Αμερικανικό ενδιαφέρον για συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό – Όλες οι λεπτομέρειες

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει γράμμα. Μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες, θα φτάσει στα χέρια του αρχηγού ΓΕΝ, αντιναυάρχου Λευτέρη Πετράκη, η επίσημη απάντηση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στο επίσημο αίτημα της Ελλάδας (Letter Of Request) για το πρόγραμμα των νέων φρεγατών και τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

Του ΠΑΝΑΓΗ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews από διπλωματικές πηγές, θα πρόκειται για δύο προτάσεις αποδοχής και προσφοράς (Letter of Offer and Αcceptance – LOA) και ένα Cover Letter που υπογράφεται από τον υποναύαρχο Rossi, αρμόδιο για τα διεθνή προγράμματα του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Άτυπα, από τις αρχές Δεκεμβρίου, έχει ενημερωθεί για το θέμα και το Μαξίμου.

Η πρωτοβουλία των Αμερικανών προκαλεί αίσθηση, καθώς, μετά την ελληνογαλλική συμφωνία και τις ανακοινώσεις για τις Belharra, είναι σαφές ότι το «φιλέτο» των ελληνικών ναυτικών εξοπλισμών έχει πάει στα γαλλικά ναυπηγεία. Παρά ταύτα, το ενδιαφέρον των Αμερικανών για τη συνεργασία με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παραμένει αμείωτο ακόμα και αν, όπως προκύπτει και από την LOA που αποκαλύπτει η «R», αυτή η συνεργασία αφορά μόνο τα υπόλοιπα προγράμματα εκσυγχρονισμού του Πολεμικού Ναυτικού.

Διπλωματικές πηγές αποδίδουν αυτήν την επιμονή όχι τόσο σε επιχειρηματικούς υπολογισμούς, όσο -κυρίως- στην αναβαθμισμένη γεωπολιτική σημασία που έχει αποκτήσει η Ελλάδα για τις ΗΠΑ. Αυτή η αναβάθμιση σηματοδοτείται και από άλλες εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και κυρίως από το νομοσχέδιο Μενέντεζ – Ρούμπιο, που μέσα στην τελευταία εβδομάδα πέρασε από το Κογκρέσο και τη Γερουσία και ενσωματώθηκε και στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

΄πολεμικό ναυτικό ασκήσεις Αιγαίο

Ο νέος αυτός νόμος του αμερικανικού κράτους αναδεικνύει τη σημασία της χώρας μας για τις ΗΠΑ, καθώς αναφέρει ότι «η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και οι ΗΠΑ θα πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στη στήριξη της ασφάλειας και της ευημερίας της». Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως ο νέος νόμος προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και για την υποστήριξη, από την πλευρά των ΗΠΑ, του εκσυγχρονισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον νόμο αυτόν, το Κογκρέσο «πιστεύει ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να παράσχει άμεσα δάνεια στην Ελλάδα για την προμήθεια αμυντικών ειδών, αμυντικών υπηρεσιών και υπηρεσιών σχεδιασμού και κατασκευής, σύμφωνα με την ισχύ του άρθρου 23 του νόμου περί ελέγχου εξαγωγών όπλων (AECA) για την υποστήριξη της περαιτέρω ανάπτυξης των στρατιωτικών δυνάμεων της Ελλάδας».

Ονομαστική αναφορά σε λιμάνια Ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία για τους Αμερικανούς έχουν τα ελληνικά λιμάνια και δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι στον νέο νόμο γίνεται ονομαστική αναφορά στα λιμάνια της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης. «Οι ναυτικές συνεργασίες με την Ελλάδα στον κόλπο της Σούδας και στην Αλεξανδρούπολη είναι αμοιβαία επωφελείς για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας», αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο.

Μετά την υπογραφή της νέας πενταετούς συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, άλλωστε, οι Αμερικανοί είναι σε θέση να αναβαθμίσουν όπως επιθυμούν τις ναυτικές υποδομές στα δύο λιμάνια, ώστε να ενισχύσουν την επιχειρησιακή τους ικανότητα όχι μόνο στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στα Βαλκάνια και στη Μαύρη Θάλασσα.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα γίνει η Τυνησία ο προσφυγικός καταυλισμός της ΕΕ;

Θεωρητικά η Τυνησία θα ήταν μία ιδανική χώρα για να στεγαστούν μετανάστες, των οποίων η αίτηση για παροχή ασύλου δεν γίνεται δεκτή στην ΕΕ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι Ευρωπαίοι θα αντέγραφαν το “Ruanda plan” της βρετανικής κυβέρνησης, που επιχειρεί

Ευκαιρία για τους ναυλωτές η ένταση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ

Η κλιμάκωση της επιθετικότητας στη Μέση Ανατολή, με πιο πρόσφατη την αναζωπύρωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ-Ιράν, προκαλεί πονοκεφάλους για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και τις επιχειρήσεις logistics. Αντιστρόφως, αυτό μετατρέπεται σε καλά νέα για τους ναυλωτές που είναι ήδη συνηθισμένοι

ΤΑΙΠΕΔ: Ξεκινάει η αξιοποίηση του πρώην εργοταξιακού χώρου του έργου ζεύξης Ρίo – Αντίρριο

Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει ότι τη M. Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή του συμβολαίου αγοραπωλησίας του πρώην εργοταξιακού χώρου του έργου ζεύξης Ρίο – Αντίρριο, μεταξύ του Ταμείου και της εταιρείας ΠΑΥΛΟΣ Ν. ΠΕΤΤΑΣ Α.Β.Ε.Ε.

Επίσκεψη Κωστή Χατζηδάκη στο λιμάνι του Βόλου

Ο υπουργός συνοδευόμενος από τους Βουλευτές του Νομού και συνεργάτες του, συζήτησαν με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου κ. Σωκράτη Αναγνώστου, για θέματα λιμενικής πολιτικής που απασχολούν τον λιμένα κι άπτονται του χαρτοφυλακίου του. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του

Μετάβαση στο περιεχόμενο