H ανάπτυξη έφτασε, το τυροπιτάδικο έκλεισε

 

Το κυριακάτικο περπάτημα μού επεφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη: το τυροπιτάδικο της γειτονιάς μας είχε κλείσει! Το «φώναζαν» τα ευμεγέθη «ενοικιάζεται» στις τζαμαρίες του και το θλιβερό άδειασμα του χώρου.

Η επιτυχία έγινε λουκέτο

Ώσπου ήρθε το τσουνάμι της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020, για να σαρώσει εκτός από χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, τα δημιουργήματα, τις επαγγελματικές προσπάθειες, τις ελπίδες, κυρίως των μικρών. Τα πολύμηνα lockdown, η κάθετη μείωση των πωλήσεων, οι ασταμάτητες υποχρεώσεις, το κούμπωμα του κόσμου, που με τη νέα κρίση αποφεύγει να ξοδέψει και ένα ευρώ πέραν των απαραίτητων, η ανεπαρκής -όπως αποδεικνύεται- κρατική στήριξη και εσχάτως το κύμα ακρίβειας, μετέτρεψαν την αξιοπρόσεχτη επιτυχία σε λουκέτο.

Λίγες δεκάδες μέτρα πιό πάνω ένα σουβλατζίδικο, που άνοιξε φιλόδοξα ένα περίπου εξάμηνο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας στην χώρα μας, είχε ήδη κλείσει τον περασμένο φθινόπωρο, μη καταφέρνοντας να ορθοποδήσει, παρά τη σκληρή μάχη που δόθηκε σε αντίξοες συνθήκες.

Δεν έφτασε στη γειτονιά η ανάπτυξη

Την ώρα που το τυροπιτάδικο κατέβαζε τα ρολά του για πάντα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε σε πανηγυρικούς τόνους ότι η ανάπτυξη στην χώρα μας θα ξεπεράσει το 2021το 7% μπορεί και το 8%.  Προφανώς η ανάκαμψη της οικονομίας, μετά την καθίζηση του 2020, δεν έφτασε τόσο χαμηλά, στη γειτονιά. Όπως δεν έχει αγγίξει τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, σε αντίθεση πιθανώς με  ανώτερες επιχειρηματικές  τάξεις.

Η αδυσώπητη πραγματικότητα, όσο κι αν αποκρύπτεται από  μιντιακούς κύκλους, είναι ότι οι μικρομεσαίοιυπέστησαν μεγάλες απώλειες στη διάρκεια της νέας κρίσης. Ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι  χιλιάδων  εμπορικών, μικρών εστιατορίων, καφετεριών, σουβλατζίδικων, τυροπιτάδικων είναι τα παράπλευρα θύματα της πανδημίας.

Ελάχιστο χρέος προς όλους αυτούς, που δεν έκαναν κάποιο λάθος, αλλά έτυχε να βρεθούν σε μια ακόμα καταστροφική συγκυρία και να μην αντέξουν, είναι η έστω και μετά το λουκέτο στήριξή τους, καθώς οι κάθε είδους οφειλές τούς ακολουθούν και τούς κρατούν δέσμιους. Όσο για εκείνους που δεν τους προστάτευσαν στο βαθμό που θα έπρεπε, σε ένδειξη τουλάχιστον σεβασμού, καλό είναι να αποφεύγουν προκλητικές μεγαλοστομίες και φληναφήματα.

Του Δημήτρη Κυριακόπουλου
[email protected]

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πιο φτηνές οργανωμένες παραλίες της Αττικής με Γαλάζια Σημαία

Πλησιάζοντας προς την έναρξη της θερινής σεζόν, οι οργανωμένες παραλίες της Αττικής -και όχι μόνο- ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους επισκέπτες τους για το 2024. Μολονότι οι ανοργάνωτες παραλίες έχουν την δική τους γοητεία, για κάποιους το μπάνιο στην θάλασσα στοχεύει στην ξεκούραση

Ένας ακόμη… Κένεντι μπορεί να είναι ο ρυθμιστής των αμερικανικών εκλογών: Ποιος είναι ο RFK Junior

Ο Mike Panza εμφανίστηκε νωρίς σε μια κωμική φιλανθρωπική εκδήλωση για την υποστήριξη της προεκλογικής εκστρατείας του Κένεντι για την προεδρία ενόψει των αμερικανικών εκλογών. Φορώντας ένα πουκάμισο με θέμα τον Πόλεμο των Άστρων και περιμένοντας στην ουρά έξω από το

Χανιά: Το θηριώδες αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Eisenhower» έφτασε στη Σούδα (εικόνες)

Στο λιμάνι της Σούδας, στα Χανιά, κατέπλευσε την Κυριακή των Βαΐων (28/04) το μεγάλο αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Eisenhower». Ειδικότερα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα zarpanews.gr, το θηριώδες πλοίο των ΗΠΑ μεταφέρει χιλιάδες άτομα πληρώματος, τα οποία θα παραμείνουν στα Χανιά μέχρι και τις

Τιτανικός: Το χρυσό ρολόι του πλουσιότερου επιβάτη δημοπρατήθηκε για 1,37 εκ. ευρώ

Σε δημοπρασία βγήκε και πουλήθηκε έναντι 1,37 εκατομμυρίων ευρώ ένα χρυσό ρολόι τσέπης, το οποίο ανήκε στον πλουσιότερο επιβάτη που βρισκόταν στον Τιτανικό. Με χαραγμένα τα αρχικά JJA, το χρυσό ρολόι τσέπης ανήκε στον Αμερικανό επιχειρηματία Τζον Τζέικομπ Άστορ, ο οποίος πνίγηκε σε

Μετάβαση στο περιεχόμενο