Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος: Οι θανατώσεις ζωνοδέλφινων στο ΒΑ Αιγαίο συνεχίζονται

Δύο ακόμα θανατωμένα ζωνοδέλφινα (Stenella coeruleoalba), εντοπίστηκαν εχθές το απόγευμα στο ανοιχτό πέλαγος στο ΒΑ Αιγαίο, από ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος. Όπως τονίζουν οι επικεφαλής της οργάνωσης: «Δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή καταγράφουμε εδώ και δεκαετίες ζωνοδέλφινα και τόνους να “αλιεύουν” τα ίδια κοπάδια ψαριών, θεωρούμε ότι η θανάτωση των δελφινιών προκλήθηκε ηθελημένα έπειτα από τον εγκλωβισμό τους στα συγκεκριμένα αλιευτικά εργαλεία».

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση: «Στην ίδια περιοχή είχαμε πρόσφατα εντοπίσει και άλλα δύο θανατωμένα δελφίνια του ίδιου είδους. Σε αυτή την ιδιαίτερα εκτεταμένη θαλάσσια έκταση, όπου η ακτογραμμή ξεπερνάει τα 50 μίλια σε μήκος, εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών δελφινιών είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς στην πλειονότητά τους δεν γίνονται αντιληπτά».

Όπως εξηγεί το «Αρχιπέλαγος»: «Όταν τα δελφίνια θανατώνονται, συχνά ανοίγεται μεγάλη οπή στην κοιλιακή τους χώρα, με στόχο να βυθιστούν ταχύτερα και να μην φτάσουν στις ακτές και υπάρξουν ίχνη των θανατώσεων».

Για τον εντοπισμό άλλων αντίστοιχων περιστατικών το σκάφος του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος παραμένει και σήμερα στο ανοιχτό πέλαγος από το πρώτο χάραμα, ενώ η συμβολή των πολιτών που βρίσκονται εν πλω και σε παράκτιες περιοχές είναι ανεκτίμητη.

Σύμφωνα πάντα με την οργάνωση: «Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι συγκεκριμένες θανατώσεις των δελφινιών προέρχονται από αλληλεπίδραση με μεγάλα αλιευτικά σκάφη».

Όπως υπογραμμίζουν οι επικεφαλής: «Έχοντας διερευνήσει την πρόσφατη δραστηριότητα των πλέον ύποπτων σκαφών που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη περιοχή (μηχανότρατες, μεγάλα αλιευτικά ξιφία, αλιευτικά τόνου, από την Ελλάδα και την Τουρκία), θεωρούμε ότι οι συγκεκριμένες θανατώσεις προκλήθηκαν από μεγάλα συγκροτήματα αλιευτικών σκαφών που στοχεύουν στην αλιεία τόνου και προέρχονται από την Τουρκία, τα οποία είχαν έντονη δραστηριότητα στα διεθνή ύδατα της ευρύτερης περιοχής το προηγούμενο χρονικό διάστημα».

Το «Αρχιπέλαγος» τονίζει ότι: «Τα συγκεκριμένα αλιευτικά συγκροτήματα αποτελούν μία χρόνια πληγή του Αιγαίου, καθώς όχι μόνο εξαντλούν τα αποθέματα τόνου παραβαίνοντας τις καθορισμένες ποσοστώσεις αλιείας που ορίζονται από τη Διεθνή Επιτροπή ICCAT, αλλά παράλληλα αποδεκατίζουν και τα πελαγικά είδη δελφινιών -κυρίως τα ζωνοδέλφινα».

«Τα συγκεκριμένα μεγάλα αλιευτικά φέρουν στην πρύμνη τους 2 μικρά σκάφη με μεγάλη ιπποδύναμη, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να κυκλώνουν μία περιοχή σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, εγκλωβίζοντας οτιδήποτε βρίσκεται εκεί», κατέληξε στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΕΕ: Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας στη Ναυτιλία

«Εφέτος η Διεθνής Ημέρα για τις Γυναίκες στη Ναυτιλία φωτίζει το θέμα “Ασφαλείς Ορίζοντες: Οι Γυναίκες Διαμορφώνουν το Μέλλον της Ναυτικής Ασφάλειας”. O Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) αναγνωρίζει και τιμά τη συμβολή των γυναικών στην επίτευξη ενός ασφαλέστερου και πιο

Περισυλλογή και διάσωση μεταναστών από τρία σκάφη του λιμενικού, νότια της Κρήτης

Στον εντοπισμό και την περισυλλογή 32 μεταναστών που επέβαιναν σε ξύλινο σκάφος, 16 ναυτικά μίλια δυτικά του Γαϊδορονησίου νότια της Κρήτης προχώρησαν τρία περιπολικά σκάφη του λιμενικού σώματος. Νωρίτερα κάποιος από τους επιβαίνοντες είχε καλέσει σε βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού

Υεμένη: Δεξαμενόπλοιο με σημαία Παναμά δέχθηκε επίθεση νοτιοδυτικά της Μόκα

Η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο 18 Μαΐου, ότι έλαβε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ένα δεξαμενόπλοιο μεταφοράς αργού πετρελαίου με σημαία Παναμά δέχθηκε επίθεση καθώς έπλεε περίπου 10 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Μόκα, στην Υεμένη. Η Ambrey

ΝΕΕ: Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας στη Ναυτιλία

«Το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος εύχεται χρόνια πολλά στις -ολοένα και περισσότερες- γυναίκες που εργάζονται ή επιθυμούν να εργαστούν στη ναυτιλιακή βιομηχανία!»Ως πλοίαρχοι, μηχανικοί, στελέχη των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και οργανισμών, οι γυναίκες συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του κλάδου

Μετάβαση στο περιεχόμενο