Πόλεμος: «Εφιάλτης» τα πεδία με τις λάσπες – Με ηλεκτρικές σκούπες τα γερμανικά Panzer

Ο Σεργκέι, υπολοχαγός της 43ης Ειδικής Ταξιαρχίας Πυροβολικού, αποφάσισε να ανακαλέσει τα οβιδοβόλα από το πεδίο της μάχης από φόβο ότι αν δεχθούν ρωσικά πυρά, η λάσπη θα τα εμποδίσει να ξεφύγουν.

Μάστιγα για τα ρημαγμένα από τον πόλεμο πεδία μάχης της ανατολικής Ουκρανίας, είναι η ανοιξιάτικη λάσπη, καθώς δημιουργεί προβλήματα μετακίνησης και για τις ρωσικές και για τις ουκρανικές δυνάμεις, επιβραδύνοντας τις επιχειρήσεις τους. Επηρεάζει επίσης ορισμένα όπλα.

 

Η κατάσταση του εδάφους αποδεικνύεται εμπόδιο για τα στρατεύματα του Κιέβου τα οποία εξοπλίστικαν με τα γερμανικής κατασκευής οβιδοβόλα των 155 χιλιοστών, τα οποία είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στις συγκεκριμένες συνθήκες.

Η Γερμανία έχει στείλει 14 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Panzerhaubitze 2000 στην Ουκρανία, σύμφωνα με την απογραφή της στρατιωτικής της υποστήριξης που στάλθηκε στο Κίεβο. Τα συγκεκριμένα πυροβόλα έχουν ιδιαίτερα ευαίσθητα σε λάσπες κα υγρασία ηλεκτρονικά συστήματα τόσο που οι στρατιώτες πρέπει να φορούν στο εσωτερικό του κάτι σαν παντόφλες ή ειδικά μποτάκια όταν μπαίνουν στα οχήματα, σύμφωνα με τους New York Times.

Κάθε οβιδοβόλο διαθέτει ακόμη και ηλεκτρική σκούπα, ενώ οι κάννες πρέπει να καθαρίζονται με μια ειδικές βούρτσες.

” Τα Panzer ( παρατσούκλι για τα Panzerhaubitze) αγαπούν πραγματικά την καθαριότητα”, δήλωσε στους Times ο Μίκολα διοικητής πυροβολικού . “Αν εκτοξεύσεις δύο φορτία πυρομαχικών, χρειάζεται μια μέρα για να κάνεις σέρβις”.

Ο Σεργκέι, υπολοχαγός της 43ης Ειδικής Ταξιαρχίας Πυροβολικού, αποφάσισε μάλιστα να ανακαλέσει τα οβιδοβόλα από το πεδίο της μάχης από φόβο ότι αν δεχθούν ρωσικά πυρά, η λάσπη θα τα εμποδίσει να ξεφύγουν από τον βομβαρδισμό.

Στη Γερμανία, τα οχήματα αυτά φυλάσσονταν σε κλιματιζόμενα γκαράζ.

Πάντως, οι ουκρανικές δυνάμεις που χειρίζονται τα Panzer φέρονται να έχουν σημειώσει κάποιες επιτυχίες εναντίον ρωσικών μονάδων αρμάτων μάχης και πεζικού παρά τις παρούσες συνθήκες στο έδαφος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δυνάμεις της Ουκρανίας αντιμετωπίζουν την πρόκληση του εγκλωβισμού πυροβόλων όπλων στη λάσπη. Μονάδες ανέφεραν ότι και τα άρματα μάχης T-64 της σοβιετικής εποχής παγιδεύονταν στο λασπώδες έδαφος.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας κοινοποίησε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η λάσπη πιθανότατα θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις τόσο στη ρωσική όσο και στην ουκρανική πλευρά μετά τους κρύους χειμερινούς μήνες, αν και οι συνθήκες της επιφάνειας του εδάφους αναμένεται να βελτιωθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες καθώς ο καιρός θα καλυτερεύει.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ετοιμάζονται να ξεκινήσουν την πολυαναμενόμενη αντεπίθεση κατά της Ρωσίας, αφού παρέλαβαν μαζικά βαρύ οπλισμό και προηγμένο στρατιωτικό υλικό από τις ΗΠΑ και τους δυτικούς εταίρους τους. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδόν όλα τα οχήματα μάχης που είχαν υποσχεθεί στην Ουκρανία έχουν παραδοθεί και ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι η χώρα του είναι σχεδόν έτοιμη να χτυπήσει με “σιδερένια γροθιά”.

“Πρόκειται για πάνω από 1.550 τεθωρακισμένα οχήματα, 230 άρματα μάχης και άλλο εξοπλισμό , συμπεριλαμβανομένων τεράστιων ποσοτήτων πυρομαχικών”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ για τις παραδόσεις. “Συνολικά έχουμε εκπαιδεύσει και εξοπλίσει περισσότερες από εννέα νέες ουκρανικές τεθωρακισμένες ταξιαρχίες κάτι που θα θέσει την Ουκρανία σε ισχυρή θέση για να συνεχίσει να ανακαταλαμβάνει κατεχόμενα εδάφη”.

naftemporiki.gr

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κριτική στις Βρυξέλλες για την ακολουθουμένη μεταναστευτική πολιτική ασκεί ο Ούγγρος ΥΠΕΞ

Ο επικεφαλής της διπλωματίας από την Ουγγαρία, Peter Szijjarto,κατά την επίσκεψη του Τυνησία τη Δευτέρα, δεν δίστασε να ασκήσει κριτική στην πολιτική των Βρυξελλών και δήλωσε ότι η μελλοντική ουγγρική προεδρία της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί σε μια περίοδο γεμάτη κινδύνους, και

Ηγουμενίτσα: 210 κιλά υδροπονικής κάνναβης μέσα σε φορτηγό

Μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών που επρόκειτο να εισαχθεί στη χώρα μας, “ξετρύπωσε” τη νύχτα η ομάδα K9 και στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (ΠΟΔΙΝ) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, μετά από ένδειξη του αστυνομικού σκύλου Βλάντ. Φορτηγό με βουλγάρικες πινακίδες, που

Ρ/Κ: Παράταση προσαρμογής στα νέα δεδομένα

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Σειρά προβλημάτων στις διατάξεις του Κανονισμού περί των Ρυμουλκών Πλοίων υπό ελληνική σημαία, που εκδόθηκε με το Π.Δ. 83/2022, διαπιστώνει η Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητών – Εφοπλιστών Ρυμουλκών& Ναυαγοσωστικών Πλοίων «Άγιος Νικόλαος». ΟΠΩΣ επισημαίνει με επιστολή της

Θα γίνει η Τυνησία ο προσφυγικός καταυλισμός της ΕΕ;

Θεωρητικά η Τυνησία θα ήταν μία ιδανική χώρα για να στεγαστούν μετανάστες, των οποίων η αίτηση για παροχή ασύλου δεν γίνεται δεκτή στην ΕΕ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι Ευρωπαίοι θα αντέγραφαν το “Ruanda plan” της βρετανικής κυβέρνησης, που επιχειρεί

Μετάβαση στο περιεχόμενο