Guardian: Ρωσικό πλοίο που μεταφέρει «κλεμμένα» ουκρανικά σιτηρά κρατείται και ερευνάται από τις τουρκικές αρχές

Ένα πλοίο με ρωσική σημαία που μεταφέρει χιλιάδες τόνους σιτηρών κρατείται και ερευνάται από τις τουρκικές αρχές στο λιμάνι Karasu της Μαύρης Θάλασσας, μετά από ισχυρισμούς ότι το φορτίο του είχε κλαπεί από την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον GuardianΤούρκοι τελωνειακοί αξιωματούχοι ενήργησαν αφού το Κίεβο ισχυρίστηκε ότι το “Zhibek Zholy” μετέφερε παράνομα 7.000 τόνους σιτηρών έξω από το κατεχόμενο από τη Ρωσία Μπερντιάνσκ, ένα ουκρανικό λιμάνι στα νοτιοανατολικά της χώρας. Αξιωματούχοι στο Karasu δήλωσαν ότι το πλοίο περιμένει στο λιμάνι, ενώ γίνονται έρευνες για την προέλευση τoυ φορτίου.

Kατά το δημοσίευμα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το πλοίο είναι πραγματικά υπό ρωσική σημαία, αλλά νομίζω ότι ανήκει στο Καζακστάν και το φορτίο μεταφερόταν με σύμβαση μεταξύ Εσθονίας και Τουρκίας».

Η υπόθεση του συγκεκριμένου πλοίου θέτει, κατά τον Guardian, σε μια ευαίσθητη θέση την τουρκική κυβέρνηση καθώς συνεχίζει να επιδιώκει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για το ζήτημα της παγκόσμιας προσφοράς τροφίμων.

Το ταξίδι του “Zhibek Zholy” είχε ανακοινωθεί από τον διορισμένο από τη Μόσχα αρχηγό της κατεχόμενης περιοχής Ζαπορίζια, όπου βρίσκεται το λιμάνι του Μπερντιάνσκ, ως το «πρώτο εμπορικό πλοίο» που πήρε προμήθειες από λιμάνια που ελέγχονται από τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου.

Στη συνέχεια, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας έγραψε στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας στις 30 Ιουνίου, ισχυριζόμενο ότι το “Zhibek Zholy” ενεπλάκη σε «παράνομη εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών» και ότι κατευθυνόταν στο Karasu.

Ζητήθηκε από την Τουρκία να «διενεργήσει επιθεώρηση στο σκάφος, να κατασχέσει δείγματα σιτηρών για εξέταση και να ζητήσει πληροφορίες για την προέλευση των σιτηρών».

Μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση την Κυριακή, ο πρεσβευτής της χώρας στην Τουρκία, δήλωσε ότι ήλπιζε ότι τα σιτηρά θα κατασχεθούν. Συγκεκριμένα είπε: «Έχουμε πλήρη συνεργασία. Το πλοίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην είσοδο του λιμανιού. Έχει τεθεί υπό κράτηση από τις τελωνειακές αρχές της Τουρκίας».

Ωστόσο, η δυσκολία αναγνώρισης της προέλευσης του κόκκου παραμένει. Οι διορισμένες από τη Ρωσία διοικήσεις στα κατεχόμενα ισχυρίζονται επίσης ότι εργάζονται σε συνεργασία με ντόπιους αγρότες για την απελευθέρωση σιτηρών στην παγκόσμια αγορά.

Την Τρίτη, οι αρχές που εγκαταστάθηκαν από τη Ρωσία στη Ζαπορίζια ανακοίνωσαν συμφωνία για την πώληση σιτηρών στο Ιράκ, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass επικαλούμενο τον επικεφαλής της διοίκησης, ότι είπε ότι Ρώσοι έμποροι γεωργικών προϊόντων και κρατικές εταιρείες αγόραζαν σιτηρά από τους αγρότες της περιοχής.

Πηγή: Guardian

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πασχαλινά γεύματα αγάπης από τον ΥφΝΑΝΠ, Ιωάννη Παππά, στα πληρώματα σκαφών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στο Αιγαίο

Γεύματα αγάπης προσφέρθηκαν στα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Παππά, το Μεγάλο Σάββατο. Τα γεύματα αποτελούν ένα ελάχιστο δείγμα σεβασμού και ευγνωμοσύνης προς όσες και όσους υπηρετούν στην

Η Τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα εύχεται «καλό Πάσχα» – Η ανάρτηση στο Twitter

Ευχή για το Πάσχα μέσω της πλατφόρμας Χ δίνει η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ελλάδα στα ελληνικά αλλά και τα τουρκικά. Στον επίσημο λογαριασμό της, αναφέρει: «Ευχόμαστε στους Ορθόδοξους συμπολίτες μας και στον Ελληνικό λαό Καλό Πάσχα». Ortodoks vatandaşlarımızın ve Yunan halkının Paskalya Yortusunu tebrik

Προειδοποίηση του Έλληνα διοικητή της επιχείρησης «Ασπίδες» σε Βρυξέλλες: «Με αφήσατε χωρίς πλοία»

Σε κίνδυνο η προστασία των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα – Έκκληση του διοικητή της ναυτικής αποστολής της ΕΕ επειδή πολύ λίγα κράτη στέλνουν πολεμικά πλοία και δεν μπορεί πλέον να εκπληρώσει την αποστολή του. Χωρίς πλοία κινδυνεύει να μείνει

ΡΑΑΕΥ: Τρία εργαλεία σύγκρισης τιμών ενέργειας στην διάθεση των καταναλωτών

  Τρία εργαλεία σύγκρισης τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου έχει θέσει στη διάθεση των καταναλωτών η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, παρέχοντας τη δυνατότητα τόσο για εξατομικευμένες συγκρίσεις (ανάλογα με το προφίλ της κατανάλωσης, το είδος της παροχής κλπ.) όσο

Μετάβαση στο περιεχόμενο