Προς την πρώτη έξοδο στις αγορές για το 2022 η Ελλάδα

Μετά την αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) του ελληνικού αξιόχρεου από «σταθερές» σε «θετικές» από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, κάτι που παραπέμπει σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους 12-18 μήνες, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται εντός της εβδομάδος για την πρώτη έξοδο στις αγορές.

Ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει μέσα στα επόμενα 24ωρα στην έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου αναφοράς. Επισημαίνεται ότι πέρυσι στις 27/1 είχε επίσης κάνει ποδαρικό στις αγορές ο ΟΔΔΗΧ με δεκαετές ύψους 3,5 δισ. ευρώ και απόδοση 0,807%. Εφέτος ωστόσο, το επιτόκιο θα είναι σχεδόν διπλάσιο και θα κινηθεί πέριξ του 1,60%.

Να σημειωθεί πως μέρος του συγκεκριμένου ομολόγου θα καταλήξει στην ΕΚΤ. Η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 34,9 δισ. ευρώ (19,4% του προβλεπόμενου ΑΕΠ 2021) και θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και μετά τη λήξη του PEPP τον Μάρτιο, μέσω ευέλικτων επανεπενδύσεων των ομολόγων που λήγουν μέχρι το 2024.

Η επόμενη έξοδος της Ελλάδος στις αγορές θα ακολουθήσει τον Μάρτιο, όπως και το 2021, με το re-opening του 30ετούς ομολόγου που εκδόθηκε πέρυσι για την άντληση περαιτέρω 2,5 δισ. ευρώ. Τον Απρίλιο, re-opening στο 10ετές του Ιανουαρίου για την άντληση 2 δισ. ευρώ.

Τον Ιούνιο, ο ΟΔΔΗΧ θα συνεχίσει με re-opening του 5ετούς ομολόγου αξίας 3 δισ. ευρώ που είχε εκδώσει τον Βάιο του 2021, αυξάνοντας το μέγεθος της έκδοσης κατά 2 δισ. ευρώ.

Τον Οκτώβριο του 2022 θα ολοκληρωθούν οι έξοδοι της χώρας, με την πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ με διάρκεια 15 ή 20 έτη και συνολική αξία έκδοσης 2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στο σχέδιο χρηματοδότησής της για το 2022 που δημοσιεύτηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2021, ο ΟΔΔΗΧ δήλωσε ότι θα εκδώσει τίτλους αξίας 12 δισ. ευρώ το 2022.

Τέλος, τα σχετικά υψηλά ταμειακά διαθέσιμα (άνω των 32 δισ. ευρώ) και ο φθηνός δανεισμός βοηθούν – πέραν από το μαξιλάρι για τη διαχείριση της πανδημίας και άλλων κρίσεων – και στον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του πρώτου Μνημονίου – ΔΝΤ (περί τα 7 δισ. ευρώ) και ταυτόχρονα να εφαρμοστεί αποτελεσματικά το σχέδιο για σταδιακή επιστροφή σε πλεονάσματα.

Πηγή

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαγοκέφαλοι, λεοντόψαρα και δεκάδες ξενικά είδη: Γιατί γεμίζουν οι ελληνικές θάλασσες με «εισβολείς»

Οι ελληνικές θάλασσες αλλάζουν με ρυθμούς που μέχρι πρόσφατα θα θεωρούνταν απίθανοι. Η άνοδος της θερμοκρασίας, η κλιματική αλλαγή και η αυξημένη θαλάσσια διασύνδεση έχουν ανοίξει τον δρόμο για την εγκατάσταση δεκάδων ξενικών ειδών στις ελληνικές ακτές, μεταμορφώνοντας σταδιακά τα θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου. Το φαινόμενο αυτό

Stuttgarter Zeitung: «Σε ποιον ανήκει το Αιγαίο;»

Η Stuttgarter Zeitung φιλοξενεί ρεπορτάζ για την πολυετή νομική διαμάχη Ελλάδας–Τουρκίας για το προκλητικό τουρκικό τουριστικό σλόγκαν «Turkaegean» (Τουρκικό Αιγαίο). Το δημοσίευμα επισημαίνει: «Πολλοί άνθρωποι συνδέουν αυθόρμητα το Αιγαίο με ελληνικά νησιά διακοπών όπως η Μύκονος, η Πάρος ή η Σαντορίνη. Οι Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες, από την

Aνοικτά σύνορα εντός ΕΕ απαιτεί η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη Γερμανία και οκτώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες να τερματίσουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα εντός του Χώρου Σένγκεν. Σύμφωνα με την Επιτροπή, εκτός από τη Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία,