Δημοσκόπηση – Ανατροπή σκηνικού στην Κρήτη μετά την εκλογή Ανδρουλάκη στο ΚΙΝΑΛ – «Καμπανάκι» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «απειλεί» σοβαρά τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη – Σε ποιες περιφέρειες κερδίζει έδαφος

Η πρώτη δημοσκόπηση της GPO για τη νέα χρονιά επικεντρώθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης, μια περιοχή με έντονο πολιτικό ενδιαφέρον, εξαιτίας της πρόσφατης εκλογής του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, στην οποία διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο η δυναμική που εμφάνισε ο νέος πρόεδρος στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Τα πιο ενδιαφέροντα ευρύματα της έρευνας, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Παραπολιτικά», αποτελούν οι σημαντικές ανακατατάξεις στην εκλογική επιρροή των κομμάτων, απόρροια της πρόσφατης επικράτησης Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος, που κυριαρχούσε στην Κρήτη για δεκαετίες.

Τόσο η ΝΔ, όσο και – σε μεγαλύτερο βαθμό – ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφουν σημαντική υποχώρηση των ποσοστών τους σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και στους τέσσερις νομούς.

Στον αντίποδα, το ΚΙΝΑΛ σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο των ποσοστών του στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου, όπου πιέζει τα δύο μεγάλα κόμματα, ανατρέποντας το σκηνικό. 

Υπενθυμίζεται ότι στις εθνικές εκλογές του 2019, τα ποσοστά των τριών κομμάτων στην Κρήτη, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την εκλογική του ήττα, είχε αναδειχθεί πρώτο κόμμα, έστω και με μικρή διαφορά από τη ΝΔ, είχαν διαμορφωθεί ως εξής:

 Το Ηράκλειο και το Λασίθι ήταν από τους λίγους νομούς της χώρας, στους οποίους το ΚΙΝΑΛ, υπό την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, είχε καταγράψει διψήφια ποσοστά.

 Είναι ξεκάθαρο ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή καταγράφονται σοβαρές μετακινήσεις του εκλογικού σώματος, το οποίο φαίνεται διατεθειμένο να δώσει μια ευκαιρία στο νέο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ.

Η «απειλή» κυρίως για τον ΣΥΡΙΖΑ – αλλά όχι μόνο –  είναι πλέον ορατή και ο αγώνας για την κατάληψη του προοδευτικού χώρου στην Κρήτη αποκτά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που μένει να αποδειχθεί εάν μπορούν να έχουν και πανελλαδικό αντίκτυπο.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: Ο Μητσοτάκης, τα κοινοτικά κονδύλια και μια εθνική επιτυχία – Άρθρο παρέμβαση

Την Τετάρτη το ΚΥΣΕΑ έλαβε μια απόφαση που μπορεί να χαρακτηριστεί εθνική επιτυχία. Έδωσε το ΟΚ να δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία (Joint Venture) με την συμμετοχή της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)  και της  του τσεχικού Czechoslovak Group (CSG). Η νέα αυτή εταιρεία θα παράγει οβίδες όλων των

Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές «σαρώνουν» τις παραγγελίες νέων τάνκερ το 2024

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τον πρώτους μήνες του 2024 οι παραγγελίες τάνκερ διεθνώς, με τους Έλληνες εφοπλιστές να πρωταγωνιστούν. Σύμφωνα με την Rebecca Galanopoulos Jones, αναλύτρια της Veson Nautical, μέχρι στιγμής φέτος, έχουν προστεθεί 104 τάνκερ στο παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών, έναντι 79 την ίδια περίοδο πέρυσι, αύξηση

C-130J vs C-390 Millenium: Μάχη «γιγάντων» για το επόμενο μεταφορικό της Πολεμικής Αεροπορίας

*Του Κώστα Σαρικά Μπορεί το Αεροπορικό Επιτελείο, με δεδομένη και την οικονομική στενότητα, να έχει αποφασίσει ότι τα επόμενα χρόνια οι ανάγκες σε μεταφορικά αεροσκάφη θα καλύπτονται από το στόλο των C-130 αλλά και τα μικρότερα αλλά εξαιρετικά αξιόπιστα και πολύ πιο

Σταύρωση και δημοκρατία

Τι είναι η δημοκρατία; Επικοινωνία και συναίνεση; Ή αγωνιστικός πλουραλισμός και θεσμοποιημένη αντιπαλότητα; Η δεύτερη θεώρηση τονίζει ότι το άνθος της δημοκρατίας θάλλει στο μεταφυσικό κενό, στην άρνηση να βρούμε τελεσίδικο νόημα στον κόσμο και στον δημιουργό του, κατά τρόπο

Μετάβαση στο περιεχόμενο