Καταδίκη για 97χρονη γραμματέα των ναζί

Πρόκειται πιθανώς για την τελευταία δίκη στη Γερμανία για ναζιστικά εγκλήματα. Η 97χρονη πρώην γραμματέας κρίθηκε ένοχη για συνέργεια σε δολοφονία πάνω από 10.000 ατόμων.

Η 97χρονη Ίρμγκαρντ Φ. κατά τη δίκη

Ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή, σύμφωνα με την πρόταση του αρμόδιου εισαγγελέα, επέβαλε δικαστήριο της βόρειας Γερμανίας κοντά στο Αμβούργο στην 97χρονη Ίρμγκαρντ Φ., πρώην γραμματέα και δακτυλογράφο στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Στούτχοφ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

ΣτούτχοφΤο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Στούτχοφ

Σύμφωνα με τα στοιχεία η Ίρμγκαρντ Φ. εργάστηκε εκεί ως υπάλληλος των ναζί από το 1943 έως τον Απρίλιο του 1945, σε μια διοικητική θέση «κλειδί». Σύμφωνα με τους δικαστές το γραφείο στο οποίο εργαζόταν «διασφάλιζε την ομαλή λειτουργία του στρατοπέδου συγκέντρωσης» και ως εκ τούτου «είχε γνώση όλων των γεγονότων που συνέβαιναν εκεί».

Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Στούτχοφ θανατώθηκαν από τους ναζί περίπου 65.000 άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι, Πολωνοί παρτιζάνοι αλλά και αιχμάλωτοι πολέμου από τον Σοβιετικό Στρατό. Η Ίρμγκαρντ Φ. κρίθηκε ένοχη για συνέργεια στη δολοφονία τουλάχιστον 10.000 ανθρώπων.

Μάλιστα ενδιαφέρον έχει ότι δικάστηκε από το δικαστήριο ανηλίκων της μικρής πόλης Ίτζεχοε έξω από το Αμβούργο, επειδή ήταν μόλις 18 ετών όταν άρχισε να εργάζεται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Τα τελευταία χρόνια πριν από τη σύλληψή της, ζούσε σε γηροκομείο, ενώ πριν από τη δίκη είχε προσπαθήσει να εξαναφιστεί.

«Λυπάμαι για όσα συνέβησαν. Τίποτα άλλο»

Ίρμγκαρντ Φ.Η νεαρή, χαμογελαστή Ίρμγκαρντ στο στρατόπεδο συγκέντρωσης

Αυτό που προκάλεσε όμως έντονη εντύπωση κατά τη διάρκεια της δίκης ήταν η σιωπή της. Προς το τέλος είπε μόνο: «Λυπάμαι για όσα συνέβησαν. Λυπάμαι που ήμουν στο Στούτχοφ εκείνη τη χρονική περίοδο. Τίποτα άλλο».

Για την εισαγγελέα Μάξι Βάντσεν πρόκειται πάντως για «μια εξαιρετικά σημαντική δίκη ιστορικής σημασίας» μιας και πιθανότατα θα είναι η τελευταία δίκη για ναζιστικά εγκλήματα.

Από το 2011 και μετά υπήρξε σειρά καταδικαστικών αποφάσεων στη Γερμανία για τους τελευταίους εν ζωή συνεργούς του ναζιστικού καθεστώτος. Πολλές υποθέσεις ωστόσο δεν έφτασαν ποτέ στις δικαστικές αίθουσες εξαιτίας του θανάτου των υπαιτίων ή της φυσικής τους ανικανότητας λόγω ηλικίας να παραστούν σε δίκη.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΣ στο 401 ΓΣΝΑ(φωτο)

Την Μεγάλη Τετάρτη 01 Μαΐου 2024, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, επισκέφθηκε το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (401 ΓΣΝΑ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός συνομίλησε με νοσηλευόμενους και τους οικείους τους, συνεχάρη

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΑ στο 251ΓΝΑ(φωτο)

Τη Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου 2024, με την ευκαιρία των Άγιων ημερών του Πάσχα, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, επισκέφθηκε το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (251ΓΝΑ), όπου τον υποδέχτηκε ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Ταξίαρχος

Επισκέψεις Αρχηγού ΓΕΝ για Ανταλλαγή Ευχών(φωτο)

Από την Παρασκευή 26 Απριλίου έως και την Μ. Πέμπτη 02 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο ανταλλαγών ευχών για τις Άγιες ημέρες του Πάσχα, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, επισκέφθηκε το Αρχηγείο Στόλου (ΑΣ), το Ναύσταθμο Σαλαμίνας

Θεσσαλονίκη: Μπαράζ ελέγχων της ΕΛΑΣ στον Δήμο Καλαμαριάς για την παραβατικότητα των ανηλίκων

Από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης σχεδιάστηκε ειδική επιχειρησιακή δράση για την πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων, η οποία υλοποιήθηκε απογευματινές και βραδινές ώρες χθες (02-05-2024), σε περιοχές του Δήμου Καλαμαριάς, με τη συνδρομή αστυνομικών των Διευθύνσεων

Μετάβαση στο περιεχόμενο