Μπορεί να είναι καλύτερο το 2023;

Είθισται στο τέλος ενός έτους και στην αρχή του νέου να γίνονται προβλέψεις και εκτιμήσεις μαζί με τις ευχές για καλή χρονιά που όλοι προσδοκούν. Μπορεί λοιπόν να είναι το 2023 μια καλή χρονιά ή έστω μια καλύτερη χρονιά από φέτος;

Λογικά, ναι, μπορεί να συμβεί αυτό, ακόμα και αν οι περισσότερες δυτικές οικονομίες γυρίσουν σε αρνητικό δείκτη, δηλαδή σε ύφεση.

Πρώτα απ’ όλα, η νέα χρονιά θα έχει λιγότερες συνέπειες από την πανδημία, αφού το 2022 έφυγε σχεδόν το μισό με ημίκλειστες οικονομίες, αρκετά περιοριστικά μέτρα και μεγάλες δυσκολίες σε ολόκληρη τη βιομηχανία αλλά και τις υπηρεσίες. Η χρονιά που φεύγει, όμως, αναμφισβήτητα θα μείνει στην Ιστορία για τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο (από τον Φεβρουάριο), που σύντομα μετατράπηκε σε αναμέτρηση μεταξύ των Ρώσων και της Δύσης.

Εκτίναξε το κόστος της ενέργειας και «ήρθε κι έδεσε» με τις ήδη υφιστάμενες πληθωριστικές πιέσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να ξαναδούμε διψήφια μεγέθη πληθωρισμού μετά από σχεδόν 40 χρόνια. Επόμενη φάση -μοιραία- η άνοδος των επιτοκίων και συνεπώς η ύφεση.

Πώς υπό αυτές τις συνθήκες θα «προκύψει» ένα καλύτερο 2023; Υπό προϋποθέσεις είναι εφικτό, αφού η κυρίαρχη εκτίμηση διεθνώς είναι ότι έστω και κοντά στο τέλος του 2023 ο πόλεμος θα τελειώσει, το αδιέξοδο είναι προφανές και για τις δύο πλευρές αλλά και για όλες τις άλλες μεγάλες δυνάμεις που τις υποστηρίζουν, τους Αμερικανούς και τους Κινέζους.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι ασχολούνται με την οικονομία, κυρίως οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, εκτιμούν ότι η ύφεση μοιάζει να εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο και φαίνεται να μην είναι τόσο βαθιά. Στην Ευρώπη κάτι μεταξύ 2% και 2,5% και στις ΗΠΑ περί τη μισή μονάδα λιγότερο, λένε, από την Ευρώπη για την επόμενη διετία.

Στην Ελλάδα τα πράγματα, υπό κανονικές συνθήκες, μπορεί να εξελιχθούν καλύτερα απ’ ό,τι αναμένεται να συμβεί στην Ευρώπη, αφού είμαστε μια περιφερειακή και πιο ρηχή οικονομία, πιθανότατα θα παραμείνουμε στην τροχιά της ανάπτυξης με 1,5%-2% του ΑΕΠ. Οι τιμές στα ακίνητα θα ξεφουσκώσουν κάπως, αλλά δεν μοιάζει να πηγαίνουν για σκάσιμο, ο τουρισμός θα κρατηθεί παρά την ύφεση σε καλά επίπεδα -περίπου όσο και φέτος- και ο πληθωρισμός με βεβαιότητα θα πέσει.

Η Ελλάδα έχει μπροστά της ένα θέμα πολύ βασικό, τις εκλογές. Αν έστω και μετά από μια μακρά εκλογική διαδικασία τριών μηνών -λόγω της απλής αναλογικής- προκύψει σταθερή κυβέρνηση και μάλιστα αυτοδύναμη, χωρίς εξαρτήσεις από μυστήριους κυβερνητικούς εταίρους και επιχειρηματικά συμφέροντα, οι προοπτικές είναι πολύ καλές.

Και αυτό γιατί το πιο πιθανό είναι να πάρει την προσδοκώμενη επενδυτική βαθμίδα και να επιτευχθούν μια σειρά από σχεδιαζόμενες μεγάλες ξένες επενδύσεις που θα συμβάλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη. Αν όχι, τότε το σκηνικό θα βαρύνει, αφού κανείς δεν επενδύει στην ακυβερνησία και την αστάθεια, ό,τι και να λένε και απ’ όποια οπτική γωνία και αν το δει κανείς.

Τάσος Καραμήτσος

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα εύχεται «καλό Πάσχα» – Η ανάρτηση στο Twitter

Ευχή για το Πάσχα μέσω της πλατφόρμας Χ δίνει η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ελλάδα στα ελληνικά αλλά και τα τουρκικά. Στον επίσημο λογαριασμό της, αναφέρει: «Ευχόμαστε στους Ορθόδοξους συμπολίτες μας και στον Ελληνικό λαό Καλό Πάσχα». Ortodoks vatandaşlarımızın ve Yunan halkının Paskalya Yortusunu tebrik

MARFIN: 14 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ανείπωτη τραγωδία – Το χρονικό

Δώδεκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τραγωδία της Marfin, στην οδό Σταδίου, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι την ώρα που χιλιάδες διαδήλωναν για τα οικονομικά μέτρα του πρώτου μνημονίου. Η 32χρονη Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η οποία ήταν 4 μηνών

Προειδοποίηση του Έλληνα διοικητή της επιχείρησης «Ασπίδες» σε Βρυξέλλες: «Με αφήσατε χωρίς πλοία»

Σε κίνδυνο η προστασία των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα – Έκκληση του διοικητή της ναυτικής αποστολής της ΕΕ επειδή πολύ λίγα κράτη στέλνουν πολεμικά πλοία και δεν μπορεί πλέον να εκπληρώσει την αποστολή του. Χωρίς πλοία κινδυνεύει να μείνει

ΡΑΑΕΥ: Τρία εργαλεία σύγκρισης τιμών ενέργειας στην διάθεση των καταναλωτών

  Τρία εργαλεία σύγκρισης τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου έχει θέσει στη διάθεση των καταναλωτών η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, παρέχοντας τη δυνατότητα τόσο για εξατομικευμένες συγκρίσεις (ανάλογα με το προφίλ της κατανάλωσης, το είδος της παροχής κλπ.) όσο

Μετάβαση στο περιεχόμενο