ΕΕ: Ο Τραμπ «ξαναχτυπά» με νέους δασμούς

Νέοι δασμοί 10% του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Ευρωπαϊκή Ένωση με επίκληση της καταναγκαστικής εργασίας. Η Κομισιόν βλέπει τήρηση της εμπορικής συμφωνίας.

Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες

Νέο γύρο δασμών σε περισσότερους από 60 εμπορικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υιοθετώντας νέα νομική βάση, μετά τη λήξη του προσωρινού δασμολογικού καθεστώτος που είχε επιβληθεί νωρίτερα φέτος. Για την ΕΕ το νέο καθεστώς προβλέπει συνολικό δασμό 10% και διατηρεί τις βασικές προβλέψεις της εμπορικής συμφωνίας που είχαν συνάψει οι δύο πλευρές πριν από έναν χρόνο στο Τέρνμπερι της Σκωτίας.

Η Κομισιόν αν και απορρίπτει την αμερικανική αιτιολόγηση περί ανεπαρκούς αντιμετώπισης της καταναγκαστικής εργασίας από την ΕΕ, απέφυγε να κλιμακώσει την αντιπαράθεση. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει θετικά ότι το αποτέλεσμα αυτό είναι σύμφωνο με τις αμερικανικές δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν στην κοινή δήλωση ΕΕ-ΗΠΑ» τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Όλοφ Γκιλ.

Η απόφαση της Ουάσιγκτον βασίζεται στην έρευνα που διεξήχθη βάσει του άρθρου 301 του αμερικανικού νόμου περί εμπορίου, με την κυβέρνηση Τραμπ να υποστηρίζει ότι σειρά εμπορικών εταίρων, μεταξύ των οποίων και η ΕΕ, δεν λαμβάνουν επαρκή μέτρα για να αποτρέψουν την εισαγωγή προϊόντων, που παράγονται με καταναγκαστική εργασία. Οι Βρυξέλλες απορρίπτουν τον ισχυρισμό αυτό, επισημαίνοντας ότι έχουν ήδη θεσπίσει κανονισμό που απαγορεύει τα προϊόντα καταναγκαστικής εργασίας από την ευρωπαϊκή αγορά και που θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από το 2027.

Απετράπη νέα γενικευμένη αύξηση δασμών

Παρά τη διαφωνία αυτή, η Επιτροπή εκτιμά ότι το σημαντικότερο είναι πως η Ουάσιγκτον σεβάστηκε τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της περυσινής συμφωνίας του Τέρνμπερι, αποφεύγοντας νέα γενικευμένη αύξηση των δασμών. Σύμφωνα με τον Όλοφ Γκιλ, η αμερικανική απόφαση επαναφέρει επίσης πρόσθετες εξαιρέσεις για προϊόντα όπως ο φελλός και τα διαμάντια, οι οποίες προστίθενται στις ήδη συμφωνημένες απαλλαγές για αεροσκάφη και εξαρτήματα, γενόσημα φάρμακα και δραστικές φαρμακευτικές ουσίες.

Για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, η εξέλιξη δεν σημαίνει κατάργηση των δασμών, αλλά διατήρηση ενός σταθερού πλαισίου στις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Παράλληλα, δημιουργεί περιθώριο για συνέχιση των διαπραγματεύσεων σχετικά με την επέκταση της λίστας των εξαιρέσεων, με την Κομισιόν να επιδιώκει την προστασία πρόσθετων ευρωπαϊκών εξαγωγών αξίας περίπου 150 δισ. ευρώ.

Πρόστιμο Κομισιόν στην Google

ΗΠΑ Λας Βέγκας 2024 | Το λογότυπο της Google στην έκθεση CES 2024
Η Κομισιόν επέβαλε πρόστιμο-μαμούθ στην GoogleΕικόνα: Steve Marcus/REUTERS

Πάντως, το κλίμα μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον δοκιμάζεται και σε άλλα μέτωπα. Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των νέων δασμών, η Κομισιόν επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 890 εκατ. ευρώ στην Google για παραβίαση των κανόνων του Κανονισμού για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον. Ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Τζέιμισον Γκριρ, υποστήριξε ότι η εφαρμογή του DMA υπονομεύει τη σταθερότητα στις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις, με την Κομισιόν να απαντά ότι η ευρωπαϊκή ψηφιακή νομοθεσία «δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χειριστικό smartphone

Είχα ακούσει για χειριστικούς ανθρώπους, για χειριστικό τηλέφωνο δεν είχα ξανακούσει. «Ακόμα δεν πήγες για περπάτημα;» επέμενε. «Σήκω! Εκανα μια μικρή επέμβαση, η οποία όμως απαιτούσε αρκετές ημέρες ανάρρωσης. Μεταξύ άλλων, έπρεπε να μείνω στο σπίτι και να αποφύγω την

Απονομή Πτυχίων στους νέους Επιθεωρητές Κράτους Λιμένα (Paris MoU) της 7ης Εκπαιδευτικής Σειράς της Σχολής Επιθεωρητών Ασφαλείας Πλοίων

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2026, στις εγκαταστάσεις του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., η τελετή απονομής πτυχίων στους είκοσι οκτώ (28) νέους Επιθεωρητές Κράτους Λιμένα (ParisMoU) της 7ης Εκπαιδευτικής Σειράς της Σχολής Επιθεωρητών Ασφαλείας Πλοίων (Σ.ΕΠ.Α.Π.), παρουσία του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος

C-390 Millennium: Αντίστροφη μέτρηση για την υπογραφή της συμφωνίας το φθινόπωρο – Νέα εποχή στις αερομεταφορές της Πολεμικής Αεροπορίας

Η έγκριση από το ΚΥΣΕΑ του προγράμματος απόκτησης των τριών πρώτων μεταφορικών αεροσκαφών C-390 Millennium, με option για ακόμη τρία, αποτελεί ουσιαστικά το τελευταίο μεγάλο πολιτικό βήμα πριν από την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Πορτογαλίας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο το

ΓΕΣ: Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο επιτηρητικό φυλάκιο στην Παναγιά

Την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2026, παρουσία του Διοικητή της ΑΣΔΑΑΜ Αντιστράτηγου Δημήτριου Βακεντή και του Διοικητή της 96 ΑΔΤΕ Ταξίαρχου Παναγιώτη Λυμπερέα, πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων έργων, υποδομών και εγκαταστάσεων στο Επιτηρητικό Φυλάκιο (ΕΦ) «ΠΑΝΑΓΙΑ», στη μικρόνησο Παναγιά, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΣ. Το