Χριστούγεννα 2021: Κοινό μήνυμα Πολιτείας και Εκκλησίας προς ανεμβολίαστους

Πάντως η Ιερά Σύνοδος «ένιψε τας χείρας της» για τους πιστούς, θέση που δυσχεραίνει το έργο της κυβέρνησης.
Την πόρτα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας θα περάσει την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να παρευρεθεί στην έκτακτη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί υπό τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, όπως έγινε γνωστό χθες από εκκλησιαστικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγες μέρες υπήρξε επικοινωνία των συνεργατών του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της ιεράς συνόδου προκειμένου να αναληφθεί κοινή πρωτοβουλία προκειμένου να πειστούν οι πιστοί ότι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί τις μέρες των εορτών. Το ραντεβού αναμένεται να «κλειδώσει» μέχρι τέλος της εβδομάδας.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ακούσει δια ζώσης όσα θα μεταφέρουν στην κρίσιμη συνεδρίαση οι ίδιοι οι ιεράρχες, που έχουν ευρεία εικόνα ποια είναι η κατάσταση σε μεγάλες μητροπόλεις της χώρας και να ευχαριστήσει όσους εξ αυτών έχουν σηκώσει ψηλά τη σημαία του εμβολιασμού, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, όπου αρθρώνεται εκκλησιαστικός λόγος υπέρ των εμβολίων, τα ποσοστά εμβολιασμού αυξάνονται σημαντικά.

Στο κυβερνητικό επιτελείο αλλά και μεταξύ των επιστημόνων, υπάρχει μεγάλη αγωνία για τις συνέπειες από τον συνωστισμό που είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών στις εκκλησίες. Πολύ περισσότερο όταν είναι κοινό μυστικό ότι ουσιαστικός έλεγχος για την τήρηση των μέτρων δεν μπορεί να υπάρξει, παρά μόνο δειγματοληπτικά και στο εξωτερικό των ναών.

Με την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να σταλεί από κοινού με τον κ. Ιερώνυμο και τους ιεράρχες, ένα ηχηρό μήνυμα τόσο σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων, όσο όμως και για την ανάγκη εμβολιασμού όλων των πολιτών, είτε με τρίτη δόση -ιδιαίτερα για τους άνω των 60 ετών- είτε με την πρώτη.

«Είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό σε όλους ότι η πολιτεία και η Εκκλησία είναι στην ίδια όχθη» τονίζει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος στο iEidiseis.gr.

Παρ ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ακριβή στοιχεία για το ποσοστό εμβολιασμού κληρικών και μοναχών, επιστημονικές πηγές εκτιμούν ότι τουλάχιστον ένας στους δύο ιερείς είναι ανεμβολίαστοι και ένα σημαντικό ποσοστό εξ αυτών, εκφράζει και από άμβωνος αντιεμβολιαστικό «μένος», ενώ στους μοναχούς και τις μοναχές, το ποσοστό ανεβαίνει στο 80% με 90.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ένας σημαντικότατος αριθμός ιερέων, ακόμα και μητροπολιτών, είτε έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό, είτε βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιερά Σύνοδος, μετά από παράκληση της κυβέρνησης, προ μηνός κάλεσε τους πιστούς και τον κλήρο να «τηρεί επακριβώς όλα τα μέτρα προστασίας», ενώ συνέστησε σε όσους πιστούς δεν έχουν εμβολιαστεί, να προσέρχονται στους ναούς αφού έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ (rapid ή pcr).

Τόνισε, ακόμα την υποχρέωση των ιερέων, ψαλτών, νεωκόρων κα, να υποβάλλονται σε δύο τεστ εβδομαδιαίως. Για τους τελευταίους, ο έλεγχος θα γίνεται από τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια.

Για τους πιστούς, ωστόσο, «ένιψε τας χείρας της», υποστηρίζοντας ότι δεν διαθέτει μηχανισμούς ελέγχου των πιστών. Θέση, που είναι προφανές ότι δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει τη διασπορά σε χώρους μαζικής προσέλευσης όπως οι ναοί κατά την εορταστική περίοδο, που είναι δυνατόν να συμβάλουν καίρια σε ένα νέο πανδημικό κύμα.

Χριστούγεννα 2021: Κοινό μήνυμα Πολιτείας και Εκκλησίας προς ανεμβολίαστους

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέταξαν οικογένεια από το πλοίο γιατί είχε φορτισμένο ηλεκτρικό

Όταν ένα πλαίσιο δεν είναι απολύτως σαφές, προκαλεί… αλαλούμ! Όπως έχει προκύψει, εδώ και καιρό, από το ρεπορτάζ του newsauto.gr και την επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και με ναυτιλιακές εταιρείες, που εκτελούν δρομολόγια εσωτερικού και εξωτερικού, δεν υπάρχει κάποια

Καιρός: Η πρόβλεψη ανά ημέρα και περιοχή έως και την Κυριακή του Πάσχα

Παρόμοιο με τη Μεγάλη Τετάρτη θα είναι το σκηνικό του καιρού και τη Μεγάλη Πέμπτη με πρόσκαιρες νεφώσεις και βροχές.   Αίθριος θα είναι όμως ο καιρός τη Μεγάλη Παρσκευή, με τη θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο από το απόγευμα. Το

ΟΛΗ: Αύξηση 30% στην επιβατική κίνηση το α΄τετράμηνο

Ανοδικά κινείται η δραστηριότητα του Λιμανιού του Ηρακλείου, όσον αφορά την κρουαζιέρα. Αυτή η άνοδος οφείλεται στο γεγονός ότι επιλέγεται περισσότερο ως προορισμός από τις μεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιερόπλοιων, αλλά επίσης και στο ότι πρόκειται για μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά για

Υπ. Ναυτιλίας: Έτσι θα μεταφέρονται ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά οχήματα με πλοία

Με γνώμονα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την ασφαλή διακίνηση των επιβατών, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες (14/11/2023 & 16/4/2024) προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, για τη μεταφορά οχημάτων εναλλακτικών καυσίμων (AFVs) με τα πλοία της ακτοπλοΐας, με σκοπό

Μετάβαση στο περιεχόμενο