Η τέχνη της σιωπής

Μέρες που είναι, νοσταλγώ τη σιωπή… Οχι, δεν αναφέρομαι σε υπαρξιακούς στοχασμούς που προκαλούν συνήθως οι εορταστικές περίοδοι. Αλλά στη σιωπή των πολιτικών και ειδικών μιας περασμένης εποχής. Οι οποίοι ήξεραν πότε να μιλάνε και πότε να σιωπούν. Κλασικό παράδειγμα, ο Κάρολος Παπούλιας. Ανθρωπος ευφυής, με ιδιαίτερο χιούμορ, βαθιά γνώση της Ιστορίας και έντονες ιδεολογικές απόψεις, ήξερε πότε να μένει μακριά από τη δημοσιότητα. Είχε πολλά να πει αλλά καταλάβαινε πόσο μεγάλη είναι η παγίδα της εφήμερης προβολής.

Θα μου πείτε ότι ανήκε σε μια άλλη εποχή. Σύμφωνοι. Το μιντιακό σύστημα ήταν πολύ πιο «μαζεμένο» και κανένας πολιτικός της γενιάς του δεν δοκιμάστηκε από τη σαγήνη του Twitter ή του Facebook. Υπήρχε περισσότερος χρόνος και άνεση για να σκεφθεί κάποιος πριν μιλήσει.

Στις μέρες μας η πίεση είναι αφόρητη. Ο κύκλος της «ενημέρωσης» ξεκινάει από τις 6 το πρωί και σταματάει κατά τη 1 τη νύχτα. Ορισμένοι είναι προφανές πως χρήζουν βίαιης απεξάρτησης, η δημοσιότητα είναι το οξυγόνο τους. Χωρίς αυτήν νιώθουν ότι δεν υπάρχουν. Είναι κρίμα να βλέπεις έξυπνους ανθρώπους, που έχουν πράγματα να πουν και να κάνουν, να αυτοκαταστρέφονται με ραγδαίο και ενίοτε θεαματικό τρόπο επειδή δεν μπορούν να μείνουν σιωπηλοί, έστω για μια μέρα ή ώρα.

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν, όμως, είναι ότι μπορεί να έχει αλλάξει η επικοινωνία, αλλά έχει αλλάξει και η σχέση των πολιτών με τους πολιτικούς. Ο ψηφοφόρος αντιμετωπίζει πια τον πολιτικό σαν επιλογή μιας, άντε δύο χρήσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι διάσημοι, νέοι πολιτικοί πρωταγωνιστές εγκαταλείπουν το… πάλκο πολύ γρήγορα. Ο πολιτικός χρόνος τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, είναι αμείλικτος.

Ο αντίλογος είναι πως ένας πολιτικός παλαιάς κοπής δεν θα μπορούσε να επιβιώσει μέσα στη σημερινή ζούγκλα της επικοινωνίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Θα χρειαζόταν να προσαρμοστεί ασφαλώς. Αλλά η τέχνη τού πότε να σιωπάς παραμένει πολύ χρήσιμη για τους πολιτικούς. Και βέβαια και για τους επιδημιολόγους, που θα μπουν σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης από τη δημοσιότητα με το τέλος της πανδημίας.

Αλέξης Παπαχελάς

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντοπίστηκε το ναυάγιο του Σπερχειού – Η μεγάλη ναυτική τραγωδία που συγκλόνισε το πανελλήνιο τη Μεγάλη Τετάρτη του 1945

Ένα από τα πλέον τραγικά ναυάγια των ελληνικών θαλασσών εντόπισε η ομάδα υποβρυχίων ερευνών του Κώστα Θωκταρίδη σε βάθος 153 μέτρων βορειοανατολικά της Ύδρας: Το ναρκαλιευτικό ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ που βυθίστηκε Μεγάλη Τετάρτη, τον Μάιο του 1945, και έγινε υγρός τάφος 98 ανθρώπων. «Το

Τραγωδία στη Λαμία: Στρατιωτικός αυτοπυροβολήθηκε με καραμπίνα

Νεκρός μέσα στο σπίτι του, στο κέντρο της Λαμίας, βρέθηκε 70χρονος συνταξιούχος στρατιωτικός. Τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport, ο 70χρονος δεν απαντούσε στις κλήσεις των συγγενών του, με αποτέλεσμα η αδερφή του να ανησυχήσει και να βρεθεί το απόγευμα

Η ακρίβεια αναγκάζει τους πολίτες να τρώνε από τα έτοιμα – «Χάθηκαν» καταθέσεις άνω των €4,5 δισ. το α’ 3μηνο

Η παρατεταμένη ακρίβεια και οι περιορισμένες αυξήσεις που έχουν δοθεί στους εργαζομένους τα τελευταία χρόνια έχουν ως αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα και αυτό περιγράφεται περίτρανα από την πορεία των καταθέσεων, ειδικά τους τελευταίους μήνες, όπου και καταγράφεται σημαντική πτώση. Οι πολίτες,

Χ. Στυλιανίδης: Η ασφάλεια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών είναι για μας, πρώτη προτεραιότητα

«Η ασφάλεια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών είναι για μας, πρώτη προτεραιότητα» δήλωσε το πρωί ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος επισκέφθηκε το λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα την πύλη Ε-7, ενόψει της εξόδου των εκδρομέων του Πάσχα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο