Ιστορικό χαμηλό μεταναστών στις δομές των Ενόπλων Δυνάμεων

Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης και την παράνομης μεταναστευτικής έξαρσης, στις δομές φιλοξενίας των Ενόπλων Δυνάμεων τα νούμερα είναι τόσο χαμηλά.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Πριν από 2 χρόνια, τον Δεκέμβριο του 2019, η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής και τις δομές φιλοξενίας μεταναστών των Ενόπλων Δυνάμεων έμοιαζε με καζάνι έτοιμο να σκάσει. Πάνω από 60.000 άνθρωποι βρίσκονταν στριμωγμένοι σε καταυλισμούς, των οποίων η δυναμική δεν άντεχε ούτε τους μισούς από αυτούς.

Τα γεγονότα του Έβρου κι αργότερα του Oruc Reis, η εμφάνιση υβριδικών απειλών αφύπνισαν την Ευρώπη από τον μακροχρόνιο λήθαργο, αντιλαμβανόμενη ότι η Ελλάδα αποτελεί το ανατολικό σύνορο όλης της Ενωμένης Ευρώπης, συνεπώς η στήριξη κι ενίσχυση των συνόρων σημαίνει μεγαλύτερη ασφάλεια για όλη την Ευρώπη.

Για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα η απογραφή του ΓΕΕΘΑ έδειξε τα νούμερα να φλερτάρουν με το ψυχολογικό όριο των 11.000 ατόμων. Συγκεκριμένα, στις 9 Δεκεμβρίου διέμεναν σε 16 δομές διαχείρισης ΕΔ, 11.082 μετανάστες/πρόσφυγες, με δυνατότητα φιλοξενίας 26.045 ατόμων.

Η απογραφή αυτής της εβδομάδας έδειξε σταθερότητα, με μία ελαφρά αύξηση κατά 41 άτομα. Συγκεκριμένα, η εβδομάδα έκλεισε με 11.123 μετανάστες/πρόσφυγες, με δυνατότητα φιλοξενίας 26.045 ατόμων σε συνολικά 16 δομές των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ).

Παρόλα αυτά, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της μεταναστευτικής κρίσης, οι τρεις Κλάδοι των ΕΔ για την 16 Δεκεμβρίου 2021 δεν παρείχαν μερίδες φαγητού, λαμβανομένου υπόψη ότι τμήμα αναγκών σίτισης στις δομές φιλοξενίας έχει αναληφθεί από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και από έτερους φορείς με την καταβολή χρηματικού αντιτίμου (με την μέθοδο προπληρωμένων καρτών) στους μετανάστες/πρόσφυγες.

Για την υγειονομική κάλυψη, ωστόσο, συνεχίζει να διατίθεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τους Κλάδους των ΕΔ.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: Ο Μητσοτάκης, τα κοινοτικά κονδύλια και μια εθνική επιτυχία – Άρθρο παρέμβαση

Την Τετάρτη το ΚΥΣΕΑ έλαβε μια απόφαση που μπορεί να χαρακτηριστεί εθνική επιτυχία. Έδωσε το ΟΚ να δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία (Joint Venture) με την συμμετοχή της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)  και της  του τσεχικού Czechoslovak Group (CSG). Η νέα αυτή εταιρεία θα παράγει οβίδες όλων των

Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές «σαρώνουν» τις παραγγελίες νέων τάνκερ το 2024

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τον πρώτους μήνες του 2024 οι παραγγελίες τάνκερ διεθνώς, με τους Έλληνες εφοπλιστές να πρωταγωνιστούν. Σύμφωνα με την Rebecca Galanopoulos Jones, αναλύτρια της Veson Nautical, μέχρι στιγμής φέτος, έχουν προστεθεί 104 τάνκερ στο παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών, έναντι 79 την ίδια περίοδο πέρυσι, αύξηση

C-130J vs C-390 Millenium: Μάχη «γιγάντων» για το επόμενο μεταφορικό της Πολεμικής Αεροπορίας

*Του Κώστα Σαρικά Μπορεί το Αεροπορικό Επιτελείο, με δεδομένη και την οικονομική στενότητα, να έχει αποφασίσει ότι τα επόμενα χρόνια οι ανάγκες σε μεταφορικά αεροσκάφη θα καλύπτονται από το στόλο των C-130 αλλά και τα μικρότερα αλλά εξαιρετικά αξιόπιστα και πολύ πιο

Σταύρωση και δημοκρατία

Τι είναι η δημοκρατία; Επικοινωνία και συναίνεση; Ή αγωνιστικός πλουραλισμός και θεσμοποιημένη αντιπαλότητα; Η δεύτερη θεώρηση τονίζει ότι το άνθος της δημοκρατίας θάλλει στο μεταφυσικό κενό, στην άρνηση να βρούμε τελεσίδικο νόημα στον κόσμο και στον δημιουργό του, κατά τρόπο

Μετάβαση στο περιεχόμενο