Μπορεί η διπλωματία να διασώσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια;

Piotr Buras, επικεφαλής του γραφείου του ECFR στην Βαρσοβία

Η διπλωματία μπορεί να αποτρέψει μια εισβολή στην Ουκρανία, αλλά δεν είναι πιθανό να διασώσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια όπως την ξέρουμε. Η αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ασφάλειας που βασίζεται στις αρχές του Ελσίνκι και στις μετά τον Ψυχρό Πόλεμο διευθετήσεις, έχει καταστραφεί. Οι περισσότερες συμφωνίες που συνάφθηκαν από τη Δύση και τη Ρωσία στη δεκαετία του 1990, ισχύουν μόνο στα χαρτιά. Η πρόσφατη κλιμάκωση είναι μια προσπάθεια από τη Μόσχα να εκμεταλλευτεί τον προσανατολισμό των ΗΠΑ προς την Ασία, τη διατλαντική εύθραυστη κατάσταση, και την αδυναμία της ΕΕ να επιβάλει τη δική της έννοια ενός ευρωπαϊκού πλαισίου ασφάλειας.

Αυτό δεν πρόκειται να πετύχει καθώς οι βασικές ρωσικές απαιτήσεις σχετικά με το ΝΑΤΟ είναι απαράδεκτες και δικαίως έχουν απορριφθεί. Η Δύση μπορεί να αποθαρρύνει τη Μόσχα από έναν ολομέτωπο πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας εάν η ενότητα της στηρίζεται στην αποτροπή: απειλώντας με συγκεκριμένες εκτεταμένες κυρώσεις και ενισχύοντας την άμυνα της Ουκρανίας.

Κάποια στιγμή τα ρωσικά στρατεύματα μπορεί να επιστρέψουν στους στρατώνες τους. Ωστόσο, το κενό στην ευρωπαϊκή ασφάλεια θα επιμένει όσο οι Ευρωπαίοι δεν είναι σε θέση να προσαρμοστούν στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα ή όσο η Ρωσία του Πούτιν δεν εγκαταλείπει τις φιλοδοξίες της να γυρίσει το ρολόι πίσω. Τίποτα από αυτά δεν θα συμβεί κάποια στιγμή σύντομα, δημιουργώντας μια όλο και λιγότερο ασφαλή Ευρώπη.

Francois Heisbourg, ειδικός σύμβουλος στο Ίδρυμα Στρατηγικής Έρευνας

Μόλις πριν από έξι μήνες, αυτό το ερώτημα θα φαινόταν άσκοπο.

Σίγουρα, υπήρξαν δύσκολες καταστάσεις: ανεπίλυτες συγκρούσεις στην Ουκρανία και στον Καύκασο, καταστολή στη Λευκορωσία, ρωσικός ρεβιζιονισμός και κυρώσεις από τη Δύση. Αλλά συνολικά, η μετά τον Ψυχρό Πόλεμο τάξη ασφάλειας στην Ευρώπη δεν εμφανίζεται να είναι σε άμεσο κίνδυνο. Το ΝΑΤΟ ήταν σε κατάσταση status quo. Είχε κολλήσει στα τρία “όχι” που έδωσε το 1997, ακόμη και όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2014: όχι πυρηνικά, όχι δυνάμεις πάνω από το επίπεδο της ταξιαρχίας και όχι ξένες βάσεις στις χώρες του παλιού Συμφώνου της Βαρσοβίας. Από το 2008, δεν υπήρχε ρεαλιστική προοπτική να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤο.

Η απάντηση στο ερώτημα βρίσκεται στα χέρια του Κρεμλίνου. Η Δύση μπορεί μόνο να βοηθήσει στην εκτόνωση της έντασης, όχι να ξεπεράσει μια κρίση που δεν δημιούργησε.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegieeurope.eu/strategiceurope/86187

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντοπίστηκε το ναυάγιο του Σπερχειού – Η μεγάλη ναυτική τραγωδία που συγκλόνισε το πανελλήνιο τη Μεγάλη Τετάρτη του 1945

Ένα από τα πλέον τραγικά ναυάγια των ελληνικών θαλασσών εντόπισε η ομάδα υποβρυχίων ερευνών του Κώστα Θωκταρίδη σε βάθος 153 μέτρων βορειοανατολικά της Ύδρας: Το ναρκαλιευτικό ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ που βυθίστηκε Μεγάλη Τετάρτη, τον Μάιο του 1945, και έγινε υγρός τάφος 98 ανθρώπων. «Το

Τραγωδία στη Λαμία: Στρατιωτικός αυτοπυροβολήθηκε με καραμπίνα

Νεκρός μέσα στο σπίτι του, στο κέντρο της Λαμίας, βρέθηκε 70χρονος συνταξιούχος στρατιωτικός. Τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport, ο 70χρονος δεν απαντούσε στις κλήσεις των συγγενών του, με αποτέλεσμα η αδερφή του να ανησυχήσει και να βρεθεί το απόγευμα

Η ακρίβεια αναγκάζει τους πολίτες να τρώνε από τα έτοιμα – «Χάθηκαν» καταθέσεις άνω των €4,5 δισ. το α’ 3μηνο

Η παρατεταμένη ακρίβεια και οι περιορισμένες αυξήσεις που έχουν δοθεί στους εργαζομένους τα τελευταία χρόνια έχουν ως αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα και αυτό περιγράφεται περίτρανα από την πορεία των καταθέσεων, ειδικά τους τελευταίους μήνες, όπου και καταγράφεται σημαντική πτώση. Οι πολίτες,

Χ. Στυλιανίδης: Η ασφάλεια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών είναι για μας, πρώτη προτεραιότητα

«Η ασφάλεια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών είναι για μας, πρώτη προτεραιότητα» δήλωσε το πρωί ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος επισκέφθηκε το λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα την πύλη Ε-7, ενόψει της εξόδου των εκδρομέων του Πάσχα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο