Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές έχουν πλοία στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής

Έντονη παραμένει η παρουσία ελληνικών συμφερόντων πλοίων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Επισήμως, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ενημερώνει ότι τα ελληνόκτητα πλοία είναι 175 από 325 την πρώτη μέρα του πολέμου, σε σύνολο 1.000 πλοίων όλων των εθνικοτήτων που βρίσκονται σήμερα εκεί.

Όμως όπως ανέφερε στο newmoney Έλληνας πλοιοκτήτης, που έχει δικά του πλοία στην περιοχή ο πραγματικός αριθμός ενδέχεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερος. «Στην περιοχή βρίσκονται περίπου 1.000 πλοία και εκτιμάται ότι το 40% είναι ελληνικών συμφερόντων, δηλαδή περίπου 400. Το υπουργείο αναφέρει 175, πιθανότατα επειδή πολλά πλοία βρίσκονται υπό διαχείριση εταιρειών που διαχειρίζονται και πλοία τρίτων, τα λεγόμενα third party, οπότε δεν εμφανίζονται οι πραγματικοί πλοιοκτήτες», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες έχουν ενεργοποιήσει εναλλακτικά σχέδια και αναμένουν τις εξελίξεις. Οι Greeks ελέγχουν οι 33% της παγκόσμιας χωρητικότητας δεξαμενόπλοιων και το 21% της συνολικής παγκόσμιας χωρητικότητας

Ανάλογη εικόνα μεταφέρει και άλλος Έλληνας πλοιοκτήτης, ο οποίος τονίζει ότι η ελληνική παρουσία στην περιοχή παραμένει ισχυρή. «Πρέπει να είναι πάρα πολλοί οι Έλληνες. Με όποιον μιλάω, έχει τουλάχιστον ένα πλοίο στην περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μέχρι στιγμής έχουν πληγεί τέσσερα πλοία ελληνικών συμφερόντων. Πρόκειται για τα δεξαμενόπλοια Ocean Electra και Zefyros καθώς και για τα φορτηγά πλοία Gold Oak και Star Gwyneth.

Σύμφωνα με στοιχεία από πλατφόρμες παρακολούθησης ναυτιλιακών κινήσεων, μεταξύ των Ελλήνων πλοιοκτητών που διαθέτουν πλοία στην ευρύτερη περιοχή περιλαμβάνονται οι Γιώργος Προκοπίου, Μαρία Αγγελικούση, Πήτερ Λιβανός, Δημήτρης Προκοπίου, Νίκος Τσάκος, Πέτρος Παππάς, Σπύρος Πολέμης, Χάρης Βαφειάς, Λου Κολλάκης, Γιώργος Οικονόμου, Ανδρέας Μαρτίνος, Αλίκη Παληού, Βαγγέλης Μαρινάκης και η οικογένεια Μιχαήλ.

Παράγοντες της ναυτιλιακής αγοράς τονίζουν ότι η ασφάλεια των πληρωμάτων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Εκπρόσωπος μεγάλης ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας, εισηγμένης στο αμερικανικό χρηματιστήριο, υπογράμμισε πρόσφατα ότι η εταιρεία δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο τους ναυτικούς της και ότι δεν θα πραγματοποιηθούν ταξίδια χωρίς πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στον Περσικό Κόλπο βρίσκονται αυτή τη στιγμή δέκα πλοία με ελληνική σημαία, ενώ ένα ακόμη πλέει ακριβώς έξω από τα Στενά του Ορμούζ. Σε αυτά υπηρετούν συνολικά 90 Έλληνες ναυτικοί.

Στην ευρύτερη περιοχή, που περιλαμβάνει και την Ερυθρά Θάλασσα, καταγράφονται συνολικά 175 πλοία ελληνικών συμφερόντων. Πρόκειται για πλοία διαφόρων τύπων, όπως δεξαμενόπλοια, φορτηγά πλοία, LNG carriers και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Η ελληνική ναυτιλία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, με τις εταιρείες να προσαρμόζουν συνεχώς τη στρατηγική τους, καθώς η αστάθεια στην περιοχή συνεχίζει να επηρεάζει μία από τις σημαντικότερες θαλάσσιες οδούς του παγκόσμιου εμπορίου.

ΜΗΝΑΣ ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

 newmoney

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνελήφθησαν από αστυνομικούς -3- μέλη εγκληματικής οργάνωσης που αφαιρούσαν αλυσίδες λαιμού από ηλικιωμένους με τη μέθοδο του εναγκαλισμού

Εξιχνιάστηκαν από το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Γλυφάδας/Δ.Δ.Ε.Ε.Α./Γ.Α.Δ.Α. -2- περιπτώσεις κλοπών Συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ./Γ.Α.Δ.Α., μεσημβρινές ώρες της 19-7-2026 στη Γλυφάδα, 28χρονη, 33χρονη και 34χρονος, μέλη εγκληματικής οργάνωσης που αφαιρούσαν αλυσίδες λαιμού από ηλικιωμένους με τη μέθοδο

Νάξος: 35 μετανάστες εντοπίστηκαν σε παραθαλάσσια περιοχή του νησιού

Τις πρωινές ώρες της Τρίτης 21/07, το Α.Τ. Νάξου ενημέρωσε την Λιμενική Αρχή του νησιού, για τον εντοπισμό μεταναστών στην περιοχή «Άγιος Σώζων», νότια της Νάξου. Στο σημείο μετέβησαν στελέχη του Λιμενικού Σώματος όπου εντόπισαν 35 αλλοδαπούς (5 άνδρες, 11

Σταύρος Γεωργίου: Στο μικροσκόπιο βίντεο από κάμερες ασφαλείας – Προσωπικά κίνητρα «βλέπουν» οι Αρχές

Οι έρευνες των αστυνομικών για τη δολοφονία του ποινικολόγου Σταύρου Γεωργίου επικεντρώνονται στο υλικό που έχει καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας της περιοχής, με στόχο να ταυτοποιηθεί ο δράστης ή οι δράστες της άγριας επίθεσης σε βάρος του. Παράλληλα, οι Αρχές αξιολογούν μαρτυρίες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ