ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Επιστρέφει το «ΝΑΥΤΙΛΟΣ» με καταγραφές για το δυστύχημα με το Phantom F-4

Το ωκεανογραφικό – ερευνητικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «ΝΑΥΤΙΛΟΣ» επιστρέφει στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Έπειτα από 7 ημέρες παραμονής του στο σημείο συντριβής του μοιραίου Phantom F-4, το ωκεανογραφικό – ερευνητικό πλοίο «ΝΑΥΤΙΛΟΣ» του Πολεμικού Ναυτικού επιστρέφει στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας με πολλές σημαντικές καταγραφές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr το «ΝΑΥΤΙΛΟΣ» ολοκλήρωσε την πρώτη φάση των ερευνών στην θαλάσσια περιοχή 20 μίλια νότια από τον διάδρομο της 117 Πτέρυγας Μάχης στην Ανδραβίδα, 8 μίλια δυτικά από τις ακτές του Κατάκολου.

Πρόκειται για μία θαλάσσια περιοχή με έντονες εδαφολογικές εξάρσεις στον πυθμένα, αφού όπως έχουμε γράψει στο enikos.gr υπάρχουν δύο μεγάλες χαράδρες ενώ και το σημείο νοτιότερα που είναι πιο «καθαρό» έχει διάφορες διακυμάνσεις.

Παρότι το ερευνητικό πλοίο του ΠΝ συλλέγει κι απεικονίζει σε «πραγματικό χρόνο» τα δεδομένα, υπάρχουν όμως κάποια επιπλέον συμπεράσματα τα οποία θα εξαχθούν από την αναλυτική αξιολόγηση των καταγραφών. Αυτό σημαίνει ότι σε δεύτερο χρόνο θα επανέλθει για νέες, στοχευμένες έρευνες.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί αρκετοί υποψήφιοι στόχοι, οι οποίοι χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης πριν προχωρήσει το ΠΝ στην επόμενη φάση.

Η δεύτερη φάση των «στοχευμένων ερευνών» θα υποδείξει τα ακριβή σημεία που βρίσκονται τα τμήματα του αεροσκάφους, όπως για παράδειγμα οι πτέρυγες, το ουραίο και η άτρακτος. Η αμερικανική βοήθεια, που από την πρώτη στιγμή τεθεί στην διάθεση του ΓΕΕΘΑ από τον ίδιο τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα Τζωρτζ Τσούνης, θα ενεργοποιηθεί αμέσως μόλις καταλήξουν οι έρευνες για το ακριβές σημείο του βυθού όπου βρίσκεται το κυρίως τμήμα της ατράκτου και όποια άλλα μέρη κρίνονται απαραίτητα για τη συγκέντρωση των στοιχείων που θα δώσουν πλήρεις απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται για τις συνθήκες του δυστυχήματος. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στον εντοπισμό του κόκπιτ και την ανάκτηση του καταγραφέα σε Video Hi8, που βρίσκεται στο πίσω δεξί μέρος και λειτουργεί σαν «μαύρο κουτί», καταγράφοντας σημαντικές πληροφορίες από τη στιγμή που απογειώνεται το μαχητικό μέχρι την επιστροφή του.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκε προσωπικά για τον απόπλου του «Ναυτίλος» λαμβάνει συνεχή πληροφόρηση για τις πορείες των ερευνών κι είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας τόσο με τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά όσο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Οι τρεις Αρχηγοί έχουν αγαστή συνεργασία επιθυμώντας την γρηγορότερη συλλογή των στοιχείων που θα υποδείξουν το ακριβές σημείο όπου βρίσκεται η άτρακτος του μοιραίου Phantom F-4, που συνετρίβη την Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του Αντιπτεράρχου (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη 31 ετών και του Αντιπτεράρχου Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δράση του Γραφείου Αθλητισμού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής – Τζάμπολ Αγάπης

Το Γραφείο Αθλητισμού Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής σε συνεργασία με το Τζάμπολ Αγάπης επισκέφθηκε στις 26/4/2024 το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών κερδίζοντας για μια ακόμα φορά τα χαμόγελα των παιδιών που μέσα από εφευρετικές και παιγνιώδεις ασκήσεις συνεργάστηκαν με στόχο την

Εντοπισμός 20 ατόμων και σύλληψη των 2 διακινητών τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε μέσω οπτικών μέσων ένα ταχύπλοο σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, να κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τις ελληνικές ακτές στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου, πλησίον της περιοχής Καρλοβασίου. Άμεσα

Ασφαλιστικά ταμεία: Πώς «έχασαν» €18,5 δισ. – Η διαχρονική αδράνεια έφερε απώλειες

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» «Κέρδη» που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ακόμη και τη μέση κρατική χρηματοδότηση για την πληρωμή των συντάξεων για έναν ολόκληρο χρόνο και να «αγγίξουν» τα €18,5 δισ., θα μπορούσαν να επιτύχουν τα ασφαλιστικά ταμεία και ο διάδοχος αυτών, ο ΕΦΚΑ,

Υπόκοσμος

Γιατί κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας; Η κρίση της προηγούμενης δεκαετίας μπορεί να πέρασε. Μπορεί να επιστρέψαμε σε κάποιας μορφής κανονικότητα. Έφερε όμως και εγκατέστησε στο προσκήνιο της δημόσιας ζωής έναν υπόκοσμο. Έναν υπόκοσμο δεξιό κι αριστερό. Ο οποίος έχει μάθει να λύνει

Μετάβαση στο περιεχόμενο