Κατώτατος μισθός: Αυξάνεται από την 1η Απριλίου – Στα 751 ευρώ

Από την 1η Απριλίου 2023 θα ισχύσει η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, προς τα 751 ευρώ από 713 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας για τα νέα μέτρα του 2023 στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ανακοίνωσε πως «την 1η Απριλίου, νωρίτερα από πέρυσι, θα αυξηθεί και πάλι ο κατώτατος μισθός». Ως γνωστόν, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προέβλεπε η αύξηση κατά 5,5% να ισχύσει από την ερχόμενη Πρωτομαγιά.

Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Εργασίας θα φέρει νομοθετική διάταξη στη Βουλή για το νέο χρονοδιάγραμμα αύξησης του κατώτατου μισθού εντός του 2023, με το πιθανότερο σενάριο να προβλέπει την επίμαχη διάταξη να έρχεται αμέσως μετά τα Φώτα.

Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση τρεις φορές. Εκτός από την επερχόμενη αύξηση την 1η Απριλίου 2023 της τάξης του 5,5%-6%, αυξήθηκε κατά 7,5% από την 1η Μαΐου 2022, ενώ αύξηση καταγράφηκε κατά 2% από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Η διαδικασία της διαβούλευσης θα ξεκινήσει εντός του Ιανουαρίου, ώστε η εισήγηση του υπουργού Εργασίας προς το Υπουργικό Συμβούλιο να λάβει χώρα το τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου και ο νέος μισθός να ισχύσει από την 1η Απριλίου.

Οσον αφορά το ποσό της αύξησης, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως ο νέος μισθός θα φτάσει στο επίπεδο των 751 ευρώ μεικτά, δηλαδή σε προμνημονιακά επίπεδα, πριν δηλαδή μειωθεί βίαια με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου του 2012 σε 586 ευρώ μεικτά και 510 ευρώ για τους νέους έως 25 ετών (ο υποκατώτατος καταργήθηκε με την πρώτη αύξηση του κατώτατου στα 650 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2019).

Επισημαίνεται ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας, αλλά και σειρά επιδομάτων που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ. Σήμερα το ημερήσιο επίδομα είναι 16,29 ευρώ και το μηνιαίο 407,25 ευρώ. Από την 1η Μαΐου διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 17,51 ευρώ το ημερήσιο και 438 ευρώ το μηνιαίο επίδομα. Ετσι από την 1η Μαΐου 2023 θα φτάσει στα 462 ευρώ.

Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος).

Οι τριετίες (η αύξηση δηλαδή με βάση την προϋπηρεσία) θα παραμείνουν και πάλι παγωμένες, καθώς για να «ξεπαγώσουν» θα πρέπει η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%. Αυτό σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού δεν θα γίνει ούτε μέσα στο 2023.

Πηγή

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η παγκόσμια έλλειψη αξιωματικών εμπορικού ναυτικού είναι μύθος – Η πραγματική κρίση βρίσκεται αλλού

Όλο και πιο έντονα ακούγεται ότι υπάρχει μια παγκόσμια έλλειψη αξιωματικών εμπορικού ναυτικού. Από Έλληνες εφοπλιστές και μεγάλα ναυλομεσιτικά γραφεία μέχρι διεθνείς οργανισμούς και εταιρείες επάνδρωσης πλοίων, όλοι μιλούν για την έλλειψη αξιωματικών. Το τι φταίει όμως δεν μας έχει

Κικίλιας: Οι εκλογές θα κριθούν από τη δουλειά μας, όχι από τα νέα κόμματα…

«Οι επενδύσεις, οι μεταρρυθμίσεις και οι τομές στις οποίες έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα πολλαπλές κρίσεις όπως πανδημία, πολέμους, ενεργειακή κρίση, κλπ- πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν προς όφελος της ελληνικής

Γράφει ο Δρ. Θωμάς Χατζηαθανασίου – FIR Αθηνών, Παρούσα κατάσταση και προοπτικές

FIR Αθηνών, Παρούσα κατάσταση και προοπτικές Γράφει ο Δρ. Θωμάς Χατζηαθανασίου * Το FIR Αθηνών, το οποίο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αεροναυτιλιακούς θεσμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και καθορίστηκε από περιφερειακές αεροναυτιλιακές διασκέψεις του ICAO, αναγνωρισμένο διεθνώς

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο των Ποσειδωνίων 2026 – Η ναυτιλιακή τεχνολογία αλλάζει ρυθμό και μετασχηματίζει τον κλάδο

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναδεικνύεται σε έναν από τους βασικότερους μοχλούς εξέλιξης της παγκόσμιας ναυτιλίας, με τα Ποσειδώνια 2026 να επιβεβαιώνουν ότι η τεχνολογία έχει πλέον περάσει από το στάδιο της θεωρίας και των πιλοτικών εφαρμογών σε μια νέα εποχή ευρείας