Ιός δημοκρατίας

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

«Παρακαλώ, θα εκφέρατε την τίμια και ειλικρινή γνώμη σας για τη λύση στο πρόβλημα της έλλειψης τροφίμων στον υπόλοιπο κόσμο;» Στην Αφρική δεν ήξεραν τι σημαίνει «τρόφιμα». Στην Ανατολική Ευρώπη δεν ήξεραν τι σημαίνει «τίμια».

Στην Αγγλία δεν ήξεραν τι σημαίνει «ειλικρινή». Στη Δυτική Ευρώπη δεν ήξεραν τι σημαίνει «έλλειψη». Στην Ελβετία δεν ήξεραν τι σημαίνει «πρόβλημα». Στην Κίνα δεν ήξεραν τι σημαίνει «γνώμη». Στη Μέση Ανατολή δεν ήξεραν τι σημαίνει «λύση». Στη Νότια Αμερική δεν ήξεραν τι σημαίνει «παρακαλώ».

Και στις ΗΠΑ δεν ήξεραν τι σημαίνει «υπόλοιπος κόσμος»…
Το ανέκδοτο είναι ενδεικτικό του θεάτρου του παραλόγου διεθνώς. Όπως με την πολύπαθη δημοκρατία. Όλες οι χώρες θέλουν να υπογραμμίσουν ακόμη και στο όνομά τους την προσήλωσή τους στις δημοκρατικές αξίες, ενώ αυταρχικοί ηγέτες προσπαθούν να ντύσουν τις πράξεις τους μ’ έναν δημοκρατικό μανδύα.

Γι’ αυτό και εκφράζονται αμφιβολίες για τη διήμερη διαδικτυακή Σύνοδο για τη Δημοκρατία που συγκάλεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ιδίως, όταν σε επτά στις δέκα χώρες παγκοσμίως καταγράφεται οπισθοδρόμηση ως προς την εμπέδωση και εφαρμογή δημοκρατικών αρχών, σύμφωνα με τον Δείκτη Δημοκρατίας του Economist Intelligence Unit.

Εκφράζονται, όμως, ερωτηματικά και για τις πραγματικές επιδιώξεις της Συνόδου, όπως και για τον τρόπο επιλογής των 110 κρατών. Πώς χώρεσαν στη λίστα, επί παραδείγματι, οι Φιλιππίνες; Ρωτήστε τη βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης δημοσιογράφο Μαρία Ρέσα, που από την εκλογή του Ντουτέρτε στην προεδρία το 2016, έχει υποστεί δικαστικές διώξεις, έχει συλληφθεί κι έχει απειληθεί, τι εστί δημοκρατία στο νησί.

Δημοκρατία που διολισθαίνει, χαρακτηρίστηκε αυτόν τον μήνα, και η αμερικανική από το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία και την Εκλογική Συνδρομή, που εδρεύει στη Στοκχόλμη. Δημοκρατία που διολισθαίνει, μα για την προάσπιση της δημοκρατίας διεθνώς έγνοια έχει.

Έγνοια έχει κυρίως για την εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών της στόχων και την αποκατάσταση του κύρους της και η «δημοκρατία» είναι all time classic αξία για τη διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας στην προσπάθεια ανάσχεσης πρωτίστως της Κίνας, αλλά και της Ρωσίας.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φρεγάτες: Οι Γάλλοι έμαθαν στην Ερυθρά Θάλασσα αυτό που ήδη ξέρουν οι Έλληνες ναύαρχοι

Φρεγάτες: Οι Γάλλοι έμαθαν στην Ερυθρά Θάλασσα αυτό που ήδη ξέρουν οι Έλληνες ναύαρχοι αναφορικά με τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων. Τον τελευταίο καιρό, λόγω έλλειψης πληρωμάτων παγκοσμίως, έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την μείωση του αριθμού των πληρωμάτων στα

ΥΕΘΑ: Στο Καστελόριζο ο Νίκος Δένδιας – Επισκέφθηκε Επιτηρητικά φυλάκια μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ [vid, pics]

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε σήμερα, Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου 2024, Επιτηρητικά Φυλάκια της περιοχής ευθύνης της 95 ΑΔΤΕ, στο νησιωτικό σύμπλεγμα Μεγίστης, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγο Εμμανουήλ Θεοδώρου και τον Διοικητή της

Ελεύθερος μετά από παρέμβαση του ΥπΕξ ο Έλληνας αστυνομικός στα Ιεροσύλημα

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, υπό κράτηση τέθηκε προσωρινά το Μεγάλο Σάββατο (4/5) Έλληνας αστυνομικός, μέλος της φρουράς του πρόξενου στην Ιερουσαλήμ. Είχε προηγηθεί επεισόδιο που σημειώθηκε κατά την Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Ναό της Αναστάσεως. Ο Έλληνας αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος μετά

Οι χρεώσεις για τις αποσκευές «βραχνάς» στα αεροπορικά εισιτήρια

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικοί όταν σχεδιάζουν πώς θα μεταφέρουν την αποσκευή τους, όπως και όταν κάνουν κράτηση για την πτήση τους. Τα τέλη αποσκευών αλλάζουν και αυξάνονται σε όλο τον κλάδο. Σήμερα, αν παραδώσετε μία βαλίτσα στις United Airlines, American

Μετάβαση στο περιεχόμενο