Άκυρη η καθαίρεση της Τυχεροπούλου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Δικαστική δικαίωση

Παράνομη και καταχρηστική η απομάκρυνση της Τυχεροπούλου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Το δικαστήριο διατάσσει επανατοποθέτηση και οικονομική αποκατάσταση.

Με την υπ’ αριθ. 411/2026 απόφασή του, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε πλήρως την Παρασκευή Τυχεροπούλου, ακυρώνοντας την απόφαση της διοίκησης Μπαμπασίδη που είχε οδηγήσει στην απομάκρυνσή της από τη θέση της Διευθύντριας Εσωτερικού Ελέγχου στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η μετακίνησή της σε θέση πρωτοκόλλου, χωρίς πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα και χωρίς ουσιαστικά καθήκοντα, κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική. Το δικαστήριο υπογράμμισε ότι η ενάγουσα διέθετε αποδεδειγμένη εμπειρία, επάρκεια και εξειδίκευση στον τομέα των ελέγχων, απορρίπτοντας την αιτιολόγηση της διοίκησης.

Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι η απομάκρυνσή της από τον τότε πρόεδρο Κ. Μπαμπασίδη δεν στηριζόταν σε αντικειμενικά υπηρεσιακά κριτήρια, αλλά συνιστούσε δυσμενή μεταχείριση, η οποία δεν δικαιολογούνταν από τις ανάγκες της υπηρεσίας και συνδεόταν με συμπεριφορές που δεν ήταν αρεστές στη διοίκηση.

Το δικαστήριο αναγνώρισε επίσης ότι η Παρασκευή Τυχεροπούλου άσκησε τα καθήκοντά της με επαγγελματισμό, ευσυνειδησία και προσήλωση στη νομιμότητα, ενώ παράλληλα ανταποκρίθηκε πλήρως και στον ρόλο της ως ειδική επιστήμονας του Ελληνικού Γραφείου Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων.

Όπως σημειώνεται, η τοποθέτησή της σε θέση χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο οδήγησε σε πλήρη υπηρεσιακή απαξίωση, γεγονός που ενίσχυσε την κρίση περί καταχρηστικής μεταχείρισης.

Με βάση τα παραπάνω, το δικαστήριο διέταξε:

  • την επανατοποθέτησή της στη θέση της Διευθύντριας Εσωτερικού Ελέγχου, με απειλή χρηματικής ποινής 100 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης,
  • την αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών,
  • την καταβολή αποζημίωσης για ηθική βλάβη, καθώς και
  • την κάλυψη των δικαστικών εξόδων.

Η απόφαση αποτελεί πλήρη δικαστική επιβεβαίωση ότι η απομάκρυνσή της δεν συνιστούσε νόμιμη διοικητική πράξη, αλλά αυθαίρετη ενέργεια εις βάρος στελέχους που άσκησε τα καθήκοντά του με επάρκεια και ανεξαρτησία.

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά το γεγονός ότι η Παρασκευή Τυχεροπούλου εξακολουθεί να παραμένει μέχρι σήμερα στην ίδια υποβαθμισμένη θέση, ακόμη και μετά τη μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, κάτι που, μετά τη συγκεκριμένη δικαστική εξέλιξη, θεωρείται πλέον αδικαιολόγητο.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάμερες στους δρόμους: Νέος διαγωνισμός για το έργο των 88 εκατ. ευρώ

Σε τροχιά επανεκκίνησης εισέρχεται ένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιακού εκσυγχρονισμού που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα. Ο διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση 1.000 καμερών καταγραφής τροχαίων παραβάσεων κατατέθηκε προς δημοσίευση στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα

Το Κίεβο ανέλαβε την ευθύνη για το drone που βρέθηκε στη Λευκάδα -Απολογία προς την Ελλάδα μετά το διάβημα

Την ευθύνη για το drone που εντοπίστηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, κοντά στη Λευκάδα, ανέλαβε επίσημα η Ουκρανία, απαντώντας στο αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας που υπέβαλε η Αθήνα προς το Κίεβο στα τέλη Μαΐου. Η απάντηση της ουκρανικής πλευράς ήρθε μέσω

Καρυστιανού: Ο Τσίπρας λέει ψέματα, μπορεί εύκολα το «όχι» να το κάνει «ναι» – Θα έχουμε αυτοδυναμία την επομένη των εκλογών

Επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η Μαρία Καρυστιανού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι επαγγελματίας πολιτικός που λειτουργεί όπως οι επαγγελματίες πολιτικοί: «Λέει ψέματα», τόνισε η κα. Καρυστιανού και πρόσθεσε: «Μπορεί πολύ εύκολα το “όχι” να το κάνει “ναι”, να υποσχθεί

Ο Ανδρουλάκης βάζει τέλος στα λεγόμενα Δούκα για συνεργασίες: «Το ΠΑΣΟΚ δε θα παίξει ρόλο κομπάρσου», είπε στο ΠΣ

«Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να παίξει κανέναν ρόλο κομπάρσου σε αυτό το σκηνοθετημένο πολιτικό σκηνικό», ήταν το ηχηρό μήνυμα του Νίκου Ανδρουλάκη στο Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις δηλώσεις του Χάρη Δούκα για ανοιχτούς διαύλους στις προοδευτικές δυνάμεις.