Σερβία: Εξελέγη πρόεδρος Δημοκρατίας ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς με 59,3%

Την επανεκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας της Σερβίας εξασφάλισε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρία δημοσκοπήσεων IPSOS/Cesid, η οποία είχε παρατηρητές σε εκλογικά τμήματα, με καταμετρημένο το 60,9% των ψήφων ο Αλεξανταρ Βούτσιτς έλαβε το 59,3% και εκλέγεται από τον πρώτο γύρο.

Δεύτερος φέρεται ο υποψήφιος του συνασπισμού «Ενωμένοι για την Σερβία» Ζντράβκο Πόνος με 17,4%.

Για την βουλή, σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του Βούτσιτς έλαβε το 43,2%. Ακολουθεί ο συνασπισμός «Ενωμένοι για την Σερβία» με 17,4% και τρίτο έρχεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS) με 11,6%.

Άλλα τέσσερα κόμματα έλαβαν ποσοστό μεγαλύτερο του 3% και θα εκπροσωπηθούν στην βουλή. Ανάλογα ποσοστά με πολύ μικρή διαφορά ανακοίνωσε και ο νικητής των προεδρικών εκλογών Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας σχολιάζοντας την είσοδο τριών ακραίων εθνικιστικών κομμάτων στην βουλή εκτίμησε ότι οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία εννοώντας προφανώς ότι κάποιοι ψηφοφόροι έδωσαν την ψήφο τους σε κόμματα που υποστήριζαν ανοιχτά την Ρωσία.

Εντύπωση προκάλεσε στη Σερβία το γεγονός ότι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή μία ώρα αφού έκλεισαν οι κάλπες ανακοίνωσε ότι δεν θα δώσει συνεντεύξεις Τύπου για το αποτέλεσμα μέχρι αύριο το βράδυ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα χαρακτηρίζοντας την πράξη αυτή ως κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών.

Χαρακτηριστικό των χθεσινών εκλογών στη Σερβία ήταν η σχετικά μεγάλη προσέλευση στις κάλπες που ξεπέρασε το 60% ενώ σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις τα τελευταία εφτά χρόνια η συμμετοχή δεν ξεπερνούσε το 57%.

Σερβία: Εξελέγη πρόεδρος Δημοκρατίας ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς με 59,3%

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΣ στο 401 ΓΣΝΑ(φωτο)

Την Μεγάλη Τετάρτη 01 Μαΐου 2024, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, επισκέφθηκε το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (401 ΓΣΝΑ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός συνομίλησε με νοσηλευόμενους και τους οικείους τους, συνεχάρη

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΑ στο 251ΓΝΑ(φωτο)

Τη Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου 2024, με την ευκαιρία των Άγιων ημερών του Πάσχα, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, επισκέφθηκε το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (251ΓΝΑ), όπου τον υποδέχτηκε ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Ταξίαρχος

Επισκέψεις Αρχηγού ΓΕΝ για Ανταλλαγή Ευχών(φωτο)

Από την Παρασκευή 26 Απριλίου έως και την Μ. Πέμπτη 02 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο ανταλλαγών ευχών για τις Άγιες ημέρες του Πάσχα, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, επισκέφθηκε το Αρχηγείο Στόλου (ΑΣ), το Ναύσταθμο Σαλαμίνας

Θεσσαλονίκη: Μπαράζ ελέγχων της ΕΛΑΣ στον Δήμο Καλαμαριάς για την παραβατικότητα των ανηλίκων

Από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης σχεδιάστηκε ειδική επιχειρησιακή δράση για την πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων, η οποία υλοποιήθηκε απογευματινές και βραδινές ώρες χθες (02-05-2024), σε περιοχές του Δήμου Καλαμαριάς, με τη συνδρομή αστυνομικών των Διευθύνσεων

Μετάβαση στο περιεχόμενο