Τουρκία: Ο Ερντογάν «πέφτει» στις δημοσκοπήσεις -Προειδοποιεί για «καταστροφή» αν κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τους ψηφοφόρους ότι η νίκη της συμμαχίας της αντιπολίτευσης υπό τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις εκλογές της 14ης Μαΐου θα ήταν καταστροφική για τη χώρα.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία στο έλεος ενός συνασπισμού που είναι πολύπλευρος, άπληστος και στερείται κατεύθυνσης», είπε ο Ερντογάν στη συνεδρίαση των αρχηγών των περιφερειών του κόμματός του μέσω τηλεδιάσκεψης το Σάββατο. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια τέτοια καταστροφή», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο Ερντογάν οξύνει τη ρητορική του καθώς η χώρα προετοιμάζεται για εκλογές στις 14 Μαΐου με φόντο τον υψηλό πληθωρισμό και την αυξημένη κριτική που δέχεται για την απάντηση της κυβέρνησης στους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τη χώρα στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ο Ερντογάν κύρηξε επίσημα την προεκλογική περίοδο την Παρασκευή
Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκίνησε επίσημα την πιο σκληρή προεκλογική εκστρατεία της καριέρας του την Παρασκευή, μεταφέροντας τις εκλογές πάνω από ένα μήνα νωρίτερα από την αρχική ημερομηνία της 18ης Ιουνίου.

Όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, στις εκλογές στην Τουρκία θα συμμετάσχουν 36 κόμματα.

Αντίπαλός του είναι ένα μπλοκ της αντιπολίτευσης, το οποίο υπόσχεται να διαλύσει το εκτελεστικό προεδρικό σύστημα που εισήγαγε ο Ερντογάν πριν από πέντε χρόνια και να επιστρέψει στις ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές.

«Όλες οι εκλογές είναι δύσκολες. Αλλά οι κρίσιμες εξελίξεις στην περιοχή μας και στον κόσμο έχουν κάνει την ψηφοφορία της 14ης Μαΐου να ξεχωρίζει από άλλες», τόνισε ο Ερντογάν.

Επέκρινε, μάλιστα, τη δέσμευση της αντιπολίτευσης να κυβερνήσει μέσω της συναίνεσης, λέγοντας ότι θα σηματοδοτήσει μια επιστροφή στους διαπληκτιζόμενους συνασπισμούς που προκάλεσαν δεκαετίες αστάθειας πριν ανέλθει στην εξουσία το 2002.

Πτώση για το κόμμα του Ερντογάν στις τελευταίες δημοσκοπήσεις
Παρά τις απειλές και τις προειδοποιήσεις του, ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία φέρνουν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου «μια ανάσα» από τα ποσοστά του Ερντογάν. Σύμφωνα με τελευταία έρευνα που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη γειτονική χώρα, το 34,4% των πολιτών πιστεύει ότι η κυβέρνηση του κυβερνώντος κόμματος AKP ήταν «η περισσότερο υπεύθυνη για τις απώλειες από τον σεισμό».

Όπως έδειξε, πριν από λίγες ημέρες, δημοσκόπηση της MetroPoll, το κυβερνών κόμμα έχασε τέσσερις μονάδες σε σχέση με τις μετρήσεις του Ιανουαρίου.

Πιο αναλυτικά, το AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) του Ερντογάν κατέγραψε πτώση 3,5%, συγκριτικά με το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης): 31%
CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα): 28,4%
IYI Party (Καλό Κόμμα): 12%
HDP: 10,3%
MHP: 7,2%

Τουρκία: Ο Ερντογάν «πέφτει» στις δημοσκοπήσεις -Προειδοποιεί για «καταστροφή» αν κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συντάξεις: Αυξήσεις έως 100 ευρώ και αναδρομικά για ειδικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών

Νέα ρύθμιση προβλέπει επανυπολογισμό συντάξεων για δικαιούχους που εξαιρέθηκαν από τον νόμο Κατρούγκαλου – Ποιοι ωφελούνται και τι αλλάζει Σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις ειδικών κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών φέρνει νέα νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τους δικαιούχους να

Νέος ΚΟΚ: 100 ευρώ πρόστιμο σε κάθε επιβάτη που δεν φορά ζώνη

Παρότι η χρήση της είναι υποχρεωτική εδώ και δεκαετίες, πολλοί επιβάτες εξακολουθούν να μην τη φορούν, υποτιμώντας τους κινδύνους αλλά και τις νομικές συνέπειες που προβλέπει η νομοθεσία. Τα πρόστιμα για οδηγούς και επιβάτες Η μη χρήση ζώνης ασφαλείας από τον οδηγό

Το ψάρι που κλωνοποιεί τον εαυτό του και συνεχίζει να ευημερεί

Στα ποτάμια του Μεξικού και του νότιου Τέξας ζει ένα ιδιαίτερο είδος ψαριού που φαίνεται να αψηφά τους βασικούς κανόνες της εξέλιξης. Πρόκειται για την Amazon molly, ένα ψάρι που αποτελείται αποκλειστικά από θηλυκά άτομα και καταφέρνει να επιβιώνει χωρίς τη συμβολή αρσενικών

Καταδίωξη ταχύπλοου με 31 μετανάστες στο Φαρμακονήσι – Συνελήφθη ο διακινητής

Επεισοδιακή καταδίωξη ταχύπλοου σκάφους που μετέφερε μετανάστες σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 5 Ιουνίου στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου. Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντόπισε το ταχύπλοο να κινείται χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας προς τις ακτές του νησιού. Ο