Θαλάσσιοι καύσωνες, η κρυφή πληγή της κλιματικής αλλαγής

Παρατεταμένα κύματα ζέστης εκδηλώνονται σε μεγάλο βάθος ακόμα και αν οι επιφανειακές θερμοκρασίες παραμένουν κανονικές. Εκτός από τα οικοσυστήματα του βυθού, απειλούν και την οικονομία.

Ακόμα και ο βυθός των ωκεανών δεν γλιτώνει από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας θέρμανσης.

Θαλάσσιοι καύσωνες που εκδηλώνονται σε μεγάλο βάθος φέρνουν μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από ό,τι οι καύσωνες στην ξηρά ή την επιφάνεια του νερού, αποκαλύπτει νέα μελέτη για αυτό το ελάχιστα μελετημένο φαινόμενο.

Οι επιπτώσεις των θαλάσσιων καυσώνων έγιναν αισθητές το περυσινό καλοκαίρι στη Μεσόγειο λόγω του πρωτοφανούς κύματος ζέστης που ανέβασε την επιφανειακή θερμοκρασία στους 30 βαθμούς, 5 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Ως αποτέλεσμα, ολόκληρα δάση κοραλλιών απονεκρώθηκαν στη Μασσαλία, στην Ισπανία και τη Σαρδηνία, ενώ στην Ελλάδα επηρεάστηκαν οι καλλιέργειες μυδιών.

Η νέα μελέτη, την οποία παρουσιάζουν στο Nature Communications ερευνητές της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), εστιάζεται στους θαλάσσιους καύσωνες μεγάλου βάθους γύρω από τις ακτές της Βόρειας Αμερικής.

Οι καύσωνες αυτοί ανεβάζουν τη θερμοκρασία του νερού κατά 0,5 έως 3,0 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα και μπορούν να διαρκέσουν πάνω από έξι μήνες.

Η μελέτη του ΝΟΑΑ εστιάστηκε στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Β.Αμερικής (NOAA)

Σε αντίθεση με τους θαλάσσιους καύσωνες στα επιφανειακά ύδατα, οι καύσωνες μεγάλου βάθους δεν γίνονται εύκολα αντιληπτοί λόγω της απουσίας μετρήσεων.

Για να κλείσουν αυτό το κενό, οι ερευνητές της NOAA χρησιμοποίησαν τις διαθέσιμες παρατηρήσεις σε συνδυασμό με υπολογιστικά μοντέλα της ωκεάνιας κυκλοφορίας και της αλληλεπίδρασης με την ατμόσφαιρα.

Η ανάλυση δείχνει ότι θαλάσσιοι καύσωνες μπορούν να εκδηλώνονται σε μεγάλο βάθος ακόμα και αν οι επιφανειακές θερμοκρασίες παραμένουν κανονικές.

Μέχρι σήμερα οι ωκεανοί έχουν απορροφήσει το 90% της πλεονάζουσας θερμότητας από την κλιματική αλλαγή και η μέση επιφανειακή θερμοκρασία τους έχει αυξηθεί κατά περίπου 1,5 βαθμό από τις αρχές του 20ού αώνα.

Σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2018 στο Nature Communications, από το 1925 έως το 2016, ο ετήσιος αριθμός των ωκεάνιων καυσώνων αυξήθηκε κατά 54%.

Σύμφωνα με άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2019 στο Climate Dynamics, η Μεσόγειος δεν αποκλείεται να πλήττεται από τουλάχιστον έναν σοβαρό και παρατεταμένο θαλάσσιο καύσωνα από τώρα έως το 2100.

Οι δυνητικές επιπτώσεις είναι σοβαρές όχι μόνο για τα οικοσυστήματα αλλά και για την οικονομία: έπειτα από σοβαρό θαλάσσιο καύσωνα που έπληξε τον Κόλπο της Αλάσκα το 2025, ο πληθυσμός του μπακαλιάρου, σημαντικού αλιεύματος της περιοχής, μειώθηκε κατά 75%.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλης Κικίλιας: «Θα αντιμετωπίσουμε μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο»

 «Η πρόληψη είναι πολύ βασική για εμάς», ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας «Φέτος θα αντιμετωπίσουμε μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο, η κλιματική κρίση είναι εδώ» δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο διεθνές

Σύμη: Εντοπισμός 14 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους

Στη σύλληψη 42χρονου διακινητή προέβησαν στελέχη της Λιμενικής Αρχής Σύμης. Ο 42χρονος μετέφερε με ταχύπλοο σκάφος 14 αλλοδαπούς από την περιοχή Ντάτσα της Τουρκίας στην περιοχή Νημπορείου της Σύμης. Οι αλλοδαποί είχαν καταβάλλει το χρηματικό ποσό των τριών 3.800€ ο

Πολιτικοί αρχηγοί: Πασχαλινή «ανάσα» πριν από την τελική ευθεία των ευρωεκλογών – Τι σηματοδοτεί η επιστροφή τους στην Αθήνα

 Με την επιστροφή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη από την Τήνο, στην Αθήνα θα ανοίξει και επίσημα η αυλαία της «γαλάζιας» προεκλογικής εκστρατείας και μετά την επιστροφή του  Στέφανου Κασσελάκη από την Κέρκυρα, κλιμακώνεται η καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Οι αργίες του

Κορύφωση του Θείου Δράματος τη Μεγάλη Παρασκευή – Στιγμές κατάνυξης στις εκκλησίες όλης της Ελλάδας

Την Ανάσταση του Θεανθρώπου αναμένουν οι απανταχού Ορθόδοξοι. Το Θείο Δράμα των Παθών του Χριστού κορυφώθηκε τη Μεγάλη Παρασκευή και σε κλίμα κατάνυξης -όπως προστάζει η μέρα- έγινε η περιφορά του Επιτάφιου. Οι πιστοί περιέφεραν -στολισμένη με λουλούδια και κεριά- την εικόνα του Χριστού στους δρόμους

Μετάβαση στο περιεχόμενο