Εντάσσονται στον Ελληνικό Στρατό τα πρώτα αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα Μ1117

Στον δρόμο για την Ελλάδα βρίσκονται τα πρώτα Τεθωρακισμένα Τροχοφόρα Οχήματα Ασφάλειας Μ1117 ASV που παραχωρούν στον ελληνικό Στρατό οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, μέσω διακρατικής συμφωνίας. Όπως πληροφορείται το OnAlert, αύριο Παρασκευή θα φτάσει επί ελληνικού εδάφους η πρώτη παρτίδα από τα 46 οχήματα που επέλεξε το Γενικό Επιτελείο Στρατού από το αποθέματα το αμερικανικού στρατού στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η μεταφορά των 46 Μ1117 από το Καϊζερσλάουτερν της Γερμανίας αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ τον ερχόμενο Ιανουάριο θα ξεκινήσει η μεταφορά με πλοία των 450 τεθωρακισμένων οχημάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες που επίσης έχει επιλέξει το ΓΕΣ.

Μ1117

Η παραλαβή των οχημάτων από τον Στρατό Ξηράς

Η επιλογή των οχημάτων γίνεται από ομάδες Ελλήνων αξιωματικών του Πεζικού και του Τεχνικού Σώματος οι οποίοι τους προηγούμενους μήνες βρέθηκαν στη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ελληνικός στρατός ενδιαφέρεται για την απόκτηση συνολικά 1200 μεταχειρισμένων τεθωρακισμένων οχημάτων από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εγκρίνει το ελληνικό αίτημα, έχουν ήδη επιλεγεί τα 500 πρώτα οχήματα και εντός των πρώτων μηνών του 2022 αναμένεται κλιμάκιο του Τεχνικού και του Πεζικού να μεταβεί ξανά στην Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να επιλέξει τα υπόλοιπα 700 Μ1117.

Τα αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα μαζί με το οπλικό τους σύστημα παραχωρούνται δωρεάν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μ1117

Τα Μ1117 διαθέτουν πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών (0,50’’) και πολυβόλο βομβιδίων διαμετρήματος 40 χιλιοστών. Η ελληνική πλευρά ουσιαστικά αναλαμβάνει το κόστος της μεταφοράς τους και ένα μέρος της τεχνικής υποστήριξής τους και των ανταλλακτικών. Όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές, το κόστος για τη μεταφορά και την τεχνική υποστήριξη του κάθε οχήματος που απαιτείται για την ένταξή του στις μονάδες του Στρατού, ανέρχεται στις 10.000 ευρώ.

Τα Μ1117 έχουν επιχειρήσει στο Ιράκ και το Αφγανιστάν εκτελώντας αποστολές συνοδείας σε κομβόι των αμερικανικών δυνάμεων καθώς διαθέτουν ισχυρό επίπεδο θωράκισης. Ο ελληνικός στρατός θέλει να τα χρησιμοποιήσει σε αποστολές αναγνώρισης και για αυτό θα μεταφερθούν σε μονάδες αναγνώρισης στον Έβρο και τα νησιά. Ήδη έχουν εκπαιδευτεί στον χειρισμό και τη συντήρησή τους ομάδες του Τεχνικού και του Πεζικού σώματος, ενώ το ΓΕΣ έχει σχεδιάσει και οργανώσει τη μεταφορά τους στις μονάδες.

Φωτογραφίες αρχείου Του Κώστα Αλατζά

Εντάσσονται στον Ελληνικό Στρατό τα πρώτα αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα Μ1117

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν κατά 12,2% τη χρηματοδότηση της ελληνόκτητης ναυτιλίας το 2023

Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν χρόνο με τον χρόνο και ειδικότερα από το 2017 να αυξάνουν τη χρηματοδότηση τηw ελληνόκτητης ναυτιλίας.   Σύμφωνα με την έρευνα της Petrofin Research oι ελληνικές τράπεζες αποτελούν τη μόνη ομάδα που παρουσιάζει αύξηση, κατά 12,25%

Με το βλέμμα στον «Θαλασσόλυκο»: Στα ραντάρ του Στόλου η τουρκική αεροναυτική άσκηση

*Του Κώστα Σαρικά Λίγες μόλις ημέρες πριν από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα και τη συνάντηση του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ενώ το κλίμα επισκιάζεται από την προκλητική απόφαση του Τούρκου προέδρου για μετατροπή της ιστορικής Μονής της Χώρας

Πολεμικό Ναυτικό: Εκτοξεύθηκαν οι παραιτήσεις στελεχών – «Συναγερμός» της ΕΣΠΕΕΝΠΑ με αναλυτικά στοιχεία

Το 2023 σε επίπεδο παραιτήσεων στο Πολεμικό Ναυτικό ήταν μια πολύ κακή χρονιά, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Περιφέρειας Αττικής (ΕΣΠΕΕΝΠΑ), δυστυχώς από τις ενδείξεις φαίνεται ότι το 2024 ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς.

[VIDEO] Δείτε πώς γίνει η νέα εντυπωσιακή Μαρίνα στη Λευκάδα

Προχωρούν τα σχέδια για την ανάπτυξη της Μαρίνας Βλυχού στην Λευκάδα. Όπως δήλωσε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς: “Ένα σημαντικό έργο για το Βλυχό, την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για όλη τη Λευκάδα. Ένα έργο αναπτυξιακό, που θα δώσει

Μετάβαση στο περιεχόμενο