Στη βάση στο Μαράθι Χανίων το βρετανικό F35 που συνετρίβη στη Μεσόγειο (φωτο – βίντεο)

Τα συντρίμμια του αεροσκάφους ανασύρθηκαν μετά από πολυήμερη επιχείρηση Βρετανών, Αμερικανών και Ιταλών

Στην Αμερικανονατοική βάση στο Μαράθι κατέπλευσε αργά το μεσημέρι της Κυριακής το φορτηγό πλοίο το οποίο μετέφερε τα συντρίμμια του Βρετανικού μαχητικού αεροσκάφους F 35 προκειμένου στην συνέχεια να ερευνηθούν εξονυχιστικά απο τους ειδικούς της RAF για να διαπιστωθεί η αιτία της συντριβής ενώ απογειωνόταν απο το αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth, αλλά και να αφαιρεθούν τα πολύτιμα εξαρτήματα του υπερσύγχρονου εξοπλισμού του.

Η συντριβή του βρετανικού μαχητικού F35 στα μέσα του Νοεμβρίου κατά την απονήωσή του από το αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth, ενώ έπλεε στη Μεσόγειο, πήρε διαστάσεις θρίλερ.

Ο πιλότος ενεργοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμα και σώθηκε, ενώ μέχρι τώρα δεν είναι σαφές τι προκάλεσε τη συντριβή του F-35, αλλά μια θεωρία που διατυπώθηκε είναι ότι κάτι  – όπως ένα πλαστικό κάλυμμα βροχής – μπορεί να απορροφήθηκε από τον κινητήρα του αεροσκάφους.

Μάλιστα η στιγμή του ατυχήματος κατεγράφη σε βίντεο το οποίο κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο. Για τη διαρροή του συγκεκριμένου βίντεο, συνελήφθη ένας ναυτικός του αεροπλανοφόρου «HMS Queen Elizabeth», ο οποίος είχε υποκλέψει με το κινητό του τηλέφωνο την εικόνα που έδειχναν οι κάμερες ασφαλείας του πλοίου.

Μετά τη συντριβή του, και ενώ οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, ρωσικά αεροσκάφη ίπταντο στη Μεσόγειο καταγράφοντας  τις κινήσεις του αεροπλανοφόρου την ώρα που ειδικές δυνάμεις της Βρετανίας και υποβρύχια του Βασιλικού Ναυτικού «χτένιζαν» την περιοχή για τον εντοπισμό του F-35.

(Φωτο απο το marinetraffic.com με τις κινήσεις του βρετανικού αεροπλανοφόρου νότια της Κρήτης)

Αφότου εντόπισαν τα συντρίμμια του F-35, επί επτά ημέρες, βρετανικά, ιταλικά και αμερικανικά αεροσκάφη επιχειρούσαν στο σημείο που το εντόπισαν για να τα ανασύρουν, προκειμένου το μαχητικό τζετ, που διαθέτει εξελιγμένο ραντάρ και αισθητήρες προηγμένης τεχνολογίας, να μην περάσει στους «εχθρούς».

Τελικά το μαχητικό ανασύρθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και έγινε γνωστό  ότι τα συντρίμμια του θα μεταφερθούν σε ναυτική βάση στη Μεσόγειο και, παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες ανέφεραν  πως  η βάση αυτή ανήκει σε «σύμμαχο», δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες.

Τελικά το μεσημέρι της Κυριακής και κάτω απο δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, κατέπλευσε στην ναυτική βάση στο Μαράθι στον όρμο της Σούδας το Ιταλικό πλοίο μεταφέροντας τα συντρίμμια του βρετανικού F35.

(φωτο απο το marinetraffic.com)

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: Ο Μητσοτάκης, τα κοινοτικά κονδύλια και μια εθνική επιτυχία – Άρθρο παρέμβαση

Την Τετάρτη το ΚΥΣΕΑ έλαβε μια απόφαση που μπορεί να χαρακτηριστεί εθνική επιτυχία. Έδωσε το ΟΚ να δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία (Joint Venture) με την συμμετοχή της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)  και της  του τσεχικού Czechoslovak Group (CSG). Η νέα αυτή εταιρεία θα παράγει οβίδες όλων των

Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές «σαρώνουν» τις παραγγελίες νέων τάνκερ το 2024

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τον πρώτους μήνες του 2024 οι παραγγελίες τάνκερ διεθνώς, με τους Έλληνες εφοπλιστές να πρωταγωνιστούν. Σύμφωνα με την Rebecca Galanopoulos Jones, αναλύτρια της Veson Nautical, μέχρι στιγμής φέτος, έχουν προστεθεί 104 τάνκερ στο παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών, έναντι 79 την ίδια περίοδο πέρυσι, αύξηση

C-130J vs C-390 Millenium: Μάχη «γιγάντων» για το επόμενο μεταφορικό της Πολεμικής Αεροπορίας

*Του Κώστα Σαρικά Μπορεί το Αεροπορικό Επιτελείο, με δεδομένη και την οικονομική στενότητα, να έχει αποφασίσει ότι τα επόμενα χρόνια οι ανάγκες σε μεταφορικά αεροσκάφη θα καλύπτονται από το στόλο των C-130 αλλά και τα μικρότερα αλλά εξαιρετικά αξιόπιστα και πολύ πιο

Σταύρωση και δημοκρατία

Τι είναι η δημοκρατία; Επικοινωνία και συναίνεση; Ή αγωνιστικός πλουραλισμός και θεσμοποιημένη αντιπαλότητα; Η δεύτερη θεώρηση τονίζει ότι το άνθος της δημοκρατίας θάλλει στο μεταφυσικό κενό, στην άρνηση να βρούμε τελεσίδικο νόημα στον κόσμο και στον δημιουργό του, κατά τρόπο

Μετάβαση στο περιεχόμενο