Πέρα από τις κραυγές

Η αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης των ανηλίκων είναι ο εύκολος δρόμος. Όχι, όμως, απαραίτητα, απαραίτητα ο σωστός

Η βία μεταξύ ανηλίκων είναι υπαρκτό πρόβλημα. Και είναι πιθανό ότι θα δούμε αρκετά ακόμη περιστατικά που θα μας «σοκάρουν», με το είδος και το μέγεθος της βαναυσότητας που θα περιλαμβάνουν.

Ο «εύκολος δρόμος» σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η απαίτηση για μια αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης των ανηλίκων δραστών. Αυτό σημαίνει να αντιμετωπίζονται ως ενήλικοι επί της ουσίας, να προφυλακίζονται και να θεωρούνται επικίνδυνοι, να υπόκεινται σε αυστηρές ποινές και να μην τυγχάνουν εύκολα των όποιων ελαφρυντικών θα αναγνωρίζαμε ακριβώς λόγω της ανηλικότητάς τους. Η κατακραυγή για τα περιστατικά βίας ανηλίκων συνήθως προσφέρει την απαιτούμενη νομιμοποίηση στη δημόσια σφαίρα.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε ότι αυτή η αντιμετώπιση έχει δοκιμαστεί σε άλλες χώρες. Η λογική ότι πρέπει και οι ανήλικοι να αντιμετωπίζονται με την ίδια αυστηρότητα με τους ενήλικες αποτέλεσε βασικό οδηγό για το ποινικό σύστημα των ΗΠΑ, ήδη από τη δεκαετία του 1990, με τα αποτελέσματα να είναι ιδιαίτερα αρνητικά.

Ακόμη χειρότερα, η λογική ότι εάν δεν επιδείξουμε «μηδενική ανοχή» απέναντι στη ανήλικη παραβατικότητα, αυτή θα εξελιχθεί σε μελλοντική εγκληματικότητα, κατέληξε σε αρκετές περιπτώσεις να λειτουργεί ως μια κυνική «αυτοεκπληρούμενη προφητεία».

Ούτως ή άλλως, η αντίληψη ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια γενική αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας κυριαρχεί στη συζήτηση για την αντιεγκληματική πολιτική, παραβλέποντας ότι είναι ένα πράγμα η προσπάθεια να μην είναι ανεκτές και να μην μένουν ατιμώρητες  βάναυσες και κακοποιητικές συμπεριφορές και άλλο η πεποίθηση ότι αυτό που χρειάζεται είναι κυρίως να αυξηθεί ο χρόνος εγκλεισμού όσων εκπροσωπούν το «κακό», ακόμη και εάν είναι ανήλικοι.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συντάξεις: Αυξήσεις έως 100 ευρώ και αναδρομικά για ειδικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών

Νέα ρύθμιση προβλέπει επανυπολογισμό συντάξεων για δικαιούχους που εξαιρέθηκαν από τον νόμο Κατρούγκαλου – Ποιοι ωφελούνται και τι αλλάζει Σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις ειδικών κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών φέρνει νέα νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τους δικαιούχους να

Νέος ΚΟΚ: 100 ευρώ πρόστιμο σε κάθε επιβάτη που δεν φορά ζώνη

Παρότι η χρήση της είναι υποχρεωτική εδώ και δεκαετίες, πολλοί επιβάτες εξακολουθούν να μην τη φορούν, υποτιμώντας τους κινδύνους αλλά και τις νομικές συνέπειες που προβλέπει η νομοθεσία. Τα πρόστιμα για οδηγούς και επιβάτες Η μη χρήση ζώνης ασφαλείας από τον οδηγό

Το ψάρι που κλωνοποιεί τον εαυτό του και συνεχίζει να ευημερεί

Στα ποτάμια του Μεξικού και του νότιου Τέξας ζει ένα ιδιαίτερο είδος ψαριού που φαίνεται να αψηφά τους βασικούς κανόνες της εξέλιξης. Πρόκειται για την Amazon molly, ένα ψάρι που αποτελείται αποκλειστικά από θηλυκά άτομα και καταφέρνει να επιβιώνει χωρίς τη συμβολή αρσενικών

Καταδίωξη ταχύπλοου με 31 μετανάστες στο Φαρμακονήσι – Συνελήφθη ο διακινητής

Επεισοδιακή καταδίωξη ταχύπλοου σκάφους που μετέφερε μετανάστες σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 5 Ιουνίου στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου. Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντόπισε το ταχύπλοο να κινείται χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας προς τις ακτές του νησιού. Ο