά παράβαση του