Γιώργος Καμίνης-Βασίλης Χρονόπουλος: «Τα ναυάγια υπογραμμίζουν το αδιέξοδο της ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό-μεταναστευτικό»

Κοινή δήλωση κοινοβουλευτικού Τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργου Καμίνη και Βασίλη Χρονόπουλου, Γραμματέα του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής

Τα τρία διαδοχικά ναυάγια των τελευταίων ημερών στο Αιγαίο είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους. Μεταξύ τους, ένα βρέφος. Δεν χωρούν λόγια για να εκφράσουν τη θλίψη μας μπροστά σε μια τέτοια συνεχιζόμενη τραγωδία.

Προφανώς, το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης βαραίνει τα εγκληματικά δίκτυα εμπορίας ανθρώπων και την Τουρκία η οποία αδυνατεί, ακόμη και σήμερα, να τα ελέγξει αποτελεσματικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, πάνω από 11.826 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ιταλία απευθείας από την Τουρκία το 2021. Αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από αυτόν του 2020 (4.191).  Οι διακινητές έχουν εγκαινιάσει μια νέα επικίνδυνη διαδρομή. Μια διαδρομή που, από ό,τι φαίνεται, δεν φυλάσσεται και στην οποία καιροφυλακτεί ο θάνατος.

Τις τελευταίες μέρες ζούμε, με τον πιο σκληρό τρόπο, το αδιέξοδο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα που τροφοδοτεί η αδιαλλαξία των υπερσυντηρητικών κυβερνήσεων του Βίζεγκραντ.  Επιβεβαιώνονται οι διαχρονικές θέσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και του Κινήματός μας: Αν δεν αποτελέσει οριστικά παρελθόν ο Κανονισμός του Δουβλίνου, αν δεν δημιουργηθεί ένας υποχρεωτικός ευρωπαϊκός μηχανισμός αναλογικού επιμερισμού προσφύγων και μεταναστών, αν δεν υπάρξουν σύντομα νόμιμες, ελεγχόμενες και ασφαλείς δίοδοι μετανάστευσης προς την Ευρώπη,  οι άνθρωποι που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη θα συνεχίσουν να επιλέγουν ολοένα και πιο επικίνδυνους δρόμους και εμείς θα περιοριστούμε στο να περισυλλέγουμε ναυαγούς και να θρηνούμε θύματα.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια βελτίωσης του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, καθώς φαίνεται να υποχωρεί μπροστά στις επιδιώξεις των «σκληρών» της Ευρώπης. Όπως τόσο εύγλωττα είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Λέσβο, ας μην επιτρέψουμε τη μετατροπή του Αιγαίου σε μια «ερημική θάλασσα του θανάτου».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαγοκέφαλοι, λεοντόψαρα και δεκάδες ξενικά είδη: Γιατί γεμίζουν οι ελληνικές θάλασσες με «εισβολείς»

Οι ελληνικές θάλασσες αλλάζουν με ρυθμούς που μέχρι πρόσφατα θα θεωρούνταν απίθανοι. Η άνοδος της θερμοκρασίας, η κλιματική αλλαγή και η αυξημένη θαλάσσια διασύνδεση έχουν ανοίξει τον δρόμο για την εγκατάσταση δεκάδων ξενικών ειδών στις ελληνικές ακτές, μεταμορφώνοντας σταδιακά τα θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου. Το φαινόμενο αυτό

Stuttgarter Zeitung: «Σε ποιον ανήκει το Αιγαίο;»

Η Stuttgarter Zeitung φιλοξενεί ρεπορτάζ για την πολυετή νομική διαμάχη Ελλάδας–Τουρκίας για το προκλητικό τουρκικό τουριστικό σλόγκαν «Turkaegean» (Τουρκικό Αιγαίο). Το δημοσίευμα επισημαίνει: «Πολλοί άνθρωποι συνδέουν αυθόρμητα το Αιγαίο με ελληνικά νησιά διακοπών όπως η Μύκονος, η Πάρος ή η Σαντορίνη. Οι Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες, από την

Aνοικτά σύνορα εντός ΕΕ απαιτεί η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη Γερμανία και οκτώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες να τερματίσουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα εντός του Χώρου Σένγκεν. Σύμφωνα με την Επιτροπή, εκτός από τη Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία,